Τα κρίσιμα αποθέματα καυσίμου ντίζελ που απαιτούνται για την τροφοδοσία των αντλιών πόσιμου νερού, τη διατήρηση των επικοινωνιών και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Λωρίδα της Γάζας θα εξαντληθούν σήμερα Τετάρτη, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ μετά το κλείσιμο από το Ισραήλ των δύο βασικών συνοριακών σημείων διέλευσης στο παλαιστινιακό έδαφος (στη φωτογραφία του Reuters/Oren Alon, επάνω, τεράστια ουρά φορτηγών με βοήθεια σε αιγυπτιακό δρόμο κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ, κοντά στο πέρασμα της Ράφα).

Χωρίς παράδοση καυσίμων, η κύρια εγκατάσταση παραγωγής νερού στη βόρεια Γάζα θα κλείσει

Ο Αντρέα Ντε Ντομένικο, επικεφαλής του γραφείου ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στην παλαιστινιακή επικράτεια, είπε ότι η στρατιωτική εισβολή του Ισραήλ και η εντολή να εγκαταλείψουν οι άνθρωποι τη Ράφα οδήγησαν σε «αναγκαστικό εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων».

Πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ χρησιμοποιεί συνήθως 200.000 λίτρα ντίζελ την ημέρα στη Γάζα. Από χθες το βράδυ, έχουν απομείνει μόνο 30.000 λίτρα.

Χωρίς παράδοση καυσίμων, η κύρια εγκατάσταση παραγωγής νερού στη βόρεια Γάζα θα κλείσει, «στερώντας από ολόκληρο τον πληθυσμό την πρόσβαση σε πόσιμο νερό».

Επισήμανε, επίσης, ότι η περιοχή την οποία οι ισραηλινοί αξιωματούχοι υπέδειξαν στους Παλαιστίνιους να μετακινηθούν αποτελείται κυρίως από αμμόλοφους και δεν διαθέτει τουαλέτες, εγκαταστάσεις νερού και υγείας, αποχετεύσεις και καταφύγιο.

Εξάλλου, οι ισραηλινές αρχές δεν βρίσκονται επί τόπου για να παρέχουν ανθρωπιστικές υπηρεσίες, είπε ο Ντε Ντομένικο, προσθέτοντας ότι χωρίς καύσιμα και περισσότερο αλεύρι, τα 16 αρτοποιεία που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ σε όλη τη Γάζα θ’ αναγκαστούν ν’ αναστείλουν τη λειτουργία τους.