Το μυστήριο μίας αρχαίας κοινότητας και η ανακάλυψη μίας πόλης – κλειδί

Η ανακάλυψη των ερειπίων μίας πόλης – κλειδί παρέχει σημαντικές πληροφορίες για το μυστήριο μίας αρχαίας κοινότητας.

Πιο συγκεκριμένα το έργο «Damas y Héroes. Tras la Ilici Ibérica», με επικεφαλής τον Alberto Lorrio, καθηγητή Προϊστορίας στο Πανεπιστήμιο του Αλικάντε, και τον Héctor Uroz, καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Μούρθια, έχει αποκαλύψει αρχιτεκτονικά ερείπια που παρέχουν ανεκτίμητες πληροφορίες σχετικά με την ιβηρική κοινωνία και το ιστορικό πλαίσιο της.

Η ανακάλυψη σχετίζεται με την ιβηρική πόλη – κλειδί Ιλίτσι, η οποία σήμερα έχει μετονομαστεί σε Έλτσε και βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ισπανία.

Οι ερευνητές γνώριζαν  την σημασία του χώρου από προηγούμενα ευρήματα, όπως το περίφημο γλυπτό της Κυρίας του Έλτσε. Ωστόσο δεν υπήρχαν αρχιτεκτονικά ευρήματα  που να υποστηρίζουν το επίπεδο πολυπλοκότητας και ανάπτυξης της ιβηρικής κοινωνίας σε αυτήν την τοποθεσία.

Τώρα, χάρη στις ανασκαφές που ξεκίνησαν το 2017, έχουν βρεθεί ερείπια που επιτρέπουν την καλύτερη κατανόηση του χώρου, που χρονολογείται γύρω στο 500 π.Χ.

Η ομάδα των αρχαιολόγων που πραγματοποιεί ανασκαφές στην αρχαία πόλη. Πηγή: Universidad de Alicante

Εκτός από το τείχος της πόλης, έχουν εντοπιστεί οκτώ δωμάτια που ανήκουν σε σπίτια προσαρτημένα στο τείχος, γεγονός που αποδεικνύει ότι το Ιλιτσι ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις στην ιβηρική περιοχή της Κοντεστάνια, η οποία περιλάμβανε τμήματα των σημερινών επαρχιών του Αλικάντε, της Μούρθια, του Αλμπαθέτε και της Βαλένθια.

Οι νέες αυτές πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι η La Alcudia ήταν η έδρα της πρώτης μητρόπολης, της πρώτης μεγάλης ιβηρικής πόλης στην Κοντεστάνια.

Η ανακάλυψη παρέχει στοιχεία για την ιβηρική ελίτ που έκανε παραγγελίες γλυπτών, όπως η Κυρία του Έλτσε, και βοηθά στην καλύτερη κατανόηση της καθημερινής ζωής στην πόλη. O Alberto Lorrio τονίζει ότι τα ευρήματα αυτά είναι ακόμα πιο σημαντικά από την ανακάλυψη ενός γλυπτού αφού καθώς προσφέρουν σημαντική ιστορική και αρχαιολογική αξία στη γνώση του χώρου.

Η ομάδα των επιστημόνων και των συμμετεχόντων στο ερευνητικό πρόγραμμα. Πηγή: Universidad de Alicante

Η άριστη κατάσταση στην οποία διατηρούνται τα ερείπια είναι αξιοσημείωτη, και αποδίδεται στην απόφαση των αρχαίων κατοίκων να εγκαταλείψουν την περιοχή λόγω των συχνών πλημμυρών.

Πριν φύγουν, γέμισαν το εσωτερικό των σπιτιών, τα οποία διατήρησαν τις δομές και επέτρεψαν στους αρχαιολόγους να ανακαλύψουν μοναδικές κατασκευαστικές λεπτομέρειες, όπως η χρήση βάσεων τοιχοποιίας και πλίθων ή τοίχων από λάσπη.

Το ερευνητικό σχέδιο «Damas y Héroes. Tras la Ilici Ibérica» γίνεται με  τη συμμετοχή φοιτητών και αποφοίτων από τα προγράμματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στα πανεπιστήμια του Αλικάντε και της Μούρθια, με την υποστήριξη του Δήμου του Έλτσε και της τοπικής κυβέρνησης της Βαλένθια.

Τώρα που ολοκληρώθηκε η ανασκαφική φάση, η ερευνητική ομάδα αναλύει στο εργαστήριο τα χειροποίητα αντικείμενα που βρέθηκαν για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες.

Σε μελλοντικά προγράμματα, οι ερευνητές σχεδιάζουν να επεκτείνουν τις ανασκαφές για να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση των παλαιότερων ιβηρικών φάσεων.

Στοχεύουν να αντιμετωπίσουν την ιστορία της La Alcudia από μια αντίστροφη προοπτική, παρουσιάζοντας μια μοναδική πρόκληση λόγω των επικαλυπτόμενων στρωμάτων και ευρημάτων από διαφορετικές περιόδους.