«Ανεύθυνη και προσβλητική κριτική που βλάπτει την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα του κράτους του Ισραήλ»

H «κόκκινη γραμμή» του Τζο Μπάιντεν όσον αφορά τις κινήσεις του Ισραήλ στη Ράφα, καθορίστηκε και είναι μία εισβολή των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) σε πληθυσμιακά κέντρα της περιοχής.

«Ξεκαθάρισα ότι αν μπουν στη Ράφα – δεν έχουν μπει ακόμα στη Ράφα είναι στα σύνορα-, δεν προμηθεύω τα όπλα που έχουν χρησιμοποιηθεί ιστορικά για την αντιμετώπιση της Ράφα, για την αντιμετώπιση των πόλεων – που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο CNN.

Η συγκεκριμένη δήλωση προκάλεσε αντιδράσεις σε ακροδεξιά στοιχεία της κυβέρνησης Νετανιάχου με τον υπουργό Εθνικής Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, να κατηγορεί σε ανάρτησή του στο Χ, τον Τζο Μπάιντεν ότι πλέον έχει «γίνει αγαπητός στη Χαμάς».

Hamas ❤️Biden— איתמר בן גביר (@itamarbengvir) May 9, 2024

Η συγκεκριμένη δήλωση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με τον ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ να αντιδράει, χαρακτηρίζοντας τον ακροδεξιό υπουργό «εθνικό βάρος» και καλώντας τον Νετανιάχου να τον διώξει αμέσως από την κυβέρνηση.

אם נתניהו לא יפטר את בן גביר עוד היום, הוא מעמיד בסכנה כל חייל בצה״ל וכל אזרח במדינת ישראל.— יאיר לפיד – Yair Lapid (@yairlapid) May 9, 2024

Παρόμοιες δηλώσεις σε λίγο πιο ήπιο κλίμα έκανε και ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, ο οποίος χαρακτήρισε τον Μπάιντεν έναν «πολύ καλό φίλο» του Ισραήλ και χρησιμοποίησε πολύ σκληρή γλώσσα για τις δηλώσεις Μπεν Γκβιρ κάνοντας λόγο για «ανεύθυνη και προσβλητική» κριτική.

Μιλώντας σε κρατική τελετή για τον εορτασμό της νίκης των Συμμάχων επί της ναζιστικής Γερμανίας, ο Χέτσογκ αναφέρει ότι η εκδήλωση αποτελεί «μια αξιοσημείωτη ευκαιρία να ευχαριστήσουμε και σήμερα τους συμμάχους του κράτους του Ισραήλ και ιδιαίτερα τον μεγαλύτερο σύμμαχό μας, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος είναι ένας πολύ καλός φίλος του κράτους του Ισραήλ και το απέδειξε από την πρώτη ημέρα του πολέμου».

Σε μια σαφή «αιχμή» κατά του Μπεν Γκβίρ, ο Χέρτσογκ ανέφερε ότι «στο πλαίσιο της πρωινής είδησης, είναι σημαντικό για μένα να πω ότι ακόμη και όταν υπάρχουν διαφωνίες και στιγμές απογοήτευσης μεταξύ φίλων και συμμάχων, οι διαφορές πρέπει να επιλύονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο και είναι χρέος όλων μας να αποφεύγουμε αβάσιμες, ανεύθυνες και προσβλητικές δηλώσεις και tweets που βλάπτουν την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα του κράτους του Ισραήλ».