Η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση των διαμεσολαβητών του Κατάρ και της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ωστόσο το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ ανέφερε πως δεν ενέκρινε ποτέ τη συμφωνία που προτάθηκε στην ισλαμιστική οργάνωση και αποφάσισε ομόφωνα την εκκίνηση της επιχείρησης στη Ράφα.

Η Χαμάς θα απελευθερώσει 33 ομήρους -συγκεκριμένα γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και ασθενεί – με αντάλλαγμα τη σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τμήματα της Γάζας, τη διακοπή των αναγνωριστικών πτήσεων για 10 ώρες καθημερινά, την ελεύθερη μετακίνηση αφοπλισμένων Παλαιστινίων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων.

Σύμφωνα με έγγραφο που κοινοποιήθηκε στο CNN, η πρόταση ξεκινά με την απελευθέρωση 33 Ισραηλινών ομήρων σε διάστημα 42 ημερών και τελειώνει με την ανοικοδόμηση της Γάζας εν μέσω «μιας περιόδου βιώσιμης ηρεμίας».

30 Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά θα απελευθερωθούν για κάθε Ισραηλινό όμηρο που απελευθερώνει η Χαμάς και 30 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι άνω των 50 ετών για κάθε Ισραηλινό όμηρο άνω των 50 ετών.

Οι γυναίκες στρατιώτες των IDF θα απελευθερωθούν ως μέρος των 33 ομήρων, αλλά για κάθε γυναίκα στρατιώτη των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων που απελευθερώνεται, το Ισραήλ θα απελευθερώσει 50 Παλαιστίνιους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων 30 που εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Η συμφωνία χωρίζεται, μάλιστα, σε τρεις φάσεις, διάρκειας 42 ημερών η καθεμία και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την ενδεχόμενη πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τον θύλακα.

Κάθε εβδομάδα η Χαμάς θα απελευθερώνει τρεις ομήρους. Την έκτη και τελευταία εβδομάδα θα απελευθερωθούν οι υπόλοιποι όμηροι για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 33 που συμφωνήθηκε. Η συμφωνία αναφέρει επίσης ότι η Χαμάς θα μπορούσε να συμπεριλάβει τα πτώματα των νεκρών ομήρων για να φτάσει τον αριθμό των 33.

Αναλυτικά τι προβλέπεται για κάθε φάση:

Θα ξεκινήσει μια εκτεταμένη προσπάθεια για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων πρόχειρων καταφυγίων και σπιτιών, και την αποκατάσταση βασικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων.

«Βιώσιμη περίοδο ηρεμίας» στη Γάζα, η οποία περιλαμβάνει παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων, συμπεριλαμβανομένων πολιτών και ανδρών στρατιωτών των IDF.Πλήρης απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Στο ερειπωμένο Αλ Σίφα «κανείς δεν γλύτωσε»

Έναρξη εφαρμογής ενός σχεδίου ανοικοδόμησης της Γάζας διάρκειας τριών έως πέντε ετών συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών, των πολιτικών εγκαταστάσεων και των υποδομών.Αποζημίωση όλων των πληγέντων υπό την εποπτεία διαφόρων χωρών και οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Εθνών.Ανταλλαγή σωμάτων και λειψάνων των νεκρών και από τις δύο πλευρές μετά τον εντοπισμό και την ταυτοποίησή τους.Τερματισμός της πλήρους πολιορκίας της Λωρίδας της Γάζας.