Θύελλα αντιδράσεων σε Αθήνα και ΕΕ προκάλεσε η πρόκληση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας στην ορκωμοσία της, η οποία αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία».

Να σημειωθεί ότι στο επίσημο κείμενο που της υπαγορεύτηκε από τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής, ο όρος ήταν «Βόρεια Μακεδονία», όπως προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αντέδρασαν στις δηλώσεις της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία επιχειρεί να βάλει «φωτιά» στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ηχηρά μηνύματα στη Β. Μακεδονία έστειλαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ούρσουλα φον τερ Λάιεν και ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική. Όπως τονίζουν, η μη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών θέτει αυτόματα εμπόδια στην ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής μας χώρας

Να σημειωθεί ότι η πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, που είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Από τη πλευρά του, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει ότι παρά την αντίθεσή της ως αντιπολίτευση, η σημερινή κυβέρνηση σεβάστηκε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου. Προσθέτει στην ανακοίνωση ότι η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών και το Συντάγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

Αναφέρει επίσης πως η Ελλάδα δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έστειλε μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία καλώντας την να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η κ. Φον Ντερ Λάιεν έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο “X”: «Για να συνεχίσει η Βόρεια Μακεδονία την επιτυχή πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας να συνεχίσει η χώρα την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Από τη πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, χαρακτήρισε πολύ απογοητευτικό το γεγονός ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά τη σημερινή τελετή ορκωμοσίας.

Η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η νέα Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά τη σημερινή τελετή ορκωμοσίας, αναφέρει η εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν, Ναμπίλα Μασράλι. Σημειώνει ότι η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού των υφιστάμενων, νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε πει στην συνέντευξή του στον Alpha ότι παρακολουθεί με προβληματισμό κάποιες δηλώσεις των αξιωματούχων της γειτονικής χώρας, αλλά θα περιμένει την επίσημη τοποθέτηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού για το ποια θα είναι η ονομασία της χώρας του. «Είχα διαφωνήσει με τη συμφωνία αλλά τη δέχτηκα λόγω συνέχειας του κράτους και την σέβομαι. Ας κάνουμε υπομονή θέλω να ελπίζω ότι όσα ακούστηκαν προεκλογικά δεν θα αποτελέσουν την θέση της νέας κυβέρνησης, γιατί αλλιώς θα έχουμε ζητήματα», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Β. Μακεδονίας θέτει θέμα εγκυρότητας της ορκωμοσίας

Για ζήτημα εγκυρότητας της ορκωμοσίας της νέας προέδρου της Βορείου Μακεδονίας, μίλησε ο υπουργός δικαιοσύνης της γειτονικής χώρας, μετά την αναφορά της στον όρο «Μακεδονία».

Ο Κρέναλ Λόγκαρ, υπουργός Δικαιοσύνης της Β. Μακεδονίας αναφέρθηκε στην απαράδεκτη δήλωση, κατά την διάρκεια της ορκωμοσίας, της νέας προέδρου της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, που παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία», η Σιλιάνοφσκα επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία».

Ο Λόγκαρ με μία ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε ότι η συγκεκριμένη δήλωση, θέτει ζήτημα εγκυρότητας της ίδιας της ορκωμοσίας της νέας προέδρου και ζητά επανάληψη της διαδικασίας.

Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Β. Μακεδονία κατηγορεί τη Σιλιάνοφσκα ότι παραβίασε το Σύνταγμα

Το DUI του Αλί Αχμέτι, που είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, εκτίμησε πως η νέα πρόεδρος της χώρας κατά την σημερινή της ορκωμοσία παραβίασε το Σύνταγμα και προκάλεσε κρίση στις σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα.

Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την Τετάρτη 8 Μαϊου, εξελέγη πρόεδρος της Β. Μακεδονίας η 71χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, υποψήφια του VMRO-DPMNE. Το κόμμα της επικράτησε με ποσοστό 65% έναντι του μέχρι σήμερα προέδρου της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι. Παράλληλα με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών διεξήχθησαν στη χώρα και οι βουλευτικές εκλογές, όπου το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE πήρε μεγάλη νίκη, καταλαμβάνοντας 58 από τις 120 έδρες της Βουλής.