Αναστάτωση προκλήθηκε από απειλητικό mail για βόμβες που εστάλη σε τουλάχιστον 35 σχολεία της Αττικής, κάποια εκ των οποίων μάλιστα κλειστά.

Το mail που έχει σταλεί από ηλεκτρονική διεύθυνση του εξωτερικού είχε παραλήπτες διάφορα σχολεία της Αττικής, τουλάχιστον 35, σε Γέρακα, Παλλήνη, Αιγάλεω, Περιστέρι και αλλού.

Οι διευθυντές των σχολείων ενημέρωσαν την ΕΛΑΣ για το πανομοιότυπο mail που έλαβαν και αμέσως διενεργήθηκαν έλεγχοι από την Αστυνομία, ομάδες ΔΙΑΣ και τα κοντινά περιπολικά σε κάθε σχολείο.

Μέχρι στιγμής κανένα εύρημα δεν υπήρξε, η εκτίμηση της ΕΛΑΣ από την αρχή ήταν ότι επρόκειτο για φάρσα, ενώ ταχύτατα διαπίστωσαν ότι εστάλη από το εξωτερικό και σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, από τη Ρωσία.

Το Ηλεκτρονικό Εγκλημα συνεχίζει την έρευνά του για την ανεύρεση των ιχνών του αποστολέα. Οπως αναφέρει η ΕΛΑΣ σε ανακοίνωσή της ο δράστης θα αποκαλυφθεί. Στόχος τους mail όπως αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση η Αστυνομία ήταν «η δημιουργία αναστάτωσης και ο κλονισμός του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών».

Το mail προκάλεσε αναστάτωση καθώς οι γονείς και τα παιδιά που πήγαν το πρωί στα σχολεία ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει να κρατήσουν τα παιδιά εκτός μέχρι να ολοκληρωθουν οι έλεγχοι. Σε πολλά σχολεία ήδη οι έλεγχοι έχουν ολοκληρωθεί και τα παιδιά έχει ζητηθεί να επιστρέψουν.

Σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Παιδείας: «Το υπουργείο Παιδείας από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για την κακόβουλη αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε ορισμένα σχολεία της Αττικής, κίνησε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ήδη στις έρευνες ενεπλάκη και η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Πρόκειται για spam – ψευδές – μήνυμα και σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας».

«Σήμερα το πρωί μεγάλος αριθμός σχολείων έγιναν αποδέκτες πανομοιότυπου μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με απειλητικό περιεχόμενο.

Το μήνυμα εμφαίνεται να προέρχεται από χώρα του εξωτερικού, ενώ η μαζικότητα αποστολής του, ακόμη και σε σχολικές μονάδες οι οποίες σήμερα δεν λειτουργούν, καταδεικνύει ότι σκοπός του μηνύματος είναι η δημιουργία αναστάτωσης και ο κλονισμός του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών», αναφέρει στην ανακοίνωση το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ και συνεχίζει:

«Σε κάθε περίπτωση, από την Ελληνική Αστυνομία υπήρξε άμεση κινητοποίηση ώστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και τις σχολικές μονάδες να πραγματοποιηθεί ο σχετικός έλεγχος , ενώ ήδη η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό του αποστολέα».

«Η ασφάλεια των πολιτών και ιδίως της μαθητικής κοινότητας αποτελεί κύριο μέλημα και πρώτιστη προτεραιότητα για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία και προς τον σκοπό αυτό θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκάλυψη του δράστη».