«Ήμουν με τον δήμαρχο Μυτιλήνης προχθές στην Κωνσταντινούπολη κιόλας και μας έλεγε ότι έχουν σχεδόν τριπλασιασμό των αφίξεων σε σχέση με το πρώτο πεντάμηνο του 2023. Πολύ σημαντικό αυτό. Και συνολικά τα δέκα αυτά ελληνικά νησιά επωφελούνται από τουρίστες, οι οποίοι μάλιστα είναι καλοί τουρίστες οι περισσότεροι Τούρκοι. Αφήνουν, δηλαδή, λεφτά στις τοπικές οικονομίες»,

Φίλης για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Οι διαφορές παραμένουν αλλά βολεύει να δώσουν έμφαση στην θετική ατζέντα

Χωρίς εκπλήξεις πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, σύμφωνα με τον αναλυτή διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, καθηγητή, Κωνσταντίνο Φίλη.

«Υπάρχει ένα θετικό πρόσημο. Αποφάσισαν να εστιάσουν περισσότερο σε αυτά που μας ενώνουν παρά σε αυτά που μας χωρίζουν», είπε ο Κωνσταντίνος Φίλης.

Και συνέχισε: «Ας τσακωνόμαστε για την Χαμάς ή για την Eurovision ή για οτιδήποτε τέτοιο. Αρκεί να μην έχουμε τα άλλα θέματα. Και από ό,τι φαίνεται και τις δύο πλευρές, για διαφορετικούς λόγους, τις βολεύει να παραμείνει αυτό το κλίμα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Τις βολεύει να δώσουν έμφαση στην θετική ατζέντα».

Επιπλέον εξήγησε ότι η θετική ατζέντα ανάμεσα στις δύο χώρες έχει φέρει αποτελέσματα. «Η θετική ατζέντα πρέπει να πούμε ότι παράγει αποτελέσματα. Να πω εδώ κάτι που είναι σημαντικό. Πρώτο έχουμε σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών και είναι κάτι το οποίο το θέλουμε. Ταυτόχρονα έχουμε αύξηση των τουριστικών ροών λόγω της βίζας – εξπρές», σημείωσε ο αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1.

«Οπότε θα έλεγα, λοιπόν, ότι οι διαφορές είναι δεδομένες. Παραμένουν. Ο τουρκικός αναθεωρητισμός δεν πρόκειται να ανατραπεί από μία, δέκα, είκοσι, τριάντα συναντήσεις. Είναι εκεί. Θα είναι εκεί για πάντα μαζί μας, φοβούμαι. Αλλά πάντως είναι σημαντικό ότι αυτή τη στιγμή δίνουμε σημασία περισσότερο σε αυτά που μας ενώνουν», κατέληξε ο Κωνσταντίνος Φίλης.