Στόματα ερμητικά κλειστά στο μεγάλο λιμάνι. Παρά ταύτα η αίσθηση 11άδας απλώνεται με μια ενδιαφέρουσα βεβαιότητα. Σαντιάγκο Εσε και Τσικίνιο στη μεσαία γραμμή δεν θα είναι μόνοι τους. Θα έχουν τη συνδρομή του πολύπειρου Βιθέντε Ιμπόρα που επιστρέφει σε αρχικό σχήμα για ευρωπαϊκό παιχνίδι από τον Αύγουστο και τους προκριματικούς Europa League με την Γκενκ και την Τσουκαρίτσκι! Ηταν εξαιρετικός στην Πόλη ο 36χρονος ερχόμενος από τον πάγκο. Εγινε ο «μετρονόμος» της αναμέτρησης με τη Φενέρ αντικαθιστώντας στην ανάπαυλα τον Στέφαν Γιόβετιτς και αλλάζοντας με την παρουσία του τον σχηματισμό του Ολυμπιακού. Οι παραστάσεις, το μπόι του (1,95 μ.), η προσωπικότητά του: όλα μοιάζουν πολύτιμα σε αυτή τη συγκυρία. Και είναι βεβαίως κάτι ακόμη. Το γεγονός ότι ο Ιμπόρα (Λέστερ), μαζί με τον Ντανιέλ Ποντένσε (Γουλβς), τον Στέφαν Γιόβετιτς (Μάντσεστερ Σίτι), τον Παναγιώτη Ρέτσο (Σέφιλντ Γιουνάιτεντ) και τον Ομάρ Ρίτσαρντς (Φόρεστ) έχουν καβαλήσει το κύμα της Premier League: έχουν βρεθεί σε ρόστερ του κορυφαίου πρωταθλήματος του κόσμου.

Φαίνεται λοιπόν ότι ο Ιμπόρα θα είναι ένα από τα «πονταρίσματα» του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μεθαύριο στο Βίλα Παρκ. Και ότι ο Ουνάι Εμερι θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα δικό του… παιδί. Εκείνος τον διάλεξε το καλοκαίρι του 2013 για τη μεταγραφή του (4,5 εκατ. ευρώ) από τη Λεβάντε στη Σεβίλλη. Εκείνος τον μετέτρεψε σε ένα από τα καλύτερα κεντρικά χαφ της Ισπανίας την προηγούμενη δεκαετία. Εκείνος τον έβαλε και στο «8» και στο «10» ανοίγοντάς του άλλους ορίζοντας στο παιχνίδι του: 171 ματς, 22 γκολ και 10 ασίστ λέει ο πιο μεγάλος λογαριασμός του γεννημένου στη Μονκάδα της Βαλένθια άσου. Τα ματς, τα γκολ και οι ασίστ στις δύο θητείες της καριέρας του, υπό τις οδηγίες του Ουνάι Εμερι. Τέσσερα Europa League έχουν κατακτήσει παρέα οι δυο τους με τη Σεβίλλη (2014, 2015, 2016) και τη Βιγιαρεάλ (2021). Τα έφερε έτσι η ζωή που το πρώτο Conference League της καριέρας τους θα το διεκδικήσουν όχι μόνο χώρια αλλά και απέναντι.

Και οι άλλοι της ενδεκάδας; Εννοείται πως ο μόνος που γνωρίζει είναι φυσικά ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Παρά ταύτα η αίσθηση – που λέγαμε – δεν αφορά μόνο το τρίγωνο της μεσαίας γραμμής. Ηταν και η διαχείριση της Κυριακής κόντρα στη Λαμία που έδωσε τον τόνο πως ο Βάσκος αυτή τη φορά θα είναι βιβλίο ανοιχτό: Τζολάκης, Ροντινέι, Ρέτσος, Κάρμο, Ορτέγκα, Εσε, Ιμπόρα, Τσικίνιο, Φορτούνης, Ποντένσε και Ελ Κααμπί. Η αποστολή των Πειραιωτών αναχωρεί με πτήση τσάρτερ για την Αγγλία αύριο το πρωί (11.00) και το βράδυ (20.00) είναι προγραμματισμένη η συνέντευξη Τύπου με τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί να είναι εκείνος που θα σταθεί στο πλάι του προπονητή του. Τον Ελ Αραμπί που επί αγγλικού εδάφους έχει γράψει τη δική του ιστορία: ο αυτουργός της μεγάλης πρόκρισης επί της Αρσεναλ στο Emirates τον Φλεβάρη του 2020.

Απαραίτητη υπενθύμιση: ο Ολυμπιακός από το βράδυ της Κυριακής έχει πλέον μπροστά του ένα «καθαρό» μονοπάτι για την κατάκτηση του πρωταθλήματος: αρκεί στην εβδομάδα 12-19/5 – Κυριακή με Κυριακή – να κάνουν ό,τι δεν έκαναν όλο τον χρόνο. Να νικήσουν τρία ντέρμπι στη σειρά: ΠΑΟΚ (εκτός), ΑΕΚ (εντός), Παναθηναϊκό (εκτός). Προφανώς δεν είναι απλό. Πολλώ δε μάλλον δεν είναι εύκολο. Ειδικά αν σκεφτείς ότι τα ματς στη σειρά δεν είναι τρία, αλλά τέσσερα – η ρεβάνς με την Αστον Βίλα στις 9/5 – σε δέκα βράδια. Πρέπει δηλαδή οι Πειραιώτες να ανταποκριθούν στο πιο απαιτητικό «τετράγωνο» που θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί στις αρχές της σεζόν αναζητώντας τον δρόμο για τη Γη της Επαγγελίας. Ετσι δεν θα έπρεπε όμως να είναι οι υπερβάσεις στο ποδόσφαιρο και το εισιτήριο «πρώτης θέσης» στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας;