Home / Ενημέρωση / Κώστας Κωστόπουλος: Αθώωση για βιασμό, λόγω αμφιβολιών, πρότεινε ο εισαγγελέας
Κώστας Κωστόπουλος: Αθώωση για βιασμό, λόγω αμφιβολιών, πρότεινε ο εισαγγελέας
Πέμπτη, 16.5.2024, 18:03
Zappit@ZAPPIT_

«Σοβαρή» χαρακτήρισε την υπόθεση και την πράξη του βιασμού «ειδεχθή» στην πρόταση του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Αθώος από την κατηγορία του βιασμού λόγω αμφιβολιών πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας να κριθεί ο Κώστας Κωστόπουλος στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

«Δεν έχω βεβαιότητα εάν το έχει πράξει ή όχι. Δεν έχω κατασταλάξει. Δεν ήμουν και παρών. Έχω σοβαρές αμφιβολίες. Ένας αθώος που καταδικάζεται είναι υπόθεση όλων των έντιμων ανθρώπων. Θα προτείνω να οδηγηθείτε σε αθωωτική κρίση» τόνισε ο εισαγγελέας προς δικαστές και ενόρκους για την υπόθεση του πρώην σκηνοθέτη του Σασμού που κατηγορείται για βιασμό.

Ο εισαγγελέας, Στέφανος Μπαξεβάνης, στην πρόταση του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο χαρακτήρισε την υπόθεση «σοβαρή» και την πράξη του βιασμού «ειδεχθή».

Ο εισαγγελέας τόνισε πως «πρόκειται για μία πολύ σοβαρή υπόθεση. Δικάζεται μία ειδεχθής πράξη, σοβαρή κακουργηματική πράξη, για την οποία προβλέπεται ποινή καθείρξεως. Δεν υπάρχει αντιστοιχία αποδεικτικού υλικού. Το εάν τέλεσε ο κατηγορούμενος την πράξη έχουν βασανίσει τον εαυτό τους. Δεν παρακολουθώ τηλεόραση, δε γνώριζα τη σειρά και τον κατηγορούμενο ως διακεκριμένο σκηνοθέτη. Έχουμε προβληματιστεί. Πρέπει να ψάχνουμε τα στοιχεία που θα βοηθήσουν το δικαστήριο για να σχηματίσει δικανική πεποίθηση. Έχουν παρουσιαστεί δύο αντίθετες εκδοχές για το τι συνέβη εκείνη τη νύχτα. Εκείνες τις δύο ώρες που συνυπήρξαν κατηγορούμενος με την παθούσα».

Ο εισαγγελέας επισήμανε πως δεν μπορεί να ερμηνεύσει τα κίνητρα της καταγγέλλουσας να προβεί σε μία τέτοια καταγγελία σε βάρος του σκηνοθέτη όπως άλλωστε δεν μπόρεσε και ο κατηγορούμενος στην απολογία του και εξέφρασε τον προβληματισμό του για την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων στην υπόθεση.

«Έχει το δικαστήριο τα εργαλεία να προχωρήσει σε μία καταδικαστική ή αθωωτική απόφαση; Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που το δικαστήριο δεν έχει ατράνταχτα αποδεικτικά στοιχεία. Να μην στηρίζεται δηλαδή στο λόγο του ενός ή του άλλου» τόνισε ο εισαγγελικός λειτουργός, επισημαίνοντας τη δυσκολία να κριθεί από τις δικαστικές αρχές μίας πράξης που φέρεται να τελέστηκε το 2010.

Σε κάθε περίπτωση, ο εισαγγελέας ήταν ιδιαίτερα επικριτικός με την καταγγέλλουσα ηθοποιό εμμένοντας κυρίως στο γεγονός πως δεν προχώρησε σε άμεση καταγγελία στις αρχές και ανέμενε 12 χρόνια για να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. «Η έγκληση υποβλήθηκε 15/4/2022 με φερόμενη τελεσθείσα πράξη τον Ιούνιο του 2010. Εύλογα δημιουργείται μία απορία, τι συνέβη και δεν καταγγέλθηκε εκείνο το χρόνο το περιστατικό και τι συνέβη τον Απρίλιο του 2022 και η παθούσα κατήγγειλε αυτή την ειδεχθή πράξη. Προφανώς αποτελεί αντικείμενο άλλης επιστήμης να εξετάσει τα κίνητρα ενός ανθρώπου να καταγγείλει ένα γεγονός μετά από 12 χρόνια.

Υπάρχει ένα ζήτημα, που συνδέεται με θεσμό της παραγραφής, μετά από 15 χρόνια τι ποινή να επιβάλεις για να σωφρονίσεις κατηγορούμενο; Οπωσδήποτε δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στην προκειμένη περίπτωση ο θεσμός της παραγραφής παρότι το διάστημα είναι εγγύς. Η καταγγέλλουσα διακινδύνευσε να μην μπορεί να στηρίξει τα γεγονότα. Σεβαστό επιχείρημα πως βρισκόταν στην αρχή της καριέρας της, πως προερχόταν από μία αξιοσέβαστη οικογένεια». Σε κάθε περίπτωση, ο εισαγγελέας στάλθηκε στο γεγονός πως μετά το πέρας τόσων ετών δεν μπορεί να υπάρξει ιατροδικαστική ή τοξικολογική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί ή όχι η διάπραξη της καταγγελλόμενης πράξης.

Είπε μάλιστα πως η καταγγέλλουσα θα μπορούσε έστω και ιδιωτικά να απευθυνθεί σε ένα γυναικολόγο και σε ένα ένα ιδιωτικό εργαστήριο για να ανιχνεύσει τις τυχόν ουσίες στο αίμα της. «Προφανώς η παθούσα είχε υποστεί σοκ. Ο κατηγορούμενος βρέθηκε εδώ διότι φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει ουσίες που θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει και στο θάνατο της. Θα μπορούσε να έρθει να καταθέσει ένας μάρτυρας πως την είδε σε κατάσταση που δεν ήταν φυσιολογική. Η απουσία αντικειμενικών στοιχείων οδηγεί το δικαστήριο σας να αναζητήσει ενδείξεις. Ακόμα και οι ιατροδικαστικές εκθέσεις είναι αντίθετες» τόνισε επίσης ο εισαγγελέας.

Ο κ. Μπαξεβάνης αναφέρθηκε και στο πρόσωπο του κατηγορουμένου διερωτώμενος εάν πρόκειται για κάποιον «παρία, κακοποιό στοιχείο, έναν απαίσιο ανθρώπινο ον που αποφάσισε μία ωραία πρωίαν, μου αρέσει η παθούσα πρέπει να την ρίξω στο κρεβάτι και αφού εξάντλησε όλους τους τρόπους, είναι το τέρας που σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει αυτό το τέχνασμα διακινδυνεύοντας τη φήμη, την καριέρα του, την οικογένεια του, για πέντε λεπτά βιολογικής ορμής; Ή είναι ο άγνωστος που ρίχνει κάτι στο ποτό μίας κοπέλας;».

Επίσης, ο εισαγγελικός λειτουργός είπε πως ο κατηγορούμενος σταμάτησε ότι έπραξε «σε μία στιγμή που δεν είναι εύκολο να σταματήσεις. Γιατί δεν συνέχισε ο κατηγορούμενος; Γιατί δεν ολοκλήρωσε το έγκλημα του; Και όμως σταμάτησε ο κατηγορούμενος. Αν θυμάμαι καλά οι λέξεις της παθούσας ήταν «τι κάνεις εδώ, γιατί σε εμένα;» Να αναζητάς τις αιτίες που κάποιος σε βιάζει. Είναι άκαιρο. Θα μπορούσε να τον βρίσει. Το μυαλό της ήταν στο Ακρωτήρι. Είναι φυσιολογική αυτή η συμπεριφορά θύματος; Μπορούσε να στείλει ένα μήνυμα στη φίλη της. Υπάρχουν γυναίκες που θα ούρλιαζαν να βγουν από το αυτοκίνητο. Πως παραμένεις με αυτόν τον άνθρωπο σε μια διαδρομή 30 λεπτών».

Σε κάθε περίπτωση ο εισαγγελέας τόνισε πως δεν υπάρχουν αντικειμενικά στοιχεία κατά την κρίση του προκειμένου να κριθεί η υπόθεση. Διερωτήθηκε μάλιστα εάν η συμπεριφορά της παθούσας κατά την διάρκεια της πράξης είναι «αντίδραση ενός ατόμου που έχει τρωθεί σε ότι πιο ύψιστο έχουμε ως οντότητα;»…

Παράλληλα είπε πως δεν υπήρξε άλλη καταγγελία σε βάρος του σκηνοθέτη. «Είναι πολύ βαριά η κατηγορία για να καταδικάσω έναν τέτοιο άνθρωπο. Έτσι όπως κατέθεσε παθούσα δεν έδειξε πως είχε βιώσει το συμβάν, ήταν μία ψυχρή κατάθεση. Αντιθέτως, βιωματική ήταν κατάθεση Γιαννάτου και Διδασκάλου κατ’ έμε. Πιθανότατα η κυρία Διδασκάλου να υποδύθηκε κάποιο ρόλο, ήταν βιωματική. Όπως και κίνηση προς κυρία Γιαννάτου. Όταν τη ρώτησα εάν πιστεύει πως είναι, η απάντηση της ήταν πως εγώ εισέπραξα πως με βίασε. Η παθούσα έχει από το 2010 μέχρι το 2012 μία αδράνεια και θυμάται μόνο πως λιποθύμησε. Δεν έχω βεβαιότητα εάν το έχει πράξει ή όχι. Δεν έχω κατασταλάξει. Δεν ήμουν και παρών. Έχω σοβαρές αμφιβολίες. Ένας αθώος που καταδικάζεται είναι υπόθεση όλων των έντιμων ανθρώπων. Θα προτείνω να οδηγηθείτε σε αθωωτική κρίση» κατέληξε ο κ. Μπαξεβάνης.

Πηγή: newsit.gr