Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κρίθηκε ένοχος και για τις 34 κατηγορίες για παραποίηση επαγγελματικών αρχείων σχετικά με κρυφές πληρωμές χρημάτων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς. Οι ποινές που θα επιβληθούν στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, πρόκειται να ανακοινωθούν στις 11 Ιουλίου.

Μετά από διαβουλεύσεις δύο ημερών, οι ένορκοι, επτά άνδρες και πέντε γυναίκες, ανακοίνωσαν ότι έκριναν τον Ντόναλντ Τραμπ ένοχο και για τις 34 κατηγορίες που αντιμετώπιζε. Για την έκδοση οποιασδήποτε ετυμηγορίας απαιτούταν ομοφωνία.

Ο επικεφαλής των ενόρκων είχε σταθερό τόνο φωνής καθώς ανακοίνωνε τις ετυμηγορίες.

Δημοσιογράφοι που ήταν παρόντες στο δικαστήριο ανέφεραν ότι ο Τραμπ δεν άλλαξε τη συμπεριφορά του εκτός από το να κοιτάζει προς τα κάτω.

Το κλίμα έντασης που επικράτησε σε όλη τη διάρκεια της δίκης συνεχίστηκε και κατά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας, έξω από τη δικαστική αίθουσα με τον Τραμπ να επιτίθεται στον δικαστή Μέρτσαν με αφορμή τις οδηγίες που έδωσε στους ενόρκους, αναφέροντας χαρακτηριστικά «ούτε η Μητέρα Τερέζα δεν θα μπορούσε να νικήσει τις κατηγορίες».

Αποκάλεσε και πάλι τον δικαστή «διεφθαρμένο» και «συγκρουσιακό» ενώ διαμαρτυρήθηκε για την εντολή που δεν του επιτρέπει να μιλάει για την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να αμυνθεί πλήρως τις κατηγορίες του που του έχουν απαγγελθεί.

Ο πρωην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αρνήθηκε ότι διέπραξε αδίκημα και αναμενόταν να ασκήσει έφεση.

Αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, αν και άλλοι που καταδικάζονται για αυτό το έγκλημα συχνά λαμβάνουν μικρότερες ποινές, πρόστιμα ή αναστολή. Μια πιθανή φυλάκιση ωστόσο, δεν θα τον εμποδίσει να κάνει προεκλογική εκστρατεία ή να αναλάβει το αξίωμα, αν κερδίσει.

Η ετυμηγορία βυθίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ανεξερεύνητο έδαφος ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, όταν ο Τραμπ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, θα προσπαθούσε να κερδίσει ξανά τον Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν.