Ηγέτες της Χαμάς είχαν για δεύτερη μέρα σήμερα συνομιλίες για εκεχειρία με Αιγύπτιους και Καταριανούς μεσολαβητές, χωρίς να υπάρχει εμφανής πρόοδος καθώς η ισλαμιστική οργάνωση επιμένει στην απαίτησή της οποιαδήποτε συμφωνία να θέτει τέλος στον πόλεμο στη Γάζα, όπως δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Συνεχίζονται στο Κάιρο οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ενώ το Ισραήλ βομβαρδίζει τον παλαιστινιακό θύλακα.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος, που είναι κοντά στις προσπάθειες διαμεσολάβησης, είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως η αντιπροσωπεία της Χαμάς έφθασε στο Κάιρο αποφασισμένη να καταλήξει σε συμφωνία «αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα».

«Μια συμφωνία πρέπει να θέτει τέλος στον πόλεμο και να προβλέπει πως οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τη Γάζα και το Ισραήλ δεν έχει δεσμευθεί ακόμη ότι είναι πρόθυμο να το κάνει», είπε ο αξιωματούχος στο Reuters, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Το Ισραήλ θέλει μια συμφωνία που θα προβλέπει την απελευθέρωση τουλάχιστον μερικών από τους περίπου 130 ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς, όμως Ισραηλινός αξιωματούχος άφησε χθες, Σάββατο, να εννοηθεί πως η κεντρική θέση του δεν έχει αλλάξει, λέγοντας πως το Ισραήλ «σε καμία περίπτωση» δεν πρόκειται να καταλήξει σε συμφωνία που θα θέτει τέλος στον πόλεμο, τον οποίο συνεχίζει με σκοπό τον αφοπλισμό και την οριστική διάλυση της Χαμάς.

Ένας άλλος Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε στο Reuters πως οι διαπραγματεύσεις «αντιμετωπίζουν προκλήσεις επειδή η κατοχική δύναμη (το Ισραήλ) αρνείται να δεσμευθεί σε μια περιεκτική κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε όμως πως η αντιπροσωπεία της Χαμάς εξακολουθεί να βρίσκεται στο Κάιρο με την ελπίδα ότι οι μεσολαβητές θα μπορέσουν να πιέσουν το Ισραήλ ώστε να αλλάξει τη θέση του.

Καθώς οι συνομιλίες βρίσκονταν σε εξέλιξη, κάτοικοι και υγειονομικοί δήλωσαν πως ισραηλινά αεροπλάνα και άρματα μάχης συνέχισαν να σφυροκοπούν περιοχές σε όλον τον παλαιστινιακό θύλακα στη διάρκεια της νύχτας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αρκετούς ανθρώπους.

Ο πόλεμος ξεκίνησε μετά την έφοδο της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 κατά την οποία 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 252 συνελήφθησαν ως όμηροι, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς.

Περισσότεροι από 34.600 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον άλλοι 77.000 έχουν τραυματιστεί μέχρι τώρα στην ισραηλινή επίθεση, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Οι βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος του παραλιακού θύλακα και έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση.

Το Κατάρ, όπου η Χαμάς έχει πολιτικό γραφείο, και η Αίγυπτος προσπαθούν να μεσολαβήσουν για μια συνέχεια της σύντομης κατάπαυσης του πυρός τον Νοέμβριο, εν μέσω διεθνούς απογοήτευσης για τον συνεχώς αυξανόμενο απολογισμό των νεκρών στη Γάζα και τα δεινά που αντιμετωπίζουν τα 2,3 εκατομμύρια κάτοικοί της.

Αιγυπτιακές πηγές δήλωσαν πως ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος έχει επίσης εμπλακεί σε προηγούμενες συνομιλίες για εκεχειρία, έφθασε στο Κατάρ την Παρασκευή. Η Ουάσινγκτον –η οποία, όπως και άλλες δυτικές δυνάμεις και το Ισραήλ, θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση– έχει κάνει έκκληση για κατάληξη σε συμφωνία.

Το Ισραήλ έχει δώσει ένα προκαταρκτικό θετικό σήμα σε όρους που, όπως είπε μία πηγή, περιλαμβάνουν την επιστροφή 20 έως 33 ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστίνιων κρατουμένων και εκεχειρία αρκετών εβδομάδων.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως περίπου 100 όμηροι θα παρέμεναν στη Γάζα, ορισμένοι από τους οποίους, σύμφωνα με το Ισραήλ, πέθαναν στην αιχμαλωσία. Η πηγή, που ζήτησε να μην αναφερθεί το όνομα ή η εθνικότητά της, δήλωσε στο Reuters πως η επιστροφή τους μπορεί να απαιτήσει μια επιπρόσθετη συμφωνία.

Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν το Σάββατο, απαιτώντας από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να δεχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς με βάση την οποία οι εναπομείναντες όμηροι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέβασε τους τόνους στην απόρριψή του των απαιτήσεων της Χαμάς να θέσει τέλος στον πόλεμο στη Γάζα σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ομήρων, λέγοντας σήμερα πως αυτό θα διατηρούσε την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση στην εξουσία και θα συνιστούσε απειλή για το Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου είπε πως το Ισραήλ είναι πρόθυμο να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα προκειμένου να διασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθεί να κρατάει η Χαμάς, ο αριθμός των οποίων πιστεύεται πως υπερβαίνει τους 130.

«Όμως ενώ το Ισραήλ έχει δείξει προθυμία, η Χαμάς παραμένει οχυρωμένη στις ακραίες θέσεις της, η πρώτη από τις οποίες [είναι] η απαίτηση να αποσύρουμε όλες τις δυνάμεις μας από τη Λωρίδα της Γάζας, να τελειώσει ο πόλεμος και να αφεθεί η Χαμάς στην εξουσία», είπε ο Νετανιάχου.

«Το Ισραήλ δεν μπορεί να το αποδεχθεί αυτό».

«Η Χαμάς θα έχει την ικανότητα να επιτύχει την υπόσχεσή της να διενεργήσει ξανά και ξανά τις σφαγές της, τους βιασμούς και τις απαγωγές», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ισραήλ: Έκλεισε το σημείο διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα που τέθηκε στο στόχαστρο ρουκετών

Η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για μία επίθεση στο συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Γάζα, η οποία, σύμφωνα με ισραηλινά και παλαιστινιακά ΜΜΕ, είχε αποτέλεσμα απώλειες στην ισραηλινή πλευρά.

Ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε πως 10 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Ράφα στη νότια Γάζα προς το σημείο διέλευσης, το οποίο όπως είπε είναι τώρα κλειστό για τα φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια στον παραλιακό θύλακα. Ωστόσο άλλα σημεία διέλευσης παραμένουν ανοικτά.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε πως εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον ισραηλινής στρατιωτικής βάσης κοντά στο σημείο διέλευσης, όμως δεν επιβεβαίωσε από πού τις εκτόξευσε. Μέσα ενημέρωσης της Χαμάς ανέφεραν, επικαλούμενα πηγή προσκείμενη στην οργάνωση, πως το σημείο διέλευσης δεν ήταν ο στόχος.

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν βρει καταφύγιο στη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί ότι θα εισβάλει στην πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας και θα εκδιώξει τις δυνάμεις της Χαμάς από εκεί, αλλά αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση να μην το κάνει, καθώς η επιχείρηση θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις ευάλωτες ανθρωπιστικές προσπάθειες στη Γάζα και να θέσει σε κίνδυνο περισσότερες ανθρώπινες ζωές.

Η σημερινή επίθεση στο συνοριακό πέρασμα πραγματοποιείται καθώς οι ελπίδες για εκεχειρία αργοσβήνουν στις συνομιλίες που διεξάγονται στο Κάιρο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε πως η παλαιστινιακή οργάνωση θέλει να καταλήξει σε μια περιεκτική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα θέσει τέλος στην ισραηλινή “επίθεση”, θα εγγυάται την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα ,και θα εξασφαλίζει μια σοβαρή ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές.

Στη δήλωσή του ο Χανίγια επέρριψε επίσης στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου την ευθύνη για “τη συνέχιση της επίθεσης και τη διεύρυνση του κύκλου της σύγκρουσης, και την υπονόμευση των προσπαθειών που καταβάλλονται μέσω μεσολαβητών και διαφόρων πλευρών”.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ κατηγόρησε σήμερα τη Χαμάς ότι δείχνει σημάδια πως δεν επιδιώκει σοβαρά την επίτευξη εκεχειρίας και είπε πως σε αυτή την περίπτωση το Ισραήλ θα εξαπολύσει στρατιωτικές ενέργειες στη Ράφα και σε άλλα σημεία της Λωρίδας της Γάζας “στο πολύ σύντομο μέλλον”.

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων μελών της ίδιας οικογένειας σε ένα σπίτι σε μεθοριακό χωριό στον νότιο Λίβανο σήμερα, ανέφεραν η υπηρεσία πολιτικής προστασίας και πηγές ασφαλείας.

Οι τέσσερις σκοτώθηκαν στο Μέις αλ-Τζαμπάλ, το οποίο υπέστη εκτεταμένες ζημιές στις τακτικές ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στο Ισραήλ και την υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση Χεζμπολάχ αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο.

Σε μια ανακοίνωση η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι εκτόξευσε “δεκάδες” ρουκέτες Κατιούσα εναντίον της ισραηλινής πόλης Κιριάτ Σμόνα, μιας βόρειας πόλης που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, σε αντίποινα.

Αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμοί σημειώνονται σποραδικά, όμως και οι δύο πλευρές έχουν αποφύγει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Τουλάχιστον 250 μέλη της Χεζμπολάχ και 75 άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο από τον Οκτώβριο, λένε πηγές ασφαλείας εκεί. Στο Ισραήλ, πυρά πυραύλων από τον Λίβανο έχουν σκοτώσει περίπου δώδεκα στρατιώτες και αρκετούς αμάχους, λένε ισραηλινές πηγές.

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε σήμερα τη διακοπή της λειτουργίας του Al Jazeera στο Ισραήλ όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα, με το επιχείρημα ότι το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια.

«Το δίκτυο πρόκλησης Al Jazeera θα κλείσει στο Ισραήλ», ανέφερε ο Νετανιάχου σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την ομόφωνη απόφαση που έλαβε το υπουργικό συμβούλιο.

Κυβερνητική ανακοίνωση ανέφερε πως ο υπουργός Επικοινωνιών του Ισραήλ υπέγραψε διαταγές για «άμεση δράση», όμως τουλάχιστον ένας βουλευτής που υποστήριξε το κλείσιμο του καταριανού τηλεοπτικού δικτύου είπε πως το Al Jazeera μπορεί ακόμη να μπλοκάρει την απόφαση σε δικαστήριο.

Το μέτρο, αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα περιλαμβάνει κλείσιμο των γραφείων του Al Jazeera στο Ισραήλ, κατάσχεση εξοπλισμού μετάδοσης, αποκοπή του δικτύου από τηλεγραφικές και δορυφορικές εταιρίες και μπλοκάρισμα των ιστοτόπων του.

Το δίκτυο χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση του Κατάρ και ασκεί σφοδρή κριτική στη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, απ’ όπου μεταδίδει 24 ώρες το 24ωρο καθ΄όλη τη διάρκεια του πολέμου. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ισραηλινή ανακοίνωση δεν αναφέρεται στις επιχειρήσεις του Al Jazeera στη Γάζα.

Τον περασμένο μήνα η Βουλή του Ισραήλ ενέκρινε νόμο που επιτρέπει το προσωρινό κλείσιμο στο Ισραήλ ξένων τηλεοπτικών δικτύων που θεωρείται ότι συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Ο επικεφαλής του Al Jazeera στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη χαρακτήρισε την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης «επικίνδυνη» και με πολιτικά κίνητρα μάλλον παρά επαγγελματικές ευαισθησίες.

Η νομική ομάδα του Al Jazeera ετοιμάζει μιαν απάντηση, δήλωσε ο Ουάλιντ Ομάρι στο Reuters, εν αναμονή πιθανόν μιας προσφυγής σε δικαστήριο κατά της απόφασης.

Ο νόμος επιτρέπει στον Νετανιάχου και στο υπουργικό συμβούλιό του να κλείσουν τα γραφεία του δικτύου στο Ισραήλ για 45 ημέρες, περίοδο που μπορεί να ανανεωθεί, έτσι ώστε να παραμείνει σε ισχύ μέχρι τα τέλη Ιουλίου ή μέχρι το τέλος των μεγάλων στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα.