Όταν η Rubia Daniels άκουσε ότι μια πόλη στην Ιταλία πουλούσε εγκαταλελειμμένα σπίτια για ένα ευρώ το καθένα, θεώρησε σκόπιμο πως πρέπει να ρίξει μια ματιά. Κάτοικος του Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας έκλεισε την πρώτη της πτήση για το Μουσομέλι της Σικελίας το 2019 και γρήγορα κατέληξε να αγοράσει όχι ένα, όχι δύο, αλλά τρία ετοιμόρροπα ακίνητα σε τιμή ευκαιρίας.

Η Daniels, 50 ετών, οραματίστηκε τρία ονειρεμένα έργα: μια εξοχική κατοικία, ένα εστιατόριο και ένα κέντρο ευεξίας. Μέχρι στιγμής, έχει ξοδέψει περίπου 35.000 δολάρια δουλεύοντας με ένα τοπικό συνεργείο στο εξοχικό της.

Το Μουσομέλι αριθμεί 9.900 κατοίκους και βρίσκεται στη Σικελία

Παρά το άγχος της ανακαίνισης ενός σπιτιού στην άλλη άκρη του κόσμου μέσα στην πανδημία, η Daniels λέει ότι ο τρόπος ζωής στο νότο της Ιταλίας έφερε περισσότερη ευτυχία στη ζωή της.

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους η Daniels αποφάσισε να επενδύσει στην Ιταλία ήταν το πόσο ευπρόσδεκτη αισθάνθηκε όταν επισκέφθηκε την πόλη.

Σύμφωνα με το CNBC (make it), η κτηματομεσίτρια που της πούλησε τα σπίτια, Nathalie Milazzo, πήγε την Daniels σε εστιατόρια, καφετέριες και άλλα μέρη για να πάρει πραγματικά μια ιδέα για το πώς είναι να ζεις στην πόλη. Η Daniels τη θεωρεί πλέον «σαν αδελφή της».

Το Μουσομέλι είναι μια μικροσκοπική πόλη με μόλις 9.900 κατοίκους.

«Είναι πολύ πιο εύκολο να κάνεις φίλους στη Σικελία απ’ ό,τι στην Καλιφόρνια», λέει ο Daniels. «Στη Σικελία, η κοινωνική ζωή είναι πολύ σημαντική. Όλοι έχουν χρόνο να σου μιλήσουν, να σε γνωρίσουν ή να μοιραστούν ένα φλιτζάνι καφέ».

Η Daniels έγινε γρήγορα φίλη με την Katerina Montagnino, μια ντόπια, η οποία έγινε σαν οικογένεια της. Φιλοξένησε τη Montagnino και τον σύζυγό της κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου ταξιδιού στην Καλιφόρνια και είναι μάλιστα νονά του 2χρονου γιου τους, Leo.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γείτονες της Daniels στην Καλιφόρνια δεν είναι φιλικοί, αλλά ο ρυθμός ζωής είναι διαφορετικός. «Συνήθως πίσω στην πατρίδα, οι άνθρωποι βιάζονται πάντα», όπως λέει η ίδια, και δεν έχουν χρόνο για κοινωνικές δραστηριότητες.

Οι Σικελοί προσεγγίζουν τον ελεύθερο χρόνο πολύ διαφορετικά από τους Αμερικανούς. Πρώτον, οι περισσότεροι Σικελοί συμμετέχουν σε ένα καθημερινό διάλειμμα για μεσημεριανό γεύμα και ύπνο από το μεσημέρι έως τις 4 μ.μ.. Τα μεγάλα οικογενειακά δείπνα είναι συνηθισμένα και μπορεί να διαρκέσουν από τις 9 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα. Και είναι τόσο εύκολο όσο και προσιτό να ταξιδέψετε στην Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το κόστος ζωής είναι χαμηλό και η ποιότητα ζωής υψηλή. Ένα ωραίο γεύμα έξω μπορεί να κοστίζει 10 ευρώ (10,50 δολάρια) ή λιγότερο, ενώ μια πτήση μετ’ επιστροφής από την Ιταλία μπορεί να κοστίζει λιγότερο από 50 ευρώ (52,50 δολάρια). Όσον αφορά τη στέγαση, περίπου το 90% των κατοίκων του Μουσομέλι είναι ήδη ιδιοκτήτες των σπιτιών τους, αν όχι πολλαπλών ιδιοκτησιών μέσω των νόμων περί κληρονομιάς, οπότε το ενοίκιο είναι λιγότερο ανησυχητικό.

Πρόκειται για μεγάλη διαφορά από το υψηλό κόστος ζωής στις ΗΠΑ, ιδίως στην περιοχή Bay Area όπου ζει η Daniels, όπου μια τυπική τετραμελής οικογένεια χρειάζεται εισόδημα άνω των 300.000 δολαρίων για να ζήσει άνετα.

Τώρα που ζει στο Μουσομέλι για ένα μέρος του χρόνου, «είναι πολύ πιο εύκολο να είμαι πιο ευτυχισμένη εδώ από ό,τι στην πατρίδα μου», λέει.