Με άρθρο σε Νομοσχέδιο του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς όλων των ειδικοτήτων να συνεργάζονται με Νοσοκομεία του ΕΣΥ για την πραγματοποίηση ιατρικών πράξεων, συμμετέχοντας στην λειτουργία εξωτερικών Ιατρείων, στη διενέργεια διαγνωστικών θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων πέρα του τακτικού ωραρίου καθώς επίσης χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες επεμβατικές πράξεις που απαιτούν παραμονή στο Νοσοκομείο πέραν της ημερήσιας Νοσηλείας.

Με αίτημα την απόσυρση της διάταξης που δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να συνεργάζονται με Νοσοκομεία του ΕΣΥ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) πραγματοποιεί το πρωί της Πέμπτης (16/5), στις 8:30, πανελλαδική κινητοποίηση στην Πλατεία Μαβίλης.

Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία κατά της διάταξης που δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να συνεργάζονται με Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Θα ακολουθήσει πορεία η οποία θα περάσει από το Μέγαρο Μαξίμου, τη Βουλή και θα καταλήξει στο Υπουργείο Υγείας.

Για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση η ΠΟΕΔΗΝ έχει κηρύξει στάση εργασίας για τους εργαζομένους στην Αττική, από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και 24ωρη απεργία για τους εργαζόμενους στην Περιφέρεια.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

“Έχουμε βαθιά ιδιωτικοποιημένο σύστημα με το 40% ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Αντί λοιπόν να λαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης του Δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της υγείας με περισσότερη στελέχωση και καλύτερη χρηματοδότη, κάθε ημέρα λαμβάνονται μέτρα προς την αντίθετη κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης.

Μετά τα απογευματινά ιατρεία επί πληρωμή, τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή με προΠΕσωπικό των Νοσοκομείων, μετά την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών δίνεται τώρα η δυνατότητα σε Ιδιώτες γιατρούς να μπαινοβγαίνουν στα Νοσοκομεία, να εκτελούν κάθε είδους ιατρική πράξη με μεταφερόμενους ασθενείς από τα ιατρεία τους. Η απόλυτη ιδιωτικοποίηση. Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να αποσύρει τη διάταξη”.

Στο πλευρό της ΠΟΕΔΗΝ τάσσεται και η ΑΔΕΔΥ που αναφέρει ότι στηρίζει το διεκδικητικό πλαίσιο που περιλαμβάνει αιτήματα:

Αύξηση των μισθών και ωρομισθίου. Όχι στα μπόνους που διχάζουν
Επαναχορήγηση 13ου και 14ου μισθού
Χορήγηση του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας σε όλους τους κλάδους
Τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων
Την ένταξή μας στα ΒΑΕ
Να φύγουν οι εργολάβοι
Να χρηματοδοτηθεί το σύστημα
Να προσληφθεί το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό.