Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε δύο συνοικίες της Ράφας – Είχε δώσει εντολή εκκένωσης στους κατοίκους

Ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε σήμερα τους βομβαρδισμούς του εναντίον δύο συνοικιών στη Ράφα, στους κατοίκους της οποίας έδωσε εντολή σήμερα το πρωί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η παλαιστινιακή υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Γάζας.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, από αέρος και από το πυροβολικό, «συνεχίζονται από την περασμένη νύχτα και έχουν ενταθεί από σήμερα το πρωί», εξήγησε ο Άχμεντ Ρεντουάν, ένας εκπρόσωπος τύπου της παλαιστινιακής πολιτικής άμυνας, διευκρινίζοντας πως δύο από τις συνοικίες που στοχοθετούνται, η Αλ Σούκα και η Αλ Σαλάμ, βρίσκονται μεταξύ εκείνων στους κατοίκους των οποίων ο ισραηλινός στρατός ζήτησε να απομακρυνθούν.

Λίγο νωρίτερα, κάτοικοι ανέφεραν πως ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα σήμερα, ώρες αφότου το Ισραήλ είπε σε Παλαιστινίους να εκκενώσουν τμήματα της πόλης της νότιας Γάζας, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι οι οποίοι έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο έχουν βρει καταφύγιο.

Προς το παρόν το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει σχετικά. Το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Aqsa, που συνδέεται με τη Χαμάς, μετέδωσε πως το Ισραήλ στοχοθέτησε περιοχές στην ανατολική Ράφα, κοντά σε συνοικίες στις οποίες δόθηκαν εντολές εκκένωσης.

Η Γαλλία επανέλαβε σήμερα τη «σθεναρή αντίθεσή» της σε μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, την ώρα που το Ισραήλ ξεκίνησε σε αυτήν την πόλη μια επιχείρηση εκκένωσης δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων.
Το Παρίσι υπενθυμίζει «ότι ο αναγκαστικός εκτοπισμός ενός άμαχου πληθυσμού συνιστά ένα έγκλημα πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου», υπογραμμίζει το γαλλικό ΥΠΕΞ.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να απαρνηθεί μια χερσαία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ράφας. Όπως είπε η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα «μπορούν και πρέπει» να ενεργήσουν για να αποτρέψουν ένα τέτοιο σενάριο.

«Οι εντολές εκκένωσης του Ισραήλ προς αμάχους στη Ράφα προμηνύουν τα χειρότερα: περισσότερο πόλεμο και λιμό. Αυτό είναι απαράδεκτο. Το Ισραήλ πρέπει να απαρνηθεί μια χερσαία επιχείρηση» στη Ράφα, έγραψε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε μια ανάρτηση στο Χ. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τη διεθνή κοινότητα, μπορούν και πρέπει να ενεργήσουν για να αποτραπεί ένα τέτοιο σενάριο», συμπλήρωσε.

Israel’s evacuation orders to civilians in Rafah portend the worst: more war and famine. It is unacceptable.
Israel must renounce to a ground offensive and implement UNSCR 2728.
The EU, with the International Community, can and must act to prevent such scenario.
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) May 6, 2024

Η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα είναι αναγκαία λόγω της απόρριψης από τη Χαμάς των προτάσεων για κήρυξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας οι οποίες προέβλεπαν την απελευθέρωση κάποιων από τους ομήρους που κρατά η παλαιστινιακή οργάνωση, δήλωσε σήμερα  ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

Στην ανακοίνωσή του ο Γκαλάντ διευκρίνισε ότι μετέφερε το μήνυμα αυτό στον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν τη νύκτα.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση απομάκρυνσης Παλαιστινίων από το ανατολικό τμήμα της Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, που ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί είναι προσωρινή και «περιορισμένης κλίμακας».

«Ξεκινήσαμε επιχείρηση περιορισμένης κλίμακας για την προσωρινή απομάκρυνση των ανθρώπων που διαμένουν στο ανατολικό τμήμα της Ράφα», δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.  «Πρόκειται για μια επιχείρηση περιορισμένης κλίμακας», επανέλαβε ο ίδιος.

East of Rafah now pic.twitter.com/WwkpLjaGHu
— أحمد حجازي 𓂆 (@ahmedhijazee) May 6, 2024

WATCH
Eastern Rafah is now under attack pic.twitter.com/MVevDO48Xu
— Open Source Intel (@Osint613) May 6, 2024

Όπως εξήγησε ο ισραηλινός στρατός, η απομάκρυνση από το ανατολικό τμήμα της Ράφα αφορά «περίπου 100.000 ανθρώπους», ενώ τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι μετακινούνται σε  περιοχές που είναι «πιο ασφαλείς», αν και πρόσθεσε ότι είναι γνωστό ότι η Χαμάς εκτοξεύει πυρά από εκεί.

The Israeli 🇮🇱 army appears set to launch its long-threatened assault on Rafah as it instructs Palestinians to leave parts of the city in southern Gaza 🇵🇸
Israeli forces called on Monday for people in Rafah, into which huge numbers of displaced Palestinians were previously… pic.twitter.com/JEWlQ4rVSL
— Saad Abedine (@SaadAbedine) May 6, 2024

Οι Ισραηλινές αρχές πέταξαν φυλλάδια από αέρος, με τα οποία προειδοποιούσαν τον άμαχο πληθυσμό να αποχωρήσει άμεσα, καθώς επίκειται στρατιωτική επιχείρηση.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μετακίνηση τουλάχιστον 100.000 ανθρώπων, ωστόσο ο πληθυσμός που έχει καταφύγει στη Ράφα από άλλες περιοχές της Γάζας, μετά την εισβολή του Ισρταήλ, τον Οκτώβριο, ξεπερνά το ένα εκατομμύριο.

Τα φυλλάδια που πετά ο ισραηλινός στρατός έχουν δύο διαφορετικές εκδόσεις, κάποια είναι κόκκινα και κάποια μπλε.

Στην κόκκινη έκδοση, οι IDF ενημερώνουν τους κατοίκους για συγκεκριμένες περιοχές στη Ράφα όπου οι δυνάμεις τους «θα επιχειρούν» και προειδοποιούν ότι «όποιος βρεθεί κοντά σε τρομοκρατικές οργανώσεις θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του και τα μέλη της οικογένειάς του». Στο πλαίσιο αυτό, προτρέπουν τους πολίτες να μετακινηθούν στην «ανθρωπιστική περιοχή» στο al-Mawasi και να αποφύγουν να κατευθυνθούν βόρεια του Wadi Gaza ή να πλησιάσουν τους ανατολικούς και νότιους φράχτες ασφαλείας.

Στη μπλε έκδοση, ανακοινώνεται η επέκταση της ζώνης όπου, όπως αναφέρεται, «η ανθρωπιστική βοήθεια θα συνεχιστεί».

The IDF just dropped leaflets over Rafah which holds nearly one million displaced children…
We all know this will be an absolute massacre, look at all the innocent children… this is absolutely sick..🇵🇸💔 pic.twitter.com/WceE4HTFcb
— Pelham (@Resist_05) May 6, 2024

Israeli army threw leaflets in Rafah asking people to evacuate towards Al Mawasi area southwest the Gaza Strip. pic.twitter.com/7rJZkDgsdM
— Maram Humaid (@MaramGaza) May 6, 2024

Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Ευρώπη, αλλά και τα αραβικά κράτη και βέβαια η Αίγυπτος, έχουν εκφράσει την κάθετη αντίρρησή τους προς το Ισραήλ για τη διαφαινόμενη επιχείρηση στη Ράφα, καθώς οι κίνδυνοι για περαιτέρω κλιμάκωση είναι πολύ μεγάλη.

Οι ΗΠΑ και οι δυτικές δυνάμεις κάνουν λόγο για σοβαρή επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ η Αίγυπτος έχει τεθεί σε επιφυλακή, καθώς κάθε άλλο παρά επιθυμεί μία στρατιωτική σύγκρουση στα σύνορά της.

Επιπλέον, το Ιράν έχει προειδοποιήσει από την πλευρά του ότι μία επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα θα θεωρηθεί ως επιθετική ενέργεια και θα υπάρξει αντίδραση.

Για «επικίνδυνη κλιμάκωση» κάνει λόγο αξιωματούχος της Χαμάς

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης που κυβερνά τη Ράφα, είπε στο Reuters ότι η διαταγή για εκκένωση της Ράφας συνιστά μια «επικίνδυνη κλιμάκωση που θα έχει συνέπειες».

«Η αμερικανική διοίκηση, στο πλευρό των δυνάμεων κατοχής, φέρουν την ευθύνη για αυτήν την τρομοκρατία», δήλωσε ο αξιωματούχος Σάμι Αμπού Ζούχρι μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αναφερόμενος στη συμμαχία του Ισραήλ με την Ουάσιγκτον.

Νωρίτερα σήμερα ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν συνοικίες στο ανατολικό τμήμα της Ράφας, προειδοποιώντας πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονται για τη διεξαγωγή εκεί μιας στρατιωτικής επιχείρησης.

Σε αυτό το πλαίσιο κι ένας άλλος αξιωματούχος της Χαμάς ανέφερε σήμερα πως η οργάνωση προτίθεται να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, παρόλο που την ίδια στιγμή το Ισραήλ ζήτησε από τους κατοίκους να εκκενώσουν ορισμένες συνοικίες της πόλης στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, πριν από μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση.

«Μετά τον τελευταίο κύκλο διαπραγματεύσεων στο Κάιρο, η διοίκηση της οργάνωσης διεξάγει εσωτερικές διαβουλεύσεις και μαζί με άλλες (παλαιστινιακές) οργανώσεις», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, ο Αμπντέλ Λατίφ αλ-Κανού. «Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με θετικό και ανοικτό τρόπο προκειμένου να επιτύχουμε μία συμφωνία (…), η οποία θα προβλέπει μια απεριόριστη κατάπαυση του πυρός».

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε «δεκάδες ρουκέτες» εναντίον βάσης του ισραηλινού στρατού

Την ίδια ώρα, το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε σήμερα «δεκάδες ρουκέτες» εναντίον βάσης του ισραηλινού στρατού που βρίσκεται στα κατεχόμενα από το Ισραήλ συριακά Υψίπεδα του Γκολάν, σε αντίποινα για ισραηλινό πλήγμα εναντίον του ανατολικού Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ «εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες Κατιούσα» με στόχο «το γενικό στρατηγείο της μεραρχίας του Γκολάν (…) στη βάση της Ναφά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οργάνωση, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για «απάντηση στην επίθεση του εχθρού εναντίον της περιοχής Μπεκάα».

Νωρίτερα το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων (ANI) είχε μεταδώσει ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν τα ξημερώματα από ισραηλινό πλήγμα στο ανατολικό τμήμα της χώρας, προπύργιο της Χεζμπολάχ.

«Στρατιωτικά αεροσκάφη του εχθρού εξαπέλυσαν πλήγμα περίπου στη 01:30 εναντίον εργοστασίου στη Σίφρι, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άμαχοι και να καταστραφεί το κτίριο», επεσήμανε το ANI.

Η Σίφρι βρίσκεται στην κοιλάδα της Μπεκάα, κοντά στην πόλη Μπααλμπέκ. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη του «έπληξαν στρατιωτικό συγκρότημα της Χεζμπολάχ βαθιά στον Λίβανο».

Από την αρχή του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ο ισραηλινός στρατός και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν καθημερινά πυρά.

Το λιβανέζικο κίνημα, που δηλώνει ότι ενεργεί σε υποστήριξη προς τη Χαμάς, στοχοθετεί κυρίως θέσεις του ισραηλινού στρατού κοντά στη μεθόριο. Το Ισραήλ απαντά με επιδρομές εναντίον στόχων ολοένα και πιο βαθιά στο έδαφος του Λιβάνου και εξαπολύει στοχευμένα πλήγματα εναντίον στελεχών της Χεζμπολάχ.

Στη διάρκεια των επτά τελευταίων μηνών, τουλάχιστον 390 άνθρωποι – εκ των οποίων 255 μαχητές της Χεζμπολάχ και περισσότεροι από 70 άμαχοι όπως και τουλάχιστον 11 μαχητές της Χαμάς—έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP.

Από την ισραηλινή πλευρά 11 στρατιώτες και εννέα άμαχοι έχουν σκοτωθεί, με βάση επίσημο απολογισμό.