Τα περιουσιακά στοιχεία της σήμερα πτωχευμένης «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας Α.Ε.» περιλαμβάνουν το πρώην εργοστάσιο και αγροτεμάχια και στην Αλεξανδρούπολη  

Δεν έχει τέλος το σήριαλ των πλειστηριασμών που αφορούν την πάλαι ποτέ κραταιά βιομηχανία Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (ΕΝΚΛΩ). Μέσα από μια θυελλώδη πορεία, από το 1909 ο όμιλος Λαναρά, και μέχρι να αρχίσει η ελεύθερη πτώση του το 2004, αποτελούσε ένα από τα πιο «βαριά» ονόματα της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας. Πλέον οι περιπέτειες των πλειστηριασμών, που ήρθαν σαν αποτέλεσμα των συνεχών ανοιγμάτων και επεκτάσεων που πραγματοποίησε, δεν φαίνεται να έχουν τέλος.
Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών θα χτυπήσει το ηλεκτρονικό σφυρί, για το σύνολο του παραγωγικού ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της βιομηχανικής μονάδας παραγωγής νήματος, πρώην Κλωστήρια Μαρώνειας, στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Μαΐου, με τιμή εκκίνησης 1.951.575 ευρώ, τιμή μειωμένη κατά περίπου 2 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου πλειστηριασμού, που κρίθηκε άγονος, στις 2 Φεβρουαρίου.

Επισπεύδουσα, για τον πλειστηριασμό των… ιματίων των Κλωστηρίων Μαρώνειας, που κάποτε θεωρούνταν το «διαμάντι» του ομίλου της οικογένειας Λαναρά, είναι η σύνδικος πτώχευσης.

Η βιομηχανική μονάδα των πρώην Κλωστηρίων Μαρωνείας και στη συνέχειά της «Ενωμένη Κλωστουφαντουργία Α.Ε.» δραστηριοποιείτο στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας με παραγόμενα προϊόντα νήματα τύπου compact, από το 2000 που πρωτολειτούργησε ως πρότυπη μονάδα και μέχρι το 2010 περίπου όταν και σταμάτησε. «Έκτοτε παραμένει εκτός λειτουργίας φυλασσόμενη και διατηρούμενη σε πολύ καλή κατάσταση», όπως σημειώνεται στην έκθεση εκτίμησης.

Τι βγαίνει σε πλειστηριασμό

Στις εκθέσεις περιγράφεται ότι «η εγκατάσταση αποτελείται κυρίως από εξοπλισμό του οίκου Rieter, διεθνώς αναγνωρισμένου στον χώρο της κλωστοϋφαντουργίας, ο οποίος κατασκευάστηκε για την παραγωγή νημάτων. Συνολικά, υπάρχουν 12 κλώστριες των 1.008 ατράκτων συμβατικής περιστροφής και 12 κλώστριες των 1.008 ατράκτων συμπαγούς κλώσης. Διαθέτει αυτόματα συστήματα μεταφοράς τροφοδοσίας βατών SERVOLAP από τις βατομηχανές προς τις κτενίστριες, μεταφοράς κουβαριών από τις προγνέστριες προς τις κλώστριες μέσω συστήματος αλυσίδας TAC, κατασκευασμένο από τον οίκο Electro-jet, και μεταφοράς μασουριών από κάθε κλώστρια προς το αντίστοιχο μπομπινουάρ (LINK)».
Τονίζεται μάλιστα ότι «ο εξοπλισμός παραγωγής και οι εγκαταστάσεις ακόμα και σήμερα, ύστερα από χρόνια αδράνειας, βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, χωρίς οξειδώσεις και φθορές που να μαρτυρούν πιθανή τεχνολογική απαξίωσή του».
Σημειώνεται πως τα περιουσιακά στοιχεία της σήμερα πτωχευμένης «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας Α.Ε.» περιλαμβάνουν τα πρώην εργοστάσια στη Νάουσα, στη Ροδόπη, στην Κομοτηνή, στην Αλεξανδρούπολη και στη Θέρμη, καθώς και αγροτεμάχια στην Αλεξανδρούπολη.
voria.gr