Η επικεφαλής των δημοσίων σχέσεων της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης της Κίνας Baidu ζήτησε συγγνώμη μετά τα σχόλιά της που εξυμνούσαν την κουλτούρα της εργασίας μέχρι την πτώση, τα οποία προκάλεσαν δημόσια κατακραυγή.

Σε μια σειρά από βίντεο που αναρτήθηκαν στο Douyin, την κινεζική έκδοση του TikTok, η Qu Jing, δήλωσε ότι δεν είχε καμία ευθύνη για την ευημερία των εργαζομένων «καθώς δεν είμαι η μητέρα σας», όπως ενημέρωνε, σύμφωνα με το BBC.

Απείλησε επίσης με αντίποινα εναντίον υφισταμένων που διαμαρτύρονταν για τη διοίκησή της. «Μπορώ να σας κάνω αδύνατο να βρείτε δουλειά σε αυτόν τον κλάδο με ένα σύντομο σημείωμα», έγραψε.

Την περασμένη Τετάρτη πάντως, η κ. Qu Jing αναγνώρισε ότι οι αναρτήσεις της – οι οποίες έκτοτε έχουν κατέβει – προκάλεσαν «πολύ εύστοχες» επικρίσεις.

«Τις σκέφτομαι βαθιά και τις αποδέχομαι ταπεινά» έγραψε στο WeChat.

Ο σάλος που προκάλεσε η κ. Qu αναδεικνύει τη φημισμένη κακή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής στους τεχνολογικούς χώρους εργασίας της Κίνας.

Ο ιδρυτής της Alibaba, Jack Ma, είχε αποκαλέσει ως γνωστόν «ευλογία» για οποιονδήποτε είναι μέρος της «κουλτούρας εργασίας 996», όπου οι άνθρωποι εργάζονται από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ., έξι ημέρες την εβδομάδα.

Σε ένα από τα προηγούμενα βίντεό της, η κ. Qu ισχυρίστηκε ότι είναι τόσο απορροφημένη από τη δουλειά της που δεν ξέρει σε ποια τάξη πηγαίνει ο γιος της.

Σε ένα άλλο βίντεο, είπε: «Αν εργάζεστε στις δημόσιες σχέσεις, μην περιμένετε ρεπό τα Σαββατοκύριακα. Κρατήστε το τηλέφωνό σας ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο, πάντα έτοιμο να απαντήσετε», είπε.

Η Baidu δεν έχει σχολιάσει το θέμα.

Στην απολογία της, η κ. Qu δήλωσε ότι τα βίντεο της δεν αντιπροσωπεύουν τη στάση της Baidu και ότι δεν είχε ζητήσει τη συγκατάθεση της εταιρείας πριν τα δημοσιεύσει.

«Ζητώ συγγνώμη που τα ανάρμοστα βίντεο οδήγησαν στην παρεξήγηση του κοινού για τις αξίες και την εταιρική κουλτούρα της εταιρείας μου. Θα μάθω από τα λάθη μου και θα βελτιώσω τον τρόπο που επικοινωνώ και θα νοιάζομαι περισσότερο για τους συναδέλφους μου», έγραψε.

Στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo έχουν γίνει έντονες συζητήσεις για το περιστατικό τις τελευταίες ημέρες.

«Ως αντιπρόεδρος της εταιρείας, [η κ. Qu] θα έπρεπε να γνωρίζει ότι τα σχόλια και η στάση της θα προκαλούσαν αηδία στους υφισταμένους της, ωστόσο προχώρησε στη δημοσιοποίησή τους. Αυτό μιλάει για το πόσο εκτός πραγματικότητας είναι», έγραψε ένας χρήστης.

«Υποτίθεται ότι είναι επικεφαλής του τμήματος δημοσίων σχέσεων της Baidu, αλλά η ίδια είναι βαθιά μπλεγμένη σε μια κρίση δημοσίων σχέσεων. Μιλάμε για έλλειψη επαγγελματισμού», έγραψε ένας άλλος.