Γερμανία – Γαλλία μόνες στο νέο τανκ – Μονόδρομος η αναβάθμιση των ελληνικών Leopard

Γαλλία και Γερμανία αποφάσισαν να προχωρήσουν μόνες, χωρίς την συμμετοχή κανενός άλλου Ευρωπαίου εταίρου, στην κατασκευή του νέου τανκ, που υποτίθεται ότι θα γινόταν το ευρωπαϊκό άρμα για όλες τις χώρες – μέλη της ΕΕ. Μια εξέλιξη που καθιστά μονόδρομο την αναβάθμιση του συνόλου των ελληνικών Leopard.

του Χρήστου Μαζανίτη

Η γαλλο-γερμανική κοινοπραξία των αμυντικών εταιρειών KNDS, Rheinmetall και Thales, υπεύθυνες για την ανάπτυξη ενός μελλοντικού κύριου άρματος μάχης για τη Γερμανία και τη Γαλλία θα παραμείνει κλειστή για άλλους μετόχους προς το παρόν, σύμφωνα με το γαλλικό παράρτημα της KNDS.

Οι δύο κυβερνήσεις ενθαρρύνουν τα γαλλικά και γερμανικά τμήματα της KNDS όπως και της Rheinmetall και της Thales να κατέχουν η κάθε μια μερίδιο 25% στην κοινοπραξία, ανέφερε η KNDS France σε απάντηση μέσω email σε ερωτήσεις του διεθνούς ιστότοπου Defense News. Οι εταιρείες ανακοίνωσαν στις 30 Απριλίου τα σχέδιά τους να δημιουργήσουν μια κοινοπραξία για να εργαστεί στο μελλοντικό τανκ, γνωστό ως Main Ground Combat System (MGCS).

«Η εισαγωγή νέων εταιρειών στην κοινοπραξία θα εξεταστεί μόνο όταν το πρόγραμμα MGCS ανοίξει σε άλλα έθνη», δήλωσε η KNDS. «Σε αυτό το στάδιο, το πρόγραμμα MGCS είναι αποκλειστικά γαλλο-γερμανικό. Έχουν οριστεί οι αρμόδιες γαλλικές και γερμανικές εταιρείες».

Η απόφαση ποια αμυντική εταιρεία θα μπορούσε να κάνει τι για το μελλοντικό τανκ ήταν ένα ευαίσθητο θέμα για τους πολιτικούς στη Γαλλία και τη Γερμανία και οι πολυετείς διαμάχες επιλύθηκαν τον περασμένο μήνα με τους υπουργούς Άμυνας των χωρών να υπογράφουν ίσο μερίδιο του βιομηχανικού έργου.

Οι συστάσεις των κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένου του διαχωρισμού Γαλλίας-Γερμανίας 50-50 για ολόκληρο το project, θα χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση των κανόνων λειτουργίας της εταιρείας του έργου, δήλωσε η KNDS.

Η εξέλιξη αυτή, εάν τελικά οριστικοποιηθεί, μετατρέπει σε μονόδρομο την αναβάθμιση του συνόλου των αρμάτων μάχης που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός, ώστε να μπορεί επάξια να συνεχίσει να αποτελεί το φόβητρο έναντι κάθε επίδοξου επιβουλέα για τις επόμενες δεκαετίες.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα διαθέτει ένα πολύ ισχυρό αρματικό δυναμικό, άνω των 1.200 μονάδων – από τα ισχυρότερα της Ευρώπης – και επιβάλλεται να προχωρήσει στην σταδιακή αναβάθμιση του στόλου, σταδιακά, ώστε να μπορέσει αφενός να συνεχίσει να διαθέτει όλη αυτή τη μεγάλη δύναμη αφετέρου να είναι αξιόμαχα έναντι κάθε απειλής.

Τόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία όσο και στην Μέση Ανατολή έχουν αποφέρει σωρεία διδαγμάτων για τις νέες προκλήσεις επί του πεδίου, με τις χαμηλού κόστους κατασκευές – όπως drones – να αποτελούν τις μεγαλύτερες απειλές.

Οι ισχυρότεροι κινητήρες, τα προηγμένα ηλεκτροπτικά αλλά και τα εξελιγμένα αντίμετρα είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που χρειάζονται να διαθέτουν τα άρματα μάχης στο σύγχρονο πεδίο.

Τα παραπάνω είναι εν γνώσει της ηγεσίας του ΓΕΣ και το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πυκνώσει οι συσκέψεις σχετικά με το μέλλον των ελληνικών τανκς.