Στον αέρα βγήκε ο διαγωνισμός του υπουργείου Ναυτιλίας για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις Βόρειες Σποράδες, επιφυλάσσοντας μια δυσάρεστη έκπληξη για τους τουριστικούς φορείς.

Ο διαγωνισμός δημοσιεύτηκε, χθες 30 Μαΐου, περίπου ένα μήνα μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συνδέσεων το οποίο άναψε το πράσινο φως για την προκήρυξη ανοιχτού δημόσιου διεθνούς αρχικού θερινού μειοδοτικού διαγωνισμού για την εξυπηρέτηση της δρομολογιακής γραμμής «Θεσσαλονίκη – Σκιάθος – Σκόπελος – Αλόννησος, με σύναψη σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας δρομολογιακής περιόδου 2023-2024.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί την Παρασκευή 05 Ιουλίου στις 10:00, στο κτήριο του υπουργείου Ναυτιλίας. Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό οφείλουν να υποβάλουν μέχρι τη συγκεκριμένη ημέρα τις προσφορές τους με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν 8 Ιουλίου, που σημαίνει ότι χάνεται άλλη μια εβδομάδα από την τουριστική περίοδο, και θα διαρκέσουν έως τις 15 Σεπτεμβρίου.  

Όπως αναφέρεται στους όρους, θα πραγματοποιούνται πέντε δρομολόγια την εβδομάδα από 08/07/2024 έως 01/09/2024. Τέσσερα δρομολόγια την εβδομάδα από 02/09/2024 έως 08/09/2024 και τρία δρομολόγια την εβδομάδα από 09/09/2024 έως 15/09/2024. Καθ’ όλη την περίοδο η εταιρεία που θα αναλάβει την ακτοπλοϊκή σύνδεση έχει την υποχρέωση εκτέλεσης ενός δρομολογίου την εβδομάδα στη γραμμή «Θεσσαλονίκη – Λήμνος – Μυτιλήνη».

Σύμφωνα με τον διαγωνισμό το Ε/Γ – Ο/Γ πλοίο, το οποίο δύναται να εκτελεί το αναφερόμενο δρομολόγιο, πρέπει να πληροί κατ’ ελάχιστο τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
i) Μεταφορική ικανότητα 350 επιβατών το θέρος
ii) Επιφάνεια για φόρτωση παντός τύπου οχημάτων 400 τ.μ. Στην επιφάνεια αυτή να είναι δυνατή η φόρτωση Φ/Γ οχημάτων 200 τ.μ.
iii) Ολικό μήκος 100 μ.

Σημειώνεται ότι στις 16 Μαΐου είχε αναρτηθεί στη διαύγεια η πρόθεση χρηματοδότησης για την εξυπηρέτηση της ακτοπλοϊκής δρομολογιακής γραμμής με συνολικό ποσό 4.199.780,00 ευρώ.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση από κυβερνητικά στελέχη της εξασφάλισης της αναγκαίας χρηματοδότησης, και για τη φετινή χρονιά, της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών των Βορείων Σποράδων με τη Θεσσαλονίκη. Η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε από πόρους του υπουργείου Ναυτιλίας και του ειδικού προγράμματος αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, λαμβάνοντας υπόψη πως νησιά των Βορείων Σποράδων επλήγησαν σημαντικά από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του 2023.

Τους τελευταίους μήνες όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και την τότε αντιπεριφερειάρχη Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης, ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας ασκούσαν έντονες πιέσεις για την εκτέλεση της ακτοπλοϊκής γραμμής και φέτος το καλοκαίρι. Μάλιστα, αρκετές φορές ο κ. Αγγελούδης είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για καθυστερήσεις στην οριστικοποίηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τις Σποράδες.