Το Ισραήλ πραγματοποίησε σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στον νότιο Λίβανο και η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι εκτόξευσε εκρηκτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες εναντίον ισραηλινών στόχων την Τετάρτη, καθώς ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ προειδοποίησε για ένα «καυτό καλοκαίρι» στη συνοριακή περιοχή.

Οι ισραηλινές επιθέσεις σκότωσαν τρεις Παλαιστίνιους μαχητές των Ταξιαρχιών Κουντς, της ένοπλης πτέρυγας του κινήματος Ισλαμική Τζιχάντ, σύμφωνα με την ομάδα, όπως μεταδίδει το Reuters. Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι τουλάχιστον ένας μαχητής της σκοτώθηκε επίσης.

Οι ισραηλινές επιθέσεις σκότωσαν τρεις ανθρώπους στον Λίβανο, δήλωσαν πηγές ασφαλείας.

Η σύγκρουση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ μαίνεται από τον Οκτώβριο παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα, ξεριζώνοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και στις δύο πλευρές των συνόρων και τροφοδοτώντας την ανησυχία για έναν μεγαλύτερο πόλεμο μεταξύ των βαριά οπλισμένων αντιπάλων.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε στρατιωτικές υποδομές που ανήκουν στην υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ σε τρεις τοποθεσίες στον νότιο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 20 πληγμάτων σε στόχους της Χεζμπολάχ στην περιοχή Ραμίε.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι εκτόξευσε εκρηκτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ένα στρατιωτικό αρχηγείο στην ισραηλινή συνοριακή πόλη Γιααρά και εκτόξευσε τους ισχυρούς της πυραύλους Μπουρκάν σε στρατώνα στο Μπιρανίτ, μεταξύ τουλάχιστον 10 επιθέσεων που ανακοίνωσε η οργάνωση την Τετάρτη.

Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε ισραηλινά πλήγματα σε 28 πόλεις και χωριά του νότιου Λιβάνου, προπύργιο της Χεζμπολάχ. Δύο πηγές ασφαλείας στον Λίβανο δήλωσαν ότι οι Ισραηλινοί χρησιμοποίησαν ισχυρά πυρομαχικά σε μια προφανή προσπάθεια να πλήξουν υπόγεια καταφύγια της Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης εντοπίστηκαν δευτερεύουσες εκρήξεις από το πυροβολικό και τα πολεμικά αεροσκάφη του στην περιοχή, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπήρχαν εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων στην περιοχή.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, μιλώντας σε στρατιώτες κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο βόρειο Ισραήλ, δήλωσε ότι η αποστολή δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Αυτό το καλοκαίρι μπορεί να είναι ένα καυτό καλοκαίρι», είπε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που εκδόθηκε από το γραφείο του.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε τον Απρίλιο ότι ολοκλήρωσε ένα ακόμη βήμα στην προετοιμασία για πιθανό πόλεμο με τη Χεζμπολάχ, το οποίο επικεντρώθηκε στην υλικοτεχνική υποδομή, συμπεριλαμβανομένων των προετοιμασιών για ευρεία κινητοποίηση εφέδρων.

Περισσότερα από 250 μέλη της Χεζμπολάχ και 75 άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο από τον Οκτώβριο, λένε πηγές στον Λίβανο. Στο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί περίπου 20 άτομα – μεταξύ των οποίων στρατιώτες και πολίτες.

Οι μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ σηματοδότησαν τις χειρότερες εχθροπραξίες τους από τότε που ξεκίνησαν τον πόλεμο το 2006.

Η Χεζμπολάχ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα σταματήσει τα πυρά όταν σταματήσει η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, αλλά ότι είναι επίσης έτοιμη να πολεμήσει αν το Ισραήλ συνεχίσει να επιτίθεται στο Λίβανο.