Θέμα ημέρων είναι η υπογραφή του έργου για τον Σταθμό Μετεπιβίβασης στο Μετρό Θεσσαλονίκης στην περιοχή του σταθμού Νέα Ελβετία. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com είναι πλεόν θέμα χρόνου να υπογραφεί η συμπληρωματική σύμβαση με την ανάδοχο κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-WEBUILD-HITACHI του βασικού έργου και να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα.

Το έργο σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα έχει διάρκεια περίπου 5 μηνών προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί τα πάντα μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο.  Με την ολοκλήρωσητου θα έχει δημιουργηθεί ένας μεγάλο συγκοινωνιακός κόμβος που θα εξυπηρετεί χιλιάδες επιβάτες που θα χρησιμοποιούν συνδυαστικά Μετρό, Λεωφορεία και πιθανώς ΚΤΕΛ.

Η βασική γραμμή Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός-Νέα Ελβετία, προβλέπεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να τεθεί σε εμπορική λειτουργία τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ήδη προχωρά και η χρηματοδότηση του έργου με τίτλο «Συνοδά υποστηρικτικά έργα του Σταθμού “Νέα Έλβετία” του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης».  Το ποσό το οποίο απαιτείται για τα έργα ανέρχεται σε 13,42 εκατ. ευρώ.

Η υλοποίηση των απαραίτητων έργων θα κλείσει μια από τις τελευταίες εκκρεμότητες για την σύνδεση της γραμμής του Μετρό με το ευρύτερο συγκοινωνιακό σύστημα της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Να θυμίσουμε πως στα τέλη του έτους πέρασε νόμος με τον οποίο η Ελληνικό Μετρό μπορεί να διεξάγει και συνοδά έργα που συνδέονται με το Μετρό ενώ έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ Ελληνικό Μετρό-Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Δήμος Θεσσαλονίκης.

Html code here! Replace this with any non empty text and that’s it.

Ποια έργα θα γίνουν στην περιοχή
Τα έργα που θα γίνουν στην περιοχή για το Μετρό Θεσσαλονίκης στον σταθμό Νέα Ελβετία θα αλλάξουν τελείως την όψη της περιοχής η οποία θα μεταβληθεί σε ένα περιφερειακό σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο.  Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνεται:

– η διάνοιξη της εγκάρσιας αρτηρίας Μιχαήλ Ψελλού μεταξύ των Κόμβων με την Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – N. Μουδανιών και την οδό Παπαναστασίου – Αλλατίνη

Χορηγός Επικοινωνίας

– η αναδιαμόρφωση των βασικών ισόπεδων κόμβων σύνδεσης της Μιχαήλ Ψελλού με την Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών και με την οδό Παπαναστασίου – Αλλατίνη, στην οποία περιλαμβάνεται και η αναδιαμόρφωση των κλάδων σύνδεσης του ανισόπεδου κόμβου της Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών με τον ισόπεδο κόμβο της οδού Μιχαήλ Ψελλού με την Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών

-η κατασκευή ενός σύγχρονου Σταθμού Μετεπιβίβασης (Σ.Μ.) αστικών λεωφορείων, ταξί και μέσων ιδιωτικής μετακίνησης, καθώς και η ανέγερση ισόγειου κτηρίου (στον ευρύτερο χώρο του Σ.Μ., εμβαδού περίπου 90 τ.μ.) που προορίζεται για την υποχρεωτική ανάπαυση των οδηγών των αστικών λεωφορείων κατά την διάρκεια του ωραρίου εργασίας, και κατασκευή χώρου Η/Μ εγκαταστάσεων

Χώροι θα υπάρχουν για λεωφορεία, ΚΤΕΛ και για ταξί, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και η κατασκευή χώρου στάθμευσης οχημάτων (park and ride) πλησίον της οδού Μ.Ψέλλου. Θα είναι χωρητικότητας 500 θέσεων ενώ θα είναι προσβάσιμο από την οδό Ψελλού,  αλλά και από την οδό καθ. Ευρυγένη.

Θα γίνουν επίσης έργα οδοποιίας, αποχέτευσης, η/μ, ύδρευσης, φύτευσης κ.α. Στο μέλλον προβλέπεται και η εγκατάσταση σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά λεωφορεία.

Η ΟΣΕΘ ΑΕ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ανέλαβε και ολοκλήρωσε πλήρως τις μελέτες ενός σύγχρονου νέου Σταθμού Μετεπιβίβασης αστικής συγκοινωνίας άνωθεν του Σταθμού “Νέα
Ελβετία” του Μετρό Θεσσαλονίκης, όσο και τη συνολική οργάνωση των χώρων στάθμευσης για λεωφορεία και άλλα μέσα. Επιπρόσθετα, με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Υποδομών και
Μεταφορών, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δ. Θεσσαλονίκης, ο ΟΣΕΘ ανέλαβε και ολοκλήρωσε την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για τη διάνοιξη της οδού Μιχ. Ψελλού μαζί με το σχεδιασμό των απαιτούμενων κόμβων εκατέρωθεν αυτής, για τη λειτουργική σύνδεσή της με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο.

Τα ανωτέρω έγιναν μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης, της ΟΣΕΘ ΑΕ και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και άλλης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της ΟΣΕΘ ΑΕ και της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ.. Το συνολικό κόστος των μελετών (ύψους 255.355€. πλέον ΦΠΑ) το ανέλαβε η ΟΣΕΘ με ίδιους πόρους.

Γιατί είναι σημαντικό έργο
Η κατασκευή του σταθμού μετεπιβίβασης αστικής συγκοινωνίας, καθώς και η υλοποίηση και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στη Νέα Ελβετία, θα προσδώσει νέα αξία και μεγάλη σημασία στην περιοχή, αναδεικνύοντας τη λειτουργία της, ως κόμβου αστικών συγκοινωνιών της πόλης.

Έτσι θα διευκολύνεται η πρόσβαση των χρηστών του συγκοινωνιακού συστήματος στον τερματικό σταθμό «Νέα Ελβετία», της βασικής γραμμής του μετρό, αναβαθμίζοντας έτσι τη νοτιοανατολική περιοχή της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο που καθορίζεται από τους κανόνες και τις απαιτήσεις της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Ο σταθμός μετεπιβίβασης στη Νέα Ελβετία θα γίνει ένας από τους σπουδαιότερους συγκοινωνιακούς κόμβους της πόλης. Αντίστοιχο παράδειγμα στην Αθήνα θα μπορούσαμε να βρούμε το Νομισματοκοπείο ή την Δουκίσσης Πλακεντίας.

Πηγή: ypodomes.com