Επιστολική ψήφος: Τι πρέπει να κάνουν οι ψηφοφόροι μόλις παραλάβουν τους φακέλους τους – Πώς ψηφίζουμε

Ξεκίνησε από την Πέμπτη και μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να ολοκληρωθεί η αποστολή των φακέλων στους εκλογείς που επέλεξαν να ψηφίσουν επιστολικά στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ήδη αρκετοί από αυτούς λαμβάνουν το σχετικό μήνυμα στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχουν δηλώσει.

«Αγαπητέ εκλογέα με εκλογικό κωδικό …, σας ενημερώνουμε ότι έχει αποσταλεί το αντικείμενο … με την επιστολική σας ψήφο. Εσωκλείονται ειδικές οδηγίες», αναφέρει το σχετικό μήνυμα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Νάσος Μπαλέρμπας, ανέφερε ότι οι εκλογείς θα λάβουν δυο φακέλους, διευκρινίζοντας ότι ο ένας φάκελος «θα είναι ονοματοποιημένος και θα είναι ο φάκελος της επιστροφής και ο δεύτερος θα είναι ο φάκελος ψηφοφορίας ανώνυμος και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν μπορούν να αντιγραφούν από κανέναν, είναι σχεδόν χαρακτηριστικά χαρτονομίσματος».

«Μόλις παραλάβει (τον φάκελο) ο εκλογέας, θα έχει επίσης μία υπεύθυνη δήλωση που θα λέει ότι αυτός ο ίδιος ψηφίζει. Αν θέλει μπορεί να κάνει αυτή τη δήλωση μέσω του gov.gr οπότε δεν απαιτείται και κάποια φωτοτυπία ταυτοποιητικού εγγράφου. Εάν δεν το κάνει μαζί με την υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να έχει και φωτοτυπία ταυτοποιητικού εγγράφου, δηλαδή ταυτότητας, διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης», σημείωσε.

Οι εκλογείς αφού συμπληρώσουν τον αριθμό των σταυρών που επιθυμούν στο ψηφοδέλτιο, θα το βάλουν στον φάκελο ψηφοφορίας. Έπειτα, θα βάλουν τον φάκελο ψηφοφορίας στον απαντητικό φάκελο μαζί με το ταυτοποιητικό και την υπεύθυνη δήλωση και θα καλέσουν την εταιρεία που τους παρέδωσε τον φάκελο για να τον παραλάβει.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου εσωτερικών εντός Ελλάδος, οι εταιρείες ειδοποιούν τους εκλογείς ότι έχουν τη δυνατότητα να καλούν μέχρι τις 3 Ιουνίου για να είναι εγγυημένη η παράδοση, ή θα παραδίδουν οι ίδιοι τον φάκελό τους στα γραφεία των εταιρειών μέχρι τις 4 Ιουνίου. Για τους εκλογείς του εξωτερικού η καταληκτική ημερομηνία είναι 28 Μαΐου.

Ο κ. Μπαλέρμπας ανέφερε, επίσης, ότι συνολικά 202.515 εκλογείς έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο. Απ’ αυτούς, οι περίπου 50.200 είναι Έλληνες του εξωτερικού.

«Οι ανάδοχοι, οι δύο εταιρείες δηλαδή που θα παραδώσουν και θα παραλάβουν το εκλογικό υλικό, είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν στη διεύθυνση που έχει δηλωθεί από τον κάθε ψηφοφόρο. Υπάρχουν, βέβαια, κάποια ζητήματα σε μικρά χωριά ή σε ακριτικά νησιά που δεν υπάρχουν διευθύνσεις. Εκεί έχει δηλωθεί μια διεύθυνση του κοινοτικού καταστήματος ή ενός καταστήματος», υπογράμμισε.

Δείτε το βίντεο:

Διευκρινίσεις για το πώς μπορεί να ψηφίσει κανείς επιστολικά σε τρία βήματα, έδωσε με ανάρτησή της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως.

«Όσοι έχετε εγγραφεί να ψηφίσετε στις Ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο, θα αρχίσετε – ή έχετε ήδη αρχίσει – να λαμβάνετε μηνύματα για την παραλαβή των φακέλων με το εκλογικό υλικό. Δείτε πώς θα στείλετε την ψήφο σας με τρία απλά βήματα» έγραψε η Νίκη Κεραμέως, με κεντρικό μήνυμα: «Μην το αφήσεις για τελευταία στιγμή», αναφέρει η υπουργός.

Δείτε την ανάρτηση: