Το σχέδιο της δολοφονίας του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, καθώς και του επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού της Ουκρανίας, Κιρίλο Μπουντάνοφ, και τον επικεφαλής των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών Βασίλ Μαλιούκ έγινε γνωστό χθες.

Οπως αναφέρει ο Guardian την επιχείρηση δολοφονίας είχαν οργανώσει οι αξιωματικοί των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών (FSB).

Το σχέδιο δολοφονίας περιελάμβανε εναλλαγή πυραύλων και drones σχεδίαζαν, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές και οι οργανωτές του ήταν οι Μαξίμ Μισούστιν, Ντμίτρο Περλίν και Αλεξέι Κορνέφ, αξιωματικοί των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το σχέδιο των μυστικών υπηρεσιών ήταν να βρουν ένα άτομο από το περιβάλλον Ζελένσκι, προκειμένου να αναλάβει χρέη εκτελεστή του Ουκρανού προέδρου, ενώ για τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού και του επικεφαλής των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών ήταν να δολοφονηθούν με πυραυλικό χτύπημα και drone-καμικάζι. Μάλιστα στη συνέχεια θα προχωρούσαν και σε άλλο ένα χτύπημα με πυραύλους, ώστε να εξαφανίζονταντις αποδείξεις από τα drones. Σε υποκλαπείσες συνομιλίες ο Περλίν αναφέρεται στην πυραυλική επίθεση με στόχο τον Μπουντάνοφ ως «το μεγάλο πουλί» και για το χτύπημα με drone με τη φράση «μικρό πουλί». Ο ίδιος φέρεται να έλεγε ότι «η σειρά είναι πύραυλος, drone, πύραυλος».

Χθες το Κίεβο ανακοίνωσε τη σύλληψη δύο Ουκρανών αξιωματούχων, οι οποίοι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας (SBU) της Ουκρανίας είπε ότι συνέλαβε δύο πράκτορες εντός της Εθνοφρουράς της χώρας να συνωμοτούν με στόχο να απαγάγουν και να δολοφονήσουν τον πρόεδρο Ζελένσκι κι άλλους ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας ανοικτός στην αποστολή συστήματος Patriot στην Ουκρανία

Ο ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις δήλωσε χθες Τρίτη ανοικτός στη συζήτηση για την αποστολή αμερικανικής κατασκευής συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Patriot στην Ουκρανία, μετά τις παραινέσεις της Γερμανίας σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO να διαθέσουν περισσότερα τέτοια μέσα στο Κίεβο.

Η Γερμανία υποσχέθηκε να στείλει ένα επιπλέον σύστημα, έπειτα από εκκλήσεις του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η Ισπανία δεσμεύτηκε να στείλει πυραύλους κατά αεροσκαφών για τα συστήματα Patriot που διαθέτουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Γίνεται συζήτηση για το ποιος μπορεί να στείλει συστήματα Patriot στην Ουκρανία», εξήγησε ο κ. Γιοχάνις σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν το έθιξε (…) στη συνάντησή μας, είπα πως είμαι ανοικτός στη συζήτηση. Θα πρέπει να το δούμε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας ώστε να αποφασίσουμε τι μπορούμε να προσφέρουμε και τι θα λάβουμε σε αντάλλαγμα, διότι θα ήταν απαράδεκτο να αφήσουμε τη Ρουμανία χωρίς συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», πρόσθεσε.

Το Βουκουρέστι υπέγραψε συμφωνία αξίας 4 δισεκ. δολαρίων για την αγορά συστημάτων Patriot το 2017. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο συμβόλαιο του είδους στο NATO και στην ΕΕ τότε —κι ως ακόμη και σήμερα—, με τις πρώτες παραδόσεις να γίνονται το 2020.

Καθώς οι ένοπλες δυνάμεις της Ρουμανίας διαθέτουν το τρέχον διάστημα μόλις ένα επιχειρησιακό σύστημα, ο κ. Γιοχάνις είπε πως η συζήτηση αφορά άλλο ένα, το οποίο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας για να τεθεί σε υπηρεσία.