Ξεμπλόκαρε η κυκλοφοριακή μελέτη για το Open Mall 

Σήμα έναρξης των εργασιών αποκατάστασης της στέγης του Τεμένους Βαγιαζήτ και της συντήρησης του μνημείου, επτά χρόνια μετά τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσε η φωτιά που ξέσπασε στο Τέμενος τον Μάρτιο του 2017, έδωσε το δημοτικό συμβούλιο Διδυμοτείχου, στην τελευταία συνεδρίασή του (08/05), εγκρίνοντας την άδεια «κατάληψης χώρου εργοταξιακής εξυπηρέτησης», η οποία απαιτούνταν για την εγκατάσταση του ανάδοχου εργολάβου και του μεγάλου γερανού που θα χρησιμοποιηθεί για τις εργασίες, με πρώτο συμβατικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους τις 650 ημέρες. Το έργο αποκατάστασης της στέγης είναι προϋπολογισμού 7 εκ. ευρώ περίπου, ενώ άλλα 3,5 εκ. ευρώ θα διαχειριστεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου για τη συντήρηση του Τεμένους. Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Δεκεμβρίου 2022 το Υπουργείο Πολιτισμού είχε εγκρίνει 10,5 εκ. ευρώ για το σύνολο των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου. Μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, εξήγησε ότι για όλο το χρονικό διάστημα των εργασιών που θα γίνονται στο Τέμενος, θα κλείσει μέρος της πλατείας για τις εργοταξιακές ανάγκες, και θα καταληφθεί σημαντικό τμήμα μπροστά από την πρόσοψη του Τεμένους, με πρόβλεψη, ωστόσο, να μπορεί να διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων αλλά και των πεζών.

Στην ίδια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, εγκρίθηκε και η Κυκλοφοριακή Μελέτη του Διδυμοτείχου, η οποία αποτελεί προαπαιτούμενο για την υλοποίηση του open mall της πόλης. «Μετά από δύο χρόνια, που η μελέτη έβρισκε διαρκώς τις αντιδράσεις και τις ενστάσεις των παρατάξεων των κ. κ. Τοκαμάνη και Πατσουρίδη, παρότι αυτές είχαν επανειλημμένα απαντηθεί από τον μελετητή στα στάδια της διαβούλευσης, φτάσαμε επιτέλους να εγκρίνουμε την κυκλοφοριακή μελέτη», σχολίασε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο κ. Χατζηγιάννογλου, προσθέτοντας ότι «ήταν ευτύχημα το ότι η Διαχειριστική έδωσε παράταση ενός έτους για το open mall, διότι εάν ίσχυε η προηγούμενη προθεσμία, που έληγε στο τέλος του 2023, θα είχαν χαθεί τα 2 εκ. ευρώ που έχουν εγκριθεί για το συγκεκριμένο έργο στο Διδυμότειχο». Ο δήμαρχος Διδυμοτείχου αναφέρθηκε και στην επικείμενη μεταφορά των υπηρεσιών του δήμου στο κτίριο της Δημοτικής Αγοράς, τονίζοντας πως «όλα θα γίνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται και με στόχο από τις 20 Μαΐου να εξυπηρετούνται κανονικά οι δημότες, από τον νέο χώρο των υπηρεσιών».

Τέλος, αναφερόμενος στην προσφυγή του κ. Τοκαμάνη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Χατζηγιάννογλου σχολίασε ότι «αποτελεί δικαίωμα του κ. Τοκαμάνη να φτάσει στο ΣτΕ, ωστόσο όταν έχουν προηγηθεί οι επικυρώσεις του εκλογικού αποτελέσματος από το Πρωτοδικείο και το Εκλογοδικείο, μία τέτοια προσφυγή ακουμπά τα άκρα», όπως είπε. «Εμείς κάνουμε κανονικά το έργο μας και εκείνοι γνωρίζουν ότι δεν θα οδηγήσει πουθενά η προσφυγή τους στο ΣτΕ, το οποίο θα εξετάσει την υπόθεση στις 26 Σεπτεμβρίου 2024…», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΕΡΤ Ορεστιάδας