Το Πεντάγωνο μετακινεί μαχητικά αεροσκάφη, οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μικρότερα drones και άλλα αεροσκάφη στο Κατάρ, επανατοποθετώντας τις δυνάμεις του για να παρακάμψει τους περιορισμούς στη διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών από αεροπορική βάση που χρησιμοποιούν εδώ και καιρό οι ΗΠΑ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι σχέσεις των ΗΠΑ με το Κατάρ, έχουν περάσει από πολλά σκαμπανευάσματα τον τελευταίο καιρό, ενώ οι ΗΠΑ ασκούσαν πιέσεις να εκδιωχθεί η Χαμάς από το Εμιράτο.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημέρωσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες ήδη από τον Φεβρουάριο ότι δεν θα επιτρέπουν στο μέλλον στα αεροσκάφη και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας που εδρεύουν στην αεροπορική βάση Αλ-Ντάφρα , να λαμβάνουν μέρος σε επιδρομές προς την Υεμένη και το Ιράκ. Δηλαδή των προστατευόμενων του Ιράν.

«Επιβλήθηκαν περιορισμοί στις αποστολές κρούσης εναντίον στόχων στο Ιράκ και την Υεμένη», δήλωσε χαρακτηριστικά αξιωματούχος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Wall Street Journal, προσθέτοντας: «Τα μέτρα αυτά ελήφθησαν προς το συμφέρον της αυτοάμυνας».

Ο κατατοπιστικός χάρτης του Sheba Intelligence καθιστά εύκολα κατανοητό πως οι Χούθι μπορούν να χτυπήσουν τα ΗΑΕ, με τον ίδιο τρόπο που έχουν χτυπήσει το λιμάνι του Εϊλάτ.

Οι Χούθι απείλησαν τα ΗΑΕ πως θα εκτοξεύσουν πυραύλους και drones αν υπάρξει νέα επίθεση από το έδαφός τους

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, αυτή η απόφαση ήταν που ώθησε την αμερικανική διοίκηση να στείλει αεροπλάνα στην αεροπορική βάση Αλ Ουιντέιντ στο Κατάρ, όπου δεν υπάρχουν τέτοιες απαγορεύσεις.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η κατάσταση αυτή αναδεικνύει «τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και ορισμένων χωρών του Κόλπου», οι οποίες έχουν επιτρέψει τη στάθμευση αμερικανικών στρατευμάτων στο έδαφός τους, αλλά φοβούνται μήπως εμπλακούν σε μια περιφερειακή σύγκρουση.

Μια πηγή των υπηρεσιών πληροφοριών της Υεμένης δήλωσε στην Sheba Intelligence, με έδρα την Αγγλία, ότι η ομάδα Ανσάρ Αλλάχ σχεδιάζει να εκτοξεύσει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς στρατιωτικές εγκαταστάσεις στον Αραβικό Κόλπο, ιδίως στη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ. Η πηγή ανέφερε ότι η αεροπορική βάση Αλ Ντάφρα 32 χλμ. νοτιοδυτικά του Άμπου Ντάμπι είναι μεταξύ των στόχων που θα πληγούν και η ομάδα Χούθι περιμένει ακόμη το πράσινο φως από την Τεχεράνη.