Στόχος της Νέας Αριστεράς είναι να εκλέξει ευρωβουλευτές και αυτός ο στόχος «είναι απολύτως εφικτός», τόνισε η βουλεύτρια Β’2 Δυτικού Τομέα Αθηνών Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής».

Η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι η Νέα Αριστερά προσπαθεί να χτίσει ισχυρούς δεσμούς με τους πολίτες σε όλη τη χώρα. «Οικοδομούμε τις οργανωτικές δομές της Νέας Αριστεράς σε κάθε Περιφέρεια και όλη αυτή η προσπάθεια συνδυάζεται με την προεκλογική πολιτική μας εξόρμηση. Είμαστε στην αρχή και προφανώς υπάρχουν δυσκολίες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ίδια, η Νέα Αριστερά έχει «συγκροτήσει ένα δυνατό ευρωψηφοδέλτιο» και καλεί σε συστράτευση και υπερψήφισή του. «Η Νέα Αριστερά είναι η εναλλακτική αριστερή πολιτική δύναμη με σαφείς θέσεις και σχέδιο για τη βελτίωση της ζωής της κοινωνικής πλειοψηφίας», ανέφερε.

Ακόμη, η βουλευτρία της Νέας Αριστεράς επισήμανε πως πρέπει «η δυσαρέσκεια που είναι διάχυτη στους πολίτες να μετατραπεί σε πίστη για τη δυνατότητα αλλαγής πολιτικής».

Για τη Νέα Αριστερά ποιο είναι το διακύβευμα των επικείμενων ευρωεκλογών;

Το διακύβευμα αφορά τόσο την κατάσταση εντός Ελλάδας όσο και την πορεία της Ευρώπης. Εντός Ελλάδας, το κρίσιμο στις ευρωεκλογές είναι να εκφραστεί στην κάλπη η υπαρκτή δυσαρέσκεια στις πολιτικές της ΝΔ από όλους αυτούς που βιώνουν καθημερινά οικονομική ασφυξία, που διαπιστώνουν την υποβάθμιση των θεσμών και του κράτους δικαίου, που δεν μπορούν να δεχτούν την ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών όπως η υγεία και η παιδεία και τις ανισότητες που παράγει.

Πέρα όμως από την πολιτική έκφραση της δυσαρέσκειας, όλοι αυτοί, μία κοινωνική συμμαχία εργαζομένων, νέων και γυναικών, αριστερών και προοδευτικών πολιτών, λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων μπορούν να εκφράσουν με θετικό τρόπο την πεποίθησή τους ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς, ότι έχουν δίκιο και δικαίωμα ταυτόχρονα για μία άλλη καθημερινότητα. Αυτή η πίστη στη δυνατότητα μίας συνολικής στροφής θα εκφραστεί αν οι πολίτες συμπορευτούν με τη Νέα Αριστερά στις εκλογές αλλά και στους κοινωνικούς αγώνες και τις πολιτικές μάχες που θα ακολουθήσουν.

Συγχρόνως, οι εκλογές αυτές είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες για την Ευρώπη. Η άνοδος της ακροδεξιάς, η επικράτηση μισαλλόδοξων φωνών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της ΕΕ, που σήμερα διευρύνει τις ανισότητες, παρακολουθεί αδρανής τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, απομακρύνει ολοένα και περισσότερο τους εργαζόμενους και τους νέους από κοντά της.

Η στήριξη της Νέας Αριστεράς στην Ελλάδα, αλλά και άλλων αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για μια άλλη πορεία στην οικονομική πολιτική, την εργασία, για μια Ευρώπη που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω στην εποχή της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης, που θα εργάζεται για την ειρήνη.

Και ποιος ο εκλογικός στόχος; Παρακολουθείτε τις δημοσκοπήσεις; Σας προβληματίζουν;

Στόχος μας είναι να εκλέξουμε ευρωβουλευτές, και είναι στόχος απολύτως εφικτός. Όσο πιο δυναμική είναι η είσοδος της Νέας Αριστεράς στις εκλογικές αναμετρήσεις τόσο πιο αποφασιστικό θα είναι το βήμα για τη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας που περιέγραψα πιο πάνω. Βρισκόμαστε στη διαδικασία ενός πλατιού ανοίγματος στην κοινωνία.

Προσπαθούμε να χτίσουμε ισχυρούς δεσμούς με τους πολίτες σε όλη τη χώρα. Οικοδομούμε τις οργανωτικές δομές της Νέας Αριστεράς σε κάθε Περιφέρεια και όλη αυτή η προσπάθεια συνδυάζεται με την προεκλογική πολιτική μας εξόρμηση. Είμαστε στην αρχή και προφανώς υπάρχουν δυσκολίες.

Παρακολουθούμε τις δημοσκοπήσεις και τις λαμβάνουμε υπόψιν ως το εργαλείο που είναι, οι καταγραφές τους έχουν φτάσει και σε ποσοστά μεγαλύτερα από αυτά που αναφέρετε. Εμείς δουλεύουμε καθημερινά με το πολιτικό μας σχέδιο και τις προτάσεις μας, στοχεύοντας σε όσο το δυνατόν υψηλότερο ποσοστό.

Είμαστε αισιόδοξοι. Έχουμε συγκροτήσει ένα δυνατό ευρωψηφοδέλτιο και καλούμε σε συστράτευση και υπερψήφισή του. Η Νέα Αριστερά είναι η εναλλακτική αριστερή πολιτική δύναμη με σαφείς θέσεις και σχέδιο για τη βελτίωση της ζωής της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτό το γνωρίζουν κάθε μέρα και περισσότεροι πολίτες τους οποίους καλούμε όχι μόνο να μας εμπιστευτούν αλλά και να δράσουν μαζί μας.

Σλόγκαν της Νέας Αριστεράς είναι το «η πολιτική επιστρέφει». Επιστρέφει σε σχέση με τι; Σε ποιο κοινό απευθύνεται η Νέα Αριστερά; Στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ;

Η πολιτική πρέπει να επιστρέψει πρώτα απ’ όλα στην καθημερινότητα των πολιτών. Να επιστρέψει ως συλλογική διαδικασία και ως εργαλείο για να γίνει καλύτερη η ζωή των πολλών. Να επιστρέψει ως δράση -κοινωνική, συνδικαλιστική, πολιτική- ενάντια στην εκμετάλλευση και τη φτωχοποίηση των εργαζομένων, ενάντια στη διεύρυνση των ανισοτήτων και τη σώρευση τεράστιων κερδών και πλούτου σε λίγους. Να επιστρέψει ως στήριξη και ενίσχυση των δημόσιων αγαθών, ως ενδυνάμωση των θεσμών και της δημοκρατίας.

Η Νέα Αριστερά απευθύνεται στους προοδευτικούς πολίτες, στα λαϊκά και τα μεσαία στρώματα, στους εργαζόμενους και στους επαγγελματίες που παλεύουν να επιβιώσουν, στους νέους που δεν συμβιβάζονται με το μέλλον της φθηνής και ελαστικής εργασίας σε ένα περιβάλλον ασφυκτικής ακρίβειας, τεράστιου κόστους ζωής και στέγασης.

Προφανώς, απευθυνόμαστε σε όσους έχουν απογοητευτεί από την πολιτική και έχουν αποστασιοποιηθεί, αλλά και σε πολίτες που αντιλαμβάνονται ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να αποτελέσουν αξιόπιστο αντίπαλο της ΝΔ, σε ανθρώπους που νιώθουν εγκλωβισμένοι στα κόμματα αυτά και αναζητούν μία άλλη προοπτική.

Διεκδικείτε την ψήφο δυσαρέσκειας απέναντι στην κυβερνητική πολιτική; Τι μηνύματα λαμβάνετε;

Θέλουμε να εκφράσουμε πολιτικά την κοινωνική δυσαρέσκεια αλλά με τρόπο δημιουργικό και προωθητικό. Δηλαδή, η δυσαρέσκεια που είναι διάχυτη στους πολίτες να μετατραπεί σε πίστη για τη δυνατότητα αλλαγής πολιτικής, μέσα από την αλλαγή των συσχετισμών, την απομάκρυνση της κυβέρνησης της ΝΔ και την ενεργή μαζική συμπόρευση με την πολιτική πρόταση της Νέας Αριστεράς.

Τα νοικοκυριά των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των μικροεπαγγελματιών, των νέων ζευγαριών βιώνουν μία πολύ δύσκολη και σκληρή πραγματικότητα, αυτή της ακρίβειας, των χαμηλών μισθών, του τεράστιου κόστους στέγασης, της επί πληρωμή υγείας και παιδείας και πολλών άλλων προβλημάτων. Κανείς δεν είναι ικανοποιημένος από την κατάστασή του και την κυβερνητική πολιτική.

Το κρίσιμο είναι να υπάρξει ένα πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα που θα την αμφισβητήσει και θα φέρει στη θέση της μία ρεαλιστική αριστερή πολιτική πρόταση. Αυτό επιδιώκουμε να κάνουμε ως Νέα Αριστερά.

Από το ψηφοδέλτιό σας απουσιάζουν οι celebrities. Γιατί… πρωτοτυπήσατε σε σχέση με την τάση της εποχής;

Το ψηφοδέλτιο μας κοσμούν άνθρωποι καταξιωμένοι σε κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, σε επαγγελματικούς και επιστημονικούς τομείς, στον χώρο των γραμμάτων και του πολιτισμού. Αυτή είναι μία επιλογή αρχής για εμάς και αποτελεί άλλη μία έμπρακτη απόδειξη της μάχης που δίνουμε για να επιστρέψει η πολιτική και η ουσία της, όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε.

Όσο για την τάση που χαρακτηρίζει τα ψηφοδέλτια άλλων κομμάτων, με τους celebrities, με τις απολιτίκ υποψηφιότητες και την αποθέωση του τίποτα, με τους υποψήφιους κράχτες για ακροδεξιές ψήφους κ.λπ. αυτή δεν είναι ούτε αθώα, ούτε απλή. Είναι μία τάση ακραία συντηρητική και οπισθοδρομική, κάτω από τη βιτρίνα της κρύβονται αντιδραστικές θέσεις και πολιτικές.

Παρά τη φθορά της κυβέρνησης η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθούν να κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μήπως η κατακερματισμένη αντιπολίτευση δεν κάνει κάτι σωστά;

Η κοινωνία πιέζεται δραματικά από το ακραίο κύμα της ακρίβειας και τα νοικοκυριά δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες τους. Η κυβέρνηση οδηγεί τους πολίτες στο να είναι οι φτωχότεροι σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως κατέδειξαν και οι «Financial Times». Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος.

Η άλλη είναι ότι ελάχιστες εταιρείες σε ολόκληρη τη χώρα έχουν βγάλει δυσθεώρητα κέρδη. Η ΝΔ διευρύνει τις ανισότητες, με τους 7 στους 10 πολίτες να δηλώνουν ότι είναι φτωχοί και τεράστια υπερκέρδη να σωρεύονται σε ελαχίστους. Η υπαρκτή και έντονη κοινωνική δυσφορία δεν μπορεί να εκφραστεί κυρίαρχα πολιτικά ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε από το ΠΑΣΟΚ.

Τα δύο κόμματα αδυνατούν να το κάνουν γιατί στην πραγματικότητα έχουν ενσωματώσει την ατζέντα της Δεξιάς, δεν έχουν μία συνολική αντιπαραθετική στρατηγική και πρόταση για να βγάλουν από το αδιέξοδο τους πολίτες. Σε ό,τι αφορά ιδίως τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει εισέλθει και σε μία φάση αντιπολιτικής. Η Νέα Αριστερά μπορεί να εκφράσει πολιτικά την κοινωνική δυσαρέσκεια δίνοντας στους πολίτες μια θετική προοπτική.