ια νέα τάση στο Tik Tok θέλει γυναίκες να δημιουργούν λίστες με κάθε φόβο που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη, για να υπενθυμίσουν στον εαυτό τους τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει ποτέ να μείνουν έγκυες.

Αν και αυτό ξεκίνησε ως ένα αστείο, ορισμένοι γιατροί επαινούν τώρα την τάση ως «μέσο εκπαίδευσης» των μελλοντικών μαμάδων σχετικά με εμπειρίες εγκυμοσύνης για τις οποίες διαφορετικά δεν θα είχαν καμία προειδοποίηση.

Html code here! Replace this with any non empty text and that’s it.

Η Yunuen Arias ξεκίνησε αυτή την τάση στον λογαριασμό της στο TikTok με όνομα χρήστη @Yuniquethoughts, δημοσιεύοντας αυτό που οι άνθρωποι ονομάζουν πλέον «η λίστα» – ένα έγγραφο 20 και πλέον σελίδων όπου προσθέτει νέα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στην απόκτηση παιδιών.

Η ίδια προσθέτει διαρκώς νέα στοιχεία στη λίστα της με βάση προσωπικές εμπειρίες ή δεδομένα που έχει από αλληλεπιδράσεις στην πλατφόρμα με χρήστες που μοιράζονται μαζί της τις ιστορίες τους ή από σχετικά με την εγκυμοσύνη video που υπάρχουν ήδη στο Tik Tok.

Η Yunuen Arias, η οποία εργάζεται ο βρεφονηπιαγωγός, είπε στο Buzzfeed: «Δεν νομίζω πως είναι κανείς πραγματικά έτοιμος να γίνει γονιός ποτέ και αυτή η λίστα δείχνει στην πραγματικότητα πως υπάρχουν πολλές θυσίες που πρέπει να γίνουν όταν κάνεις παιδί».

Η λίστα είναι χωρισμένη σε «κατηγορίες» και σε αυτή υπάρχουν 350 μειονεκτήματα και μόλις 35 πλεονεκτήματα, μεταξύ των οποίων και το«τα παιδιά είναι αστεία».

Η λίστα μειονεκτημάτων έχει τα πάντα, από συνηθισμένα συμπτώματα εγκυμοσύνης, όπως η πρωινή ναυτία, η συνεχή ούρηση και κόπωση, έως σπάνιες και τρομακτικές επιπλοκές όπως η μελανονυχία – μια κατάσταση όπου τα νύχια σας μαυρίζουν- ή η στιγμή που η λεκάνη σας κινδυνεύει να ραγίσει από την πίεση.

Τα μειονεκτήματα ξεκινούν απλά και με σχετικά αστεία προσέγγιση, όπως το ότι «όλοι θα ξέρουν ότι έκανες σεξ» ή «μπορεί να είσαι αλλεργική στην εγκυμοσύνη»και συνεχίζουν με πιο σοβαρούς λόγους, όπως οι κίνδυνοι για την υγεία. Όταν φτάσει κανείς στο σημείο που αφορά στη διαδικασία του τοκετού, τα πράγματα δυσκολεύουν:

134. Τραύμα στη μήτρα (μπορεί να πάθεις ρήξη μήτρας),
135. Εμετός (όταν σπρώχνεις για να βγει το βρέφος),
136. Αιμορραγία,
137. Ο σύντροφός σου μπορεί να λιποθυμήσει βλέποντας όλα τα παραπάνω.

Ο αριθμός 74 στη λίστα αφορά την προεκλαμψία, μία σοβαρή διαταραχή της εγκυμοσύνης, που εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές για την έγκυο και το έμβρυο που κυοφορεί.

Η ίδια η Arias παραδέχεται πως δεν είχε σκοπό να προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις, αλλά να μιλήσει για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε μια εγκυμοσύνη και για το γεγονός πως καμία γυναίκα δεν θα πρέπει να πιέζεται να μπει σε αυτή τη διαδικασία.

«Όλοι θα πρέπει να προσπαθούν να είναι προσεκτικοί όταν συμμετέχουν σε δραστηριότητες που μπορούν να οδηγήσουν σε μια εγκυμοσύνη. Αλλά επίσης ξέρω πως καμία μέθοδος αντισύλληψης δεν είναι τέλεια. Το να κάνεις σεξ είναι φυσιολογικό και πολλά πράγματα μπορούν να συμβούν -αλλά αν συμβεί όντως το οτιδήποτε, και δεν είσαι στα αλήθεια έτοιμη, κανείς δεν θα πρέπει να έχει λόγο σε αυτό εκτός από εσένα», είπε κάνοντας εμφανή αναφορά στην ανατροπή του νόμου που επέτρεπε τις αμβλώσεις στο Τέξας και σε άλλες πολιτείες της Αμερικής.

Παραδέχτηκε δε, πως ανησυχούσε για τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε η «λίστα» της, αφού επικεντρώνεται στα αρνητικά μιας εγκυμοσύνης. Η ίδια δεν έχει γίνει μητέρα και ούτε σκοπεύει. Ωστόσο μέσα από τη δουλειά της έχει καταφέρει να δει πως τα παιδιά είναι κάτι παραπάνω από «γλυκά πλασματάκια»– πρόκειται για μια τεράστια ευθύνη.

Το video της έχει γίνει viral, αν και η ίδια δεν νιώθει έκπληξη γι’ αυτό, αφού -όπως είπε – γνώριζε ότι αρκετοί θα ταυτίζονταν μαζί της. Μάλιστα, πολλά από τα στοιχεία στη λίστα της προέρχονται από αναφορές γυναικών, οι οποίες την «ταγκάρουν» σε δικές τους αναρτήσεις. Αρκετοί είναι εκείνοι που σημειώνουν πως η εγκυμοσύνη ως περίοδος ωραιοποιείται αρκετά και ότι το συγκεκριμένο video δείχνει την πραγματικότητα.

Η δημιουργός τόνισε πως αγαπά τα παιδιά και είναι υπέρ της απόκτησής τους, ακόμα κι αν από τη λίστα φαίνεται το αντίθετο.

«Είναι το πάθος μου –αλλά δεδομένου του πώς είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή, το να φέρεις ένα παιδί στον κόσμο δεν θα έπρεπε να είναι και η μεγαλύτερη προτεραιότητα».