Η ιστορία του Instagram ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2010 από δύο απόφοιτους του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, τους Κέβιν Σίστρομ και Μάικ Κρίγκερ.

Η πρώτη εικόνα που κοινοποιήθηκε ήταν από τον Κέβιν Σίστρομ, ένας σκύλος που κάθεται κοντά σε ένα μαγαζί με τάκος στο Μεξικό. Ο συνιδρυτής της εφαρμογής το έγραψε ως «δοκιμή» και το ανέβασε λίγους μήνες πριν κυκλοφορήσει η ιδέα του στο κοινό στις 17 Ιουλίου 2010. Εκείνη την εποχή ο ιδρυτής του Instagram δεν μπορούσε να αντέξει τις ακριβές διακοπές.

«Αν ήξερα ότι θα ήταν η πρώτη φωτογραφία στο Instagram, θα προσπαθούσα λίγο περισσότερο», είπε αργότερα στην Daily Telegraph. Κι έκανε λάθος. Γιατί ήταν η δεύτερη φωτογραφία που ανέβηκε.

Μια ημέρα νωρίτερα, στις 16 Ιουλίου 2010, ο συνιδρυτής του Instagram Mike Krieger ανέβασε την πρώτη ανάρτηση στο Instagram. Στην πραγματικότητα, ανέβηκε χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή που ονομάζεται Codename, η οποία τρεις μήνες (η επίσημη κυκλοφορία της εφαρμογής έγινε στις 6 Οκτωβρίου) αργότερα έγινε η εφαρμογή που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε.

H πραγματική πρώτη ανάρτηση στο Instagram ήταν η φωτογραφία της προβλήτας με αριθμό 38 του South Beach Harbor, SF, που δημοσιεύτηκε από τον Μάικ Κρίγκερ., τον συνιδρυτή του Instagram. Έτσι, το Instagram στη δέκατη επέτειό του ανέφερε επίσης τη λάθος πρώτη ανάρτηση στο κοινωνικό δίκτυο.

Το Facebook αγόρασε το Instagram με 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2012. Εκείνη την εποχή, το Instagram είχε μόλις 13 υπαλλήλους. Στις 2 Μαΐου 2013, οι χρήστες του Instagram άρχισαν να προσθέτουν hashtags στις φωτογραφίες τους. Τον Αύγουστο του 2020 το Instagram κυκλοφορεί Reels σε περισσότερες από 50 χώρες ως απάντηση στην επιτυχία του TikTok.

Ο Κέβιν Σίστρομ δεν είναι πλέον ο διευθυντής του Instagram, αλλά είναι ο δημιουργός του που μάλιστα προηγουμένως είχε εργαστεί και στην Google. Ο πλέον Διευθύνων Σύμβουλος του Instagram είναι ο επιχειρηματίας Adam Mosseri που πριν αναλάβει την θέση ήταν στέλεχος στο Facebook, το οποίο αγόρασε το Instagram.