«Η πρόταση της Χαμάς απέχει πολύ από τις απαιτήσεις του Ισραήλ» τονίζεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του Νετανιάχου – Εντείνει ο στρατός την πίεση στη Ράφα με στοχευμένα χτυπήματα κατά της Χαμάς – Με ρουκέτες απαντάει η παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ

– Περίοδος κατάπαυσης του πυρός 42 ημερών.
– Η Χαμάς απελευθερώνει 33 ισραηλινούς ομήρους με αντάλλαγμα το Ισραήλ να απελευθερώσει Παλαιστίνιους από ισραηλινές φυλακές.
– Το Ισραήλ αποσύρει μερικώς τα στρατεύματά του από τη Γάζα και επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση των Παλαιστινίων από τη νότια προς τη βόρεια Γάζα.
Δεύτερη φάση
– Άλλη μια περίοδος 42 ημερών που περιλαμβάνει μια συμφωνία για την αποκατάσταση μιας «βιώσιμης ηρεμίας» στη Γάζα.
– Την πλήρη αποχώρηση των περισσότερων ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.
– Η Χαμάς απελευθερώνει ισραηλινούς εφέδρους και ορισμένους στρατιώτες με αντάλλαγμα το Ισραήλ να απελευθερώσει Παλαιστίνιους από τη φυλακή.
Τρίτη φάση
– Η έναρξη της υλοποίησης της ανοικοδόμησης σύμφωνα με το σχέδιο που επιβλέπουν το Κατάρ, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Έθνη.
– Τερματισμός του πλήρους αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.
Ο ισραηλινός στρατός χτυπά τη Χαμάς στην ανατολική Ράφα
Λίγο μετά την επίσημη απάντηση του Ισραήλ στην πρόταση εκεχειρίας, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματα πλήττουν και επιχειρούν εναντίον εγκαταστάσεων της Χαμάς «με στοχευμένο τρόπο» στην ανατολική Ράφα. Οι IDF είπαν μάλιστα ότι θα έδιναν σύντομα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιχείρηση.
Η ανακοίνωση ήρθε μετά την αναφορά παλαιστινιακών μέσων ενημέρωσης για μια σειρά χτυπημάτων στην περιοχή, την οποία οι IDF κάλεσαν νωρίτερα τους πολίτες να την εκκενώσουν.
Με ρουκέτες απαντάει η παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Ράφα
Η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ δήλωσε απόψε πως εκτόξευσε ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας προς την κατεύθυνση του Ισραήλ, σε ένα υπόβαθρο σφοδρών ισραηλινών βομβαρδισμών στην πόλη Ράφα και της έγκρισης από τη Χαμάς ενός σχεδίου κατάπαυσης του πυρός.
“Στοχεύσαμε με ομοβροντία ρουκετών την (πόλη) Σντερότ, το (κιμπούτς) Νιρ Αμ και άλλους οικισμούς στην περίμετρο της Γάζας”, μια ζώνη του Ισραήλ που βρίσκεται γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση σε μια ανακοίνωση. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως οι σειρήνες ήχησαν στις ζώνες γύρω από τη λωρίδα της Γάζας.
Προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμος οποιοσδήποτε απολογισμός.
Σκηνές χαράς στη Ράφα μετά το «ναι» της Χαμάς
Στο μεταξύ με σκηνές χαράς και πυροβολισμούς στον αέρα έγινε δεκτή στη Ράφα, η ανακοίνωση της Χαμάς ότι αποδέχθηκε πρόταση για κατάπαυση του πυρός.
Spontaneous cheers erupt in Gaza on hearing the news that Hamas has told Qatar and Egypt they will accept their ceasefire proposal. Israel has not formally replied, at this stage ⤵️ pic.twitter.com/14LM81wIfz— Al Jazeera English (@AJEnglish) May 6, 2024
#BREAKING ✌️ Despite waiting for the Israeli side to approve the ceasefire proposal, thousands of Palestinians in the city of Rafah are experiencing moments of joy and hope for the end of the war on Gaza. pic.twitter.com/Sj8DfzL60e— Gaza Notifications (@gazanotice) May 6, 2024
Οι άνθρωποι χαίρονται και δοξάζουν τον Θεό, μεταδίδει ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στο σημείο, «άνθρωποι κλαίνε από χαρά και υπάρχουν εορταστικοί πυροβολισμοί στον αέρα».
⚡️Joy spreads in the streets of Rafah after Hamas announced its approval of the Egyptian ceasefire proposal.A ceasefire proposal that the zionist demons appear to have rejected as per an official that spoke to Reuters pic.twitter.com/xQtFSB9KAJ— War Monitor (@WarMonitors) May 6, 2024
Οι ΗΠΑ «εξετάζουν» την απάντηση της Χαμάς
Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Χαμάς εξέδωσε απάντηση για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ.
«Εξετάζουμε αυτή την απάντηση τώρα και τη συζητάμε με άλλους στην περιοχή. Θα συζητήσουμε αυτή την απάντηση με τους εταίρους μας τις επόμενες ώρες. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μια συμφωνία για τους ομήρους είναι προς το συμφέρον του ισραηλινού και του παλαιστινιακού λαού».
Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις του:
“We continue to believe that a hostage deal is in the best interests of the Israeli people. It’s in the best interests of the Palestinian people.”US State Department spokesperson Matthew Miller speaks at a news conference.Latest: https://t.co/XrFVLoObWD📺 Sky 501 / YouTube pic.twitter.com/WtSZM2MPDu— Sky News (@SkyNews) May 6, 2024
«Επί του παρόντος εξετάζουμε αυτή την απάντηση. Και συζητάμε με τους συμμάχους μας στην περιοχή», δήλωσε και ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζον Κέρμπι, σε δημοσιογράφους χθες Δευτέρα.
Απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση ερωτηθείς σε τι ακριβώς συμφώνησε η Χαμάς. Δήλωσε πως δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για αυτό.
«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι απολύτως η καλύτερη έκβαση όχι μόνο για τους ομήρους, αλλά και για τον παλαιστινιακό λαό. Και δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε για αυτή την έκβαση», πρόσθεσε ο κ. Κέρμπι.
Ο επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς βρίσκεται στην περιοχή και συνεργάζεται με την ισραηλινή κυβέρνηση για να κλειστεί συμφωνία, υπενθύμισε ο εκπρόσωπος. «Το τελευταίο πράγμα που θέλω να κάνω είναι να πω οτιδήποτε από αυτό το βήμα που θα έθετε τη διαδικασία σε κίνδυνο», ξεκαθάρισε.
Ο κ. Κέρμπι αναφέρθηκε εξάλλου σε συνδιάλεξη του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου νωρίτερα χθες, που χαρακτήρισε «εποικοδομητική». Η συνομιλία διήρκεσε περίπου μισή ώρα.
«Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης, κατόπιν παρότρυνσης του προέδρου, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου συμφώνησε να διασφαλίσει πως η διέλευση Κερέμ Σαλόμ θα ανοίξει ξανά για να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτούς που την έχουν ανάγκη», είπε ακόμη ο εκπρόσωπος του ΣΕΑ, χωρίς να διευκρινίσει πότε.
Η απάντηση της Χαμάς δεν ήταν ακόμη γνωστή όταν έγινε η συνδιάλεξη.
Ερωτηθείς για την προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, ο κ. Κέρμπι επανέλαβε πως η Ουάσιγκτον δεν θα υποστήριζε οποιαδήποτε επιχείρηση θα έθετε πάνω από 1 εκατομμύριο αμάχους σε μεγάλο κίνδυνο. Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα υποστήριζε πιο περιορισμένης κλίμακας επιχειρήσεις στη Ράφα, δεν απάντησε άμεσα.
Ως τώρα η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν έχει παρουσιάσει «αξιόπιστο» σχέδιο για την προστασία του άμαχου πληθυσμού, όπως έχει ζητήσει η Ουάσιγκτον.
Μαχμούντ Αμπάς: Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ να δεσμευτεί σε μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ μετά την αποδοχή της από τη Χαμάς, μεταδίδει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.
Ο Ερντογάν κάλεσε το Ισραήλ να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε την ανακοίνωση της Χαμάς, προσθέτοντας ότι ελπίζει να κάνει το ίδιο και το Ισραήλ.
Μιλώντας μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κάλεσε τις δυτικές χώρες να αυξήσουν τις πιέσεις προς την ηγεσία του Ισραήλ να αποδεχθεί τη συμφωνία. Πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον, Ισμαήλ Χανίγε.
Η Παλαιστίνη κάλεσε τις ΗΠΑ να εμποδίσουν μια «σφαγή» στη Ράφα
Νωρίτερα, η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής κάλεσε τις ΗΠΑ να εμποδίσουν την εισβολή στη Ράφα από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος κάλεσε το πρωί τους κατοίκους πολλών συνοικιών αυτής της πόλης στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας να τις εκκενώσουν.
«Καλούμε την αμερικανική διοίκηση να παρέμβει για να εμποδίσει αυτές τις σφαγές, για τις οποίες προειδοποιούμε ότι θα υπάρξουν επικίνδυνες συνέπειες» αναφέρει η παλαιστινιακή προεδρία, όπως μεταδίδει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, διευκρινίζοντας πως η Παλαιστινιακή Αρχή έχει εντείνει τις «εντατικές» συνομιλίες με τους διεθνείς εταίρους της σε αυτό το θέμα.
Ο βασιλιάς της Ιορδανίας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει μια νέα σφαγή στη Ράφα
Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ κάλεσε χθες Δευτέρα από την Ουάσινγκτον τη διεθνή κοινότητα να κάνει τα πάντα προκειμένου να αποτρέψει “μια νέα σφαγή” στη Ράφα καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται για μια επίθεση στην πόλη αυτή της νότιας Λωρίδας της Γάζας.
Στη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, ο βασιλιάς της Ιορδανίας “προειδοποίησε πως η ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, όπου έχουν εκτοπιστεί 1,4 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι λόγω του πολέμου, απειλεί να οδηγήσει σε μια νέα σφαγή”, σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας της Ιορδανίας στις ΗΠΑ.
Το Κατάρ στέλνει αντιπροσωπεία στο Κάιρο
Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες πως θα στείλει εντός της ημέρας αντιπροσωπεία στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου προκειμένου να συνεχιστούν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις με σκοπό να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
«Η αντιπροσωπεία του Κατάρ θα μεταβεί το πρωί (…) στην Αίγυπτο για να ξαναρχίσουν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δυο μέρη (…) με την ελπίδα ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία για άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση φυλακισμένων και ομήρων», ανέφερε στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος της διπλωματίας του Εμιράτου, ο Ματζίντ αλ Ανσάρι.
Ειδήσεις σήμερα
Μονή της Χώρας: Ποιο είναι το μνημείο με τα πανέμορφα ψηφιδωτά που κάνει από σήμερα τζαμί ο Ερντογάν
Γαλλία: Ακτιβιστές σκόρπισαν πορτοκαλί σκόνη μέσα στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών – Δείτε βίντεο
Met Gala: Μοντέλο απολύθηκε από την εκδήλωση επειδή επισκίασε την Κάιλι Τζένερ στην περσινή τελετή

Content snippet: CookieBar