Με μια σύγχρονη παραγωγική μονάδα στη Σερβία, η οποία θα λειτουργήσει εντός του 2025 και θα αποτελέσει εφαλτήριο ισχυροποίησης της θέσης της στα Βαλκάνια, με νέες πράσινες, καινοτόμες, κεραμικές δομικές λύσεις, αλλά και με έντονη εξωστρέφεια σε διεθνές επίπεδο σχεδιάζει το μέλλον η Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος (ΚΕΒΕ).  

Μάλιστα, χθες στις εγκαταστάσεις της στη Νέα Σάντα Κιλκίς έκανε το παραγωγικό του ντεμπούτο το ΟΡΘΟBLOCK ΝΚ380, που είναι το νεότερο μέλος της οικογένειας προηγμένης τεχνολογίας τούβλων κάθετων οπών ΟΡΘΟBLOCK της εταιρείας και το μεγαλύτερο τούβλο που έχει παραχθεί στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΒΕ, Άγις Κοθάλης σε παρουσίαση σε δημοσιογράφους. Η ΚΕΒΕ παρουσίασε και το Ολοκληρωμένο Σύστημα Δόμησης Οπλισμένης Φέρουσας Τοιχοποιίας, το οποίο θα βγει στην αγορά εντός του 2024, είναι αποτέλεσμα του ερευνητικού προγράμματος «ΦΟΤΑΘΕ» και υλοποιήθηκε από το τμήμα R&D της εταιρείας και το Εργαστήριο Πειραματικής Αντοχής των Υλικών και των Κατασκευών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ.

Σερβία: Δυναμικότητα 1.000 τόνων τούβλων ημερησίως έως το 2027 στη νέα μονάδα

Η ΚΕΒΕ δρομολόγησε πριν από λίγο καιρό επένδυση άνω των 10 εκατ. ευρώ για την απόκτηση και αναβάθμιση παραγωγικών εγκαταστάσεων στο Mihajlovac της Σερβίας -την πρώτη της εκτός συνόρων- οι οποίες θα αποτελέσουν βάση για την περαιτέρω ανάπτυξή της στα Βαλκάνια. Άλλωστε, βρίσκονται σε μια στρατηγικής σημασίας τοποθεσία, μόλις 70 χιλιόμετρα από το Βελιγράδι και πάνω στον κεντρικό οδικό άξονα που συνδέει τη Σερβία με τις γείτονες χώρες. Η εταιρεία «τρέχει» στοχευμένο πλάνο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της υπάρχουσας παραγωγικής μονάδας, οι κτηριακές εγκαταστάσεις της οποίας ανέρχονται σε 13.000 τ.μ. και εκτείνονται σε έκταση 117.000 τμ. Σε πρώτη φάση στόχος της είναι ο διπλασιασμός της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου, από 300 σε 600 τόνους τούβλα ανά ημέρα, ενώ έως το 2027 αναμένεται να φτάσει τους 1.000 τόνους ανά ημέρα, καλύπτοντας τμήμα των αναγκών της σερβικής αγοράς. Απώτερος στόχος της ΚΕΒΕ μέσω της κίνησης αυτής είναι η αύξηση του μεριδίου αγοράς της στη Σερβία και την ευρύτερη βαλκανική αγορά.

Εξαγωγές σε πάνω από 40 χώρες

Η ΚΕΒΕ διαθέτει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά, με πάνω από 60% μερίδιο στον κλάδο κατά τζίρο. Εξάγει σε περισσότερες από 40 αγορές, από τα Βαλκάνια, την Τουρκία, την Αίγυπτο και την Ινδία, μέχρι την Κίνα, την Αμερική, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Νότιο Κορέα, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και το… Κουρασάο. Η εξαγωγική της δραστηριότητα μάλιστα ανέρχεται στο 60% του όγκου των προϊόντων, ενώ σε αξία στο 55% του τζίρου.

Διαθέτει δύο εργοστάσια, σε Νέα Σάντα Κιλκίς και Λάρισα και απασχολεί 170 εργαζομένους, που μετά την επένδυση στη Σερβία αναμένεται να γίνουν 230. Στα 235 στρέμματα της συνολικής ιδιόκτητης έκτασής της στη Νέα Σάντα στεγάζονται ένα βιομηχανικό κτίριο 44.000 τ.μ. και ένα βιομηχανικό υπόστεγο για την πρώτη ύλη, 12.000 τ.μ.
Η εταιρεία διαθέτει τη μεγαλύτερη παραγωγική δυναμικότητα στην Ευρώπη και μία από τις υψηλότερες στον κόσμο, που φτάνει ετησίως τους 700.000 τόνους τούβλων και τα 75.000.000 τεμάχια κεραμιδιών και αξεσουάρ στέγης. Έχει υλοποιήσει δε επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ σε ΑΠΕ.

Το 2023 ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε σε 42,5 εκατ. ευρώ έναντι των 47,2 εκατ. ευρώ του 2022, ενώ το EBITDA ήταν αυξημένο έναντι των 8,8 εκατ. ευρώ του 2022. Στόχος πάντως για το 2024 είναι η αύξηση του τζίρου.
Η οικογένεια Κοθάλη ξεκίνησε το 1935 τη διαδρομή της στην κεραμοποιία και βρίσκεται σήμερα στην τρίτη της γενιά, η οποία έχει το τιμόνι της ΚΕΒΕ, που λειτούργησε υπό την επωνυμία αυτή το 2006.

Οι δύο νέες κεραμικές δομικές λύσεις

Το ΟΡΘΟBLOCK ΝΚ380 είναι ένα τούβλο φυσικό και ανακυκλώσιμο που έχει βάση τον πηλό και προσδίδει μεγάλο εύρος πλεονεκτημάτων στις κατασκευές, όπως υψηλές θερμομονωτικές ιδιότητες, θερμοχωρητικότητα, ηχομόνωση, υψηλές μηχανικές αντοχές και αντισεισμικά χαρακτηριστικά, πυραντίσταση και υψηλή υδρατμοπερατότητα. Με αυτό κατασκευάζονται τοιχοποιίες πάχους 38 εκατοστών, τα τετραγωνικά των οποίων δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης, με αποτέλεσμα να εξοικονομούνται έως και 10% τετραγωνικά δόμησης. Εντός του 2024 θα κυκλοφορήσουν δύο ακόμα προϊόντα της ίδιας οικογένειας, που θα καλύπτουν τέσσερις κλιματικές ζώνες -έναντι τριών του ΟΡΘΟBLOCK ΝΚ380- και θα έχουν ακόμα πιο βελτιωμένα χαρακτηριστικά. Την παραγωγική πρώτη του νέου προϊόντος παρουσίασε ο διευθυντής των εργοστασίων στη Νέα Σάντα, αλλά και στη Λάρισα, Αλέξανδρος Τσόγκας.

Το Ολοκληρωμένο Σύστημα Δόμησης Οπλισμένης Φέρουσας Τοιχοποιίας έχει δυνατότητα κατασκευής έως και διώροφων κτιρίων, χωρίς τη χρήση σκελετού οπλισμένου σκυροδέματος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΚΕΒΕ, παρέχει υψηλή δομική ασφάλεια και αντίσταση στις σεισμικές δράσεις, υψηλές θερμομονωτικές επιδόσεις (καλύπτοντας πλήρως τις απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ σε Α & Β Κλιματική Ζώνη) χωρίς τη χρήση επιπλέον θερμομονωτικού υλικού, ενώ με την προσθήκη πολύ απλών μέτρων εξωτερικής θερμομόνωσης, μπορεί πολύ εύκολα να καλύψει και τις απαιτήσεις των Κλιματικών Ζωνών Γ & Δ. Εξασφαλίζει επίσης ταχύτερη και οικονομικότερη κατασκευή σε σχέση με συμβατικές μεθόδους.

Η ΚΕΒΕ, όπως ανέφερε ο κ. Κοθάλης, είναι η πρώτη ελληνική κεραμουργία -και μία από τις πρώτες στην Ευρώπη- με πιστοποίηση Περιβαλλοντικής Δήλωσης Προϊόντος (EPD), κάτι που υπογραμμίζει την ευαισθησία της στην προσφορά οικολογικών λύσεων.