Γάζα: Έχει καύσιμα για μία ημέρα μετά την κατάληψη του περάσματος στη Ράφα από το Ισραήλ – Έκλεισε η στρόφιγγα της ανθρωπιστικής βοήθειας

Με μία γρήγορη και σχετικά αιφνιδιαστική επιχείρηση στην Νότια Γάζα, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από το μεσημέρι της Τρίτης (7/5), το Ισραήλ εισέβαλε στην Ράφα και κατέλαβε το συνοριακό πέρασμα προς την Αίγυπτο το οποίο έκλεισε.

Όπως είπε ισραηλινός αξιωματούχος, ο στρατός εξαπέλυσε “περιορισμένη επιχείρηση” με στόχο να πιέσει τη Χαμάς να δεχτεί συμφωνία. Ο στρατός λέει ότι 20 ένοπλοι σκοτώθηκαν, ότι βρέθηκαν 3 υπόγειες σήραγγες και ότι ένα αυτοκίνητο με εκρηκτικά χτυπήθηκε και εξουδετερώθηκε, καθώς κατευθυνόταν σε άρμα μάχης.

כוחות צה״ל בהובלת אוגדה 162 החלו הלילה בהכוונה מודיעינית של שב”כ ואמ”ן בפעילות ממוקדת ובאזורים מוגבלים במזרח רפיח נגד תשתיות טרור של ארגון הטרור חמאס>> pic.twitter.com/C1KT6UnpKM
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) May 7, 2024

Τα ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στη νότια Λωρίδα της Γάζας νωρίς το πρωί της Τρίτης, καταλαμβάνοντας την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο, σε μια “επιχείρηση ακριβείας”, όπως την αποκάλεσε ο στρατός, εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον το πέρασμα προς την Αίγυπτο είναι κλειστό και ο ΟΗΕ προειδοποίησε πως ουσιαστικά έτσι έκλεισε ο ανεφοδιασμός της Γάζας που γινόταν από το συγκεκριμένο σημείο. Τόνισε ιδιαίτερα ότι η Λωρίδα της Γάζας έχει καύσιμα μόνο για μία ημέρα.

Η χερσαία εισβολή στο ανατολικό τμήμα της πόλης Ράφα και προς νότο έγινε μετά την χθεσινή πρόταση εκεχειρίας που δέχτηκε η Χαμάς αλλά το Ισραήλ εκτίμησε ως ανεπαρκή, επειδή δεν ικανοποιούσε τις απαιτήσεις του. Την πρόταση έκαναν Αίγυπτος και Κατάρ. Το Ισραήλ μετά την αποδοχή της πρότασης από την Χαμάς ανακοίνωσε ότι αρχίζει επιχειρήσεις στην Ράφα και ότι στέλνει αξιωματούχους στην Ντόχα για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με στόχο την εκεχειρία.

Rafah crossing pic.twitter.com/0zL8o6i09U
— Mossad Commentary (@MOSSADil) May 7, 2024

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στους Times of Israel ότι η σημερινή εισβολή στην Ράφα είναι μια “περιορισμένη επιχείρηση” με στόχο να πιεστεί η Χαμάς να αποδεχθεί μια συμφωνία. Δεν είναι η ευρεία επίθεση στη Ράφα, την οποία ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει επανειλημμένα υποσχεθεί, μετέδωσε σχετικώς και το CNN, επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει το σχέδιο του Ισραήλ.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν ότι η 401η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία τους κατέλαβε την πλευρά της Γάζας στο πέρασμα της Ράφα το πρωί της Τρίτης, προφανώς με μικρή αντίσταση. Οι ισραηλινές σημαίες υψώθηκαν από τα στρατεύματα στο συνοριακό πέρασμα, όπως φάνηκε σε πλάνα που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο.

Το πέρασμα, που βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα από τα ισραηλινά σύνορα, καταλήφθηκε εν μέσω μιας “επιχείρησης ακριβείας” κατά της Χαμάς σε “περιορισμένες περιοχές της ανατολικής Ράφα”, σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF. Το πέρασμα βρίσκεται κατά μήκος του λεγόμενου Διαδρόμου Φιλαδέλφειας, που χωρίζει την Αίγυπτο από τη Γάζα.

Έτσι από το πρωί σήμερα, το Ισραήλ ήλεγχε όλα τα γνωστά χερσαία περάσματα με τη Γάζα. Αιγύπτιος αξιωματούχος και η τηλεόραση Al-Aqsa της Χαμάς ανέφεραν σήμερα ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους Αιγύπτιους πως τα στρατεύματα θα αποσυρθούν μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης. Δεν δόθηκε χρονοδιάγραμμα.

Η συνοριακή διάβαση της Ράφας στην παλαιστινιακή πλευρά, συνορεύει με την Αίγυπτο και είναι καθοριστικής σημασίας για την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, αποτελώντας και την μοναδική έξοδο για τους τραυματίες από τον πόλεμο στην Γάζα.

Η τοπική αρχή που διαχειρίζεται τη διέλευση έκανε γνωστό πως το σημείο πλέον έχει κλείσει, εξαιτίας της παρουσίας ισραηλινών αρμάτων μάχης και αυτοκινούμενων πυροβόλων έχουν αναπτυχθεί εκεί. Πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Reuters επιβεβαίωσαν μιλώντας σε ανθρωπιστικούς οργανισμούς ότι η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας έχει ανασταλεί.
Η Αρχή Διάβασης της Γάζας ανέφερε σε ανακοίνωσή της, ότι η κατάληψη από το Ισραήλ ήταν μία πράξη “θανατικής καταδίκης” για τους κατοίκους της Γάζας, κυρίως, για τους άρρωστους και για τους τραυματίες.

Στην διάρκεια του επτάμηνου πολέμου, η Ράφα, η μόνη διάβαση που δεν ελέγχονταν από το Ισραήλ, αποτελούσε την μοναδική δίοδο ζωής προς τον έξω κόσμο, για τα 2,3 εκατομμύρια των Παλαιστινίων της Γάζας, επιτρέποντας την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στο εσωτερικό, αλλά και την μεταφορά ασθενών εκτός της Γάζας, όπου επικρατούν συνθήκες ουσιαστικών ελλείψεων υγειονομικού υλικού, αλλά και σοβαρών καταστροφών στις υποδομές υγείας.

Οι ισραηλινές αρχές απαγόρευσαν και την πρόσβαση του ΟΗΕ στο σημείο διέλευσης έγινε σήμερα γνωστό από έναν εκπρόσωπο τύπου του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του Οργανισμού.

Ο Οργανισμός προειδοποίησε επίσης ότι δεν διαθέτει περισσότερα αποθέματα καυσίμων παρά για μία μόνο ημέρα για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, εξαιτίας του κλεισίματος του συνοριακού σημείου διέλευσης της Ράφας.

«Διαθέτουμε ένα πολύ, πολύ μικρό απόθεμα καυσίμων, περίπου μιας ημέρας», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος τύπου του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εξηγώντας πως καθώς τα καύσιμα δεν φθάνουν στην περιοχή παρά μόνο από τη Ράφα, αυτό το απόθεμα «είναι για το σύνολο» των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στη Γάζα.

ציר פילדלפי pic.twitter.com/L6ZUkpXzLQ
— ינון מגל (@YinonMagal) May 7, 2024