Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το Τελ Αβίβ αλλάζει στρατηγική στον πόλεμο που διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς εγκαταλείπει τον στόχο της απελευθέρωσης των ομήρων και επικεντρώνονται πλέον στο να εδραιώσουν  μια μακροπρόθεσμη παρουσία με την επίγεια επίθεση στη Ράφα και να καταδιώξουν τα κορυφαία στελέχη της Χαμάς, όπως ο επικεφαλής της παλαιστινιακής οργάνωσης στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ.

Μπορεί να ανταλλαγούν μερικοί όμηροι. Ωστόσο, οι όμηροι δεν απασχολούν πλέον κανέναν», ανέφερε μία πηγή του ισραηλινού στρατού

Ένας αξιωματικός δήλωσε στο MEE ότι οι σκοποί της κυβέρνησης του Ισραήλ δεν είναι σαφείς και ότι ο στόχος της διάσωσης των αιχμαλώτων και της καταστροφής της Χαμάς έχει «καταρρεύσει».

«Οι επιχειρήσεις του Νετανιάχου στη Γάζα αποσκοπούν βασικά στο… κυνήγι του Γιαχία Σινουάρ», δήλωσε ο αξιωματικός στη Γάζα, προσθέτοντας ότι ο πόλεμος είχε γίνει «προσωπικός» για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Ο Σινουάρ, ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, είναι ο νούμερο ένα στόχος του Ισραήλ και δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από την έναρξη του πολέμου.

Ο αξιωματικός δήλωσε στο MEE ότι ο στρατός του Ισραήλ είχε αποκτήσει «εμμονή» με τον Σινουάρ και τα ανώτερα κλιμάκια των Ταξιαρχιών Κασάμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.

Τον περασμένο μήνα, αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι ο Σινουάρ είχε επισκεφθεί ζώνες μάχης πάνω από το έδαφος και είχε συσκέψεις με την ηγεσία του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης που βρίσκεται στο εξωτερικό.

Μιλώντας στο παναραβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Al-Arabi Al-Jadeed (ή The New Arab), ο αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι ο Σινουάρ δεν έμενε πάντα σε σήραγγες, στο δαιδαλώδες δίκτυο που έχει οικοδομήσει η Χαμάς κάτω από το έδαφος σε όλη τη Λωρίδα, όπως ισχυρίζεται το Ισραήλ, αλλά εκτελούσε επίσης τα καθήκοντά του στο πεδίο της μάχης. Το MEE δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις αναφορές.

Ο στρατιωτικός αξιωματικός στη Γάζα δήλωσε ότι η διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων με στόχο υψηλόβαθμα άτομα σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή ενέχει τον κίνδυνο να καταστήσει τη σύγκρουση «αέναη» και θα ήταν αδύνατη χωρίς ισραηλινές απώλειες και επακόλουθα «αντίποινα» από τον στρατό.

«Ο στρατός και οι μυστικές υπηρεσίες δεν είναι σε θέση να λάβουν τις σωστές αποφάσεις από αυτή την άποψη», δήλωσε μια πηγή.

Ένας αξιωματικός που δεν υπηρετεί επί του παρόντος στη Γάζα δήλωσε ότι σχεδιάζεται μια «νέα φάση» του πολέμου που θα περιλαμβάνει μια μακροχρόνια στρατιωτική παρουσία μέσω ειδικών επιχειρήσεων.

«Το σχέδιο αυτό έχει εγκριθεί εν μέρει από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο αξιωματικός στο MEE. «Είναι όλα μέρος ενός σχεδίου που συμφωνήθηκε από τις δύο χώρες για μια Γάζα απαλλαγμένη από τη Χαμάς».

Το MEE επικοινώνησε με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και τον ισραηλινό στρατό για σχόλια, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

Ισραηλινοί στρατιώτες ακούν μια σύντομη ενημέρωση δίπλα σε ένα τανκ κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας (Πηγή: REUTERS/Amir Cohen)

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι αντιτίθενται στην εκ νέου κατάληψη της Γάζας ή στην αποκατάσταση μόνιμης ισραηλινής παρουσίας εκεί.

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι κύριοι πολεμικοί του στόχοι παραμένουν «η επιστροφή των ομήρων μας και η εξάλειψη της Χαμάς».

Σύμφωνα με την πηγή, η σχεδιαζόμενη μακροπρόθεσμη παρουσία περιλαμβάνει μια χερσαία εισβολή στη Ράφα, την οποία το Ισραήλ ξεκίνησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου την Τρίτη, λίγες ώρες αφότου τα στρατεύματά του είχαν μπλοκάρει έναν σημαντικό δρόμο ανατολικά του περάσματος.

Η κατάληψη ήρθε μετά από αρκετές ημέρες φονικών αεροπορικών επιδρομών και βομβαρδισμών στη Ράφα, όπου έχουν βρει καταφύγιο εδώ και μήνες περίπου 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι από τη στιγμή που το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Ακολούθησε επίσης η ανακοίνωση της Χαμάς ότι αποδέχεται μια πρόταση εκεχειρίας με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ που οδηγεί στην απελευθέρωση όλων των ομήρων σε αντάλλαγμα με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους, τον τερματισμό του πολέμου και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων.

Όλα όσα οι Ισραηλινοί ηγέτες «συζητούσαν εδώ και καιρό» πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με μία από τις στρατιωτικές πηγές, η οποία πρόσθεσε ότι είναι πιθανό να ακολουθήσει προσωρινή εκεχειρία προκειμένου να κατασταλούν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ.

Η Χαμάς έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα συμφωνήσει σε μια προσωρινή εκεχειρία.

«Μπορεί να ανταλλαγούν μερικοί όμηροι. Ωστόσο, οι όμηροι δεν απασχολούν πλέον κανέναν», ανέφερε ακόμα η πηγή.

Ένας Ισραηλινός στρατιώτης στέκεται πάνω σε ένα τανκ, Χαμάς κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας (Πηγή: REUTERS/Amir Cohen)

Το Ισραήλ εκτιμά ότι 128 από τους περίπου 250 αιχμαλώτους που μεταφέρθηκαν στη Γάζα κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ τον Οκτώβριο παραμένουν εκεί, συμπεριλαμβανομένων 35 που ο στρατός λέει ότι είναι νεκροί. Η Χαμάς υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 70 αιχμάλωτοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Διαμαρτυρίες στο Ισραήλ υπό την ηγεσία των οικογενειών των ομήρων έχουν καλέσει την κυβέρνηση να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα και να φέρει τους αγαπημένους τους στην πατρίδα.