Εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία: Τις 58 από τις 120 έδρες κέρδισε το VMRO – Τέλη Ιουνίου ο σχηματισμός κυβέρνησης

Τα οριστικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στη Βόρεια Μακεδονία την περασμένη Τετάρτη 8 Μαϊου ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι εξασφάλισε τελικά 58 έδρες

Δεύτερο σε έδρες έρχεται το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι με 19 έδρες.

Το απερχόμενο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, το οποίο κυριολεκτικά καταποντίστηκε στις εκλογές αυτές καταλαμβάνει τελικά μόλις 18 έδρες, αν και σε ποσοστό και ψήφους υπερισχύει του DUI. Τούτο οφείλεται στις «καραμπόλες» στην κατανομή των εδρών.

Τέταρτος με 13 έδρες έρχεται ο συνασπισμός τεσσάρων αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων με την επωνυμία «Αξίζει», ενώ από έξι έδρες στη νέα Βουλή καταλαμβάνουν το εθνικιστικό, φιλορωσικό κόμμα «Αριστερά» και το νεοσύστατο κόμμα «Ξέρω» του δημάρχου του Κουμάνοβο, Μάξιμ Ντιμιτρίεφσκι.

Η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας απαρτίζεται από 120 βουλευτές.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον αντιπολιτευόμενο αλβανικό συνασπισμό «Αξίζει» για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα, αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το DUI, το οποίο τα τελευταία 20 χρόνια συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού της χώρας.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα είναι πιθανό να συμμετέχει και το νεοσύστατο κόμμα «Ξέρω».

Σύμφωνα με όσα ορίζει η εκλογική νομοθεσία της χώρας, η νέα κυβέρνηση πρέπει να σχηματιστεί το αργότερο 50 ημέρες από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών – στη συγκεκριμένη περίπωση περί τα τέλη Ιουνίου.

Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές, νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας εξελέγη η υποψήφια του VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία επικράτησε με μεγάλη διαφορά του αντιπάλού της, απερχόμενου προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας και υποψήφιου του SDSM, Στέβο Πεντάροφσκι. Η ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα θα γίνει την Κυριακή 12 Μαϊου, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής της χώρας.