Επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις – Στο κλειστό Γαλατσίου η ομιλία του

Συνεχίζονται οι πολιτικές αντιδράσεις στο φόντο της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, στην Αθήνα την Κυριακή, με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες δείχνει να «κλείδωσε» το Κλειστό του Γαλατσίου, χωρητικότητας 6.200 ατόμων, ως ο χώρος στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του Έντι Ράμα.

Την άδεια φέρεται να έδωσε η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, ενώ η συνεννόηση έγινε μέσω της πρεσβείας της Αλβανίας με την εταιρεία Christmas Theater, η οποία έχει και την διαχείριση του γυμναστηρίου. Το προσκλητήριο είναι για τις 10.30 το πρωί της Κυριακής (12/5).

Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού, συμπίπτει με την συμπλήρωση ενός έτους από την προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη, υποψήφιου τότε δημάρχου Χειμάρρας. Ένα γεγονός που αποτέλεσε αιτία οι σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας να μπουν στον «πάγο», εν μέσω προεκλογικής περιόδου στην Αθήνα.

Ως «άκαιρη» χαρακτήρισε την επίσκεψη σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Πρόκειται για μια κατά τη γνώμη μου άκαιρη επίσκεψη. Βεβαίως και δεν θα εμποδίσουμε. Βεβαίως θα παρέχουμε όλη την ασφάλεια η οποία απαιτείται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κωνσταντίνος Φίλης στον ΑΝΤ1: «Ο Ράμα συμπεριφέρεται σαν βαλκάνιος νταής – Εμπλέκεται στα εσωτερικά της χώρας»

Ο αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού και στον Νίκο Χατζηνικολάου σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, στην Αθήνα.

«Ο Ράμα συμπεριφέρεται σαν βαλκάνιος νταής. Κι αυτό οφείλω να σας ομολογήσω ότι δεν μου αρέσει καθόλου. Πρέπει, επίσης, να σας πω ότι είναι η δεύτερη φορά που εμπλέκεται στα εσωτερικά της χώρας. Σας θυμίζω ότι πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν είχε επισκεφτεί ο κύριος Μητσοτάκης της Αλβανία, είχε πει ότι “ο κ. Τσίπρας είναι φίλος μου, αλλά ο κ. Μητσοτάκης είναι καλύτερος πρωθυπουργός”. Δεν είναι όμορφο και δεν είναι δόκιμο να εμπλέκεται στα εσωτερικά γιατί προσπαθεί με αυτό τον τρόπο, μάλλον να μας τρολάρει θα έλεγα. Δηλαδή από τη μια η κυβέρνηση η οποία του δημιουργεί προσκόμματα στην έλευσή του, την αποθεώνει κατά κάποιο τρόπο και τα βάζει με την αντιπολίτευση η οποία ζητά τον λόγο από την κυβέρνηση γιατί του έχει δημιουργήσει προσκόμματα», ανέφερε ο κ. Φίλης.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «όπως και να έχει, έχει αρχίσει να κακοφορμίζει αυτή η υπόθεση με την Αλβανία και δεν είναι μόνο ο Ράμα ως προσωπικότητα. Είναι η ελληνική εθνική μειονότητα, την οποία δεν μεταχειρίζεται καμία αλβανική κυβέρνηση καλά. Είναι επίσης και το θέμα της Χάγης που εκκρεμεί. Βρίσκεται στο συρτάρι του προέδρου της Αλβανίας εδώ και έναν χρόνο η συμφωνία για να πάμε με τη γειτονική χώρα στη Χάγη. Άρα, λοιπόν, είναι πολλά τα ανοιχτά ζητήματα και οι εκκρεμότητες, γι’ αυτό κιόλας δεν είναι καλό για εμάς το γεγονός ότι κακοφορμίζει η σχέση μας με την Αλβανία»

«Ο Ράμα θα επιχειρήσει να εργαλειοποιήσει την παρουσία του εδώ και κυρίως να εργαλειοποιήσει την αλβανική κοινότητα εδώ και τα ακραία στοιχεία αυτής και όχι τους νοικοκυραίους», κατέληξε ο καθηγητής.

Δείτε το βίντεο:

Μπρα ντε φερ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού

Σε χθεσινό του μήνυμα στο Twitter ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ανυπομονώ να συναντηθούμε με μεγάλη περηφάνεια για όλους εσάς, Αλβανούς της Ελλάδας». Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι η επικείμενη συγκέντρωση δεν σχετίζεται με τις Ευρωεκλογές, ούτε με εσωτερικά ζητήματα και αφηγήματα που κεντρίζουν τους Έλληνες πολιτικούς, ενώ παρείχε στήριξη στον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεσηκώνοντας «θύελλα» αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Για την έλευση του Έντι Ράμα στην Αθήνα ρωτήθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Ενημερωθήκαμε στις 7 Μαΐου για την έλευση Ράμα αλλά όχι για τον τόπο όπου θα γίνει η εκδήλωση», απάντησε ο Παύλος Μαρινάκης και πρόσθεσε:

«Ως προς το ζήτημα Μπελέρη είναι δεδομένο ότι δεν είναι διμερές αλλά ένα ζήτημα κράτους δικαίου και διεξαγωγής δίκαιης δίκης που το ζητάμε για κάθε πολίτη. Είναι νόμιμα εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας και δεν μπόρεσε να ορκιστεί εδώ και έναν χρόνο που είναι φυλακισμένος και θέλουμε αυτό να ακουστεί σε όλη την Ευρώπη. Η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη συμβολίζει τα δίκαια αιτήματα. Η ΝΔ σε επίπεδο ευρωβουλευτών το έχει θέσει το ζήτημα και έχει περάσει ομόφωνα ψηφίσματα. Έχει τεθεί και σε Συνόδους Κορυφής. Η στάση μας είναι συνεπής και μας κατηγορούν αυτοί που δεν έχουν κανέναν να εκπροσωπεί την ομογένεια και λένε ακροδεξιό τον Μπελέρη».

Ερωτηθείς αν εργαλειοποιήθηκε η υποψηφιότητα Μπελέρη πολιτικά είπε: «Να επισημάνουμε άλλη μία αντίφαση: ο κ. Κασσελάκης που έχει δηλώσει ότι η ΝΔ έβαλε υποψήφιο τον Μπελέρη για να «μαζέψει» το ακροδεξιό ακροατήριο και μια σειρά από στελέχη του κατηγορούν τον Μπελέρη ως ακροδεξιό, θυμάται προεκλογικά την ομογένεια και τους κατοίκους της Χειμάρρας. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θυμήθηκε τους Έλληνες της Χειμάρρας, της Βορείου Ηπείρου και τον Μπελέρη και τον Πύρρο Δήμα προεκλογικά. Έχει υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους και έχει επισκεφτεί την περιοχή στο παρελθόν.

Στηρίζουμε τα αιτήματα των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο και κάθε διεκδίκηση υπέρ του κράτους δικαίου και όχι καιροσκοπικά. Και αφού τους έπιασε τόσο πολύ ο πόνος γιατί δεν έβαλαν κι εκείνοι έναν υποψήφιο από τη μειονότητα στο ψηφοδέλτιό τους;».

Την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας σχετικά με τις αντιδράσεις των κομμάτων για την επερχόμενη επίσκεψη του Έντι Ράμα αξιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του.

«Συμφωνεί ο κ. πρωθυπουργός με την αντίδραση του Αλβανού ομολόγου του που παρεμβαίνοντας στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας, ασκεί κριτική στην ελληνική αντιπολίτευση με αφορμή τις αντιδράσεις για την επικείμενη επίσκεψή του στις 12/5;  Συμφωνεί  ο κ. Μητσοτάκης με την τοποθέτηση του κ. Ράμα που ενώ κατανοεί “πλήρως την προοπτική που μεταφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός”, σε ό,τι αφορά στην αντίθετη άποψη της αντιπολίτευσης της Ελλάδας, αυτή (η αντίθεση) κατά τον Αλβανό πρωθυπουργό “ρίχνει φως στο γιατί κάποιοι είναι στην αντιπολίτευση ενώ σε άλλους ανατίθεται η διακυβέρνηση από τον λαό”; Είναι ο κ. Ράμα ο αυθεντικός ερμηνευτής του κ. Μητσοτάκη;», συμπληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ανακοίνωση του.

«Εγώ βλέπω έναν Έλληνα πρωθυπουργό να μιλά απλώς για μια “αχρείαστη” επίσκεψη σαν να μην συμβαίνει τίποτα και έναν Αλβανό πρωθυπουργό να κάνει μαθήματα στην ελληνική αντιπολίτευση», ανέφερε σε σχόλιό του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, τόνισε ότι «η δήλωση του Ράμα αποδεικνύει ότι ουσιαστικά στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις εκλογές που έρχονται. Είναι ωμή παραβίαση της εκλογικής διαδικασίας στη χώρα μας».

Δείτε το βίντεο: