Στην Αγκυρα βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός έφθασε στην Αγκυρα στις 3. Τον Έλληνα πρωθυπουργό υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της Άγκυρας ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

Θα ακολουθήσει η υποδοχή του από τον Τούρκο Πρόεδρο στο προεδρικό μέγαρο και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η κατ’ ιδίαν συνάντησή τους. Στην ατζέντα υπάρχουν και διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δυο χωρών και μετά δηλώσεις των δυο ηγετών, ενώ το πρόγραμμα θα κλείσει με το επίσημο δείπνο.

Πρόκειται για την 4 συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν μέσα σε ένα χρόνο. Παρόντες στη συνάντηση θα είναι και υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών και οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν είναι προγραμματισμένη για τις 15:30. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών ενώ στη συνέχεια στις 17:15 θα γίνουν δηλώσεις των δύο ηγετών στον Τύπο.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά τη σημερινή συνάντηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες αναμένεται να υπογραφούν δύο νέες συμφωνίες: η πρώτη αφορά σε συμφωνία συνεργασίας, που αφορά στη Διαχείριση Καταστροφών και εκτάκτων αναγκών, που θέτει σε πιο δομημένη βάση την συνδρομή μεταξύ των δύο χωρών σε επείγουσες καταστάσεις. Η δεύτερη αφορά στην συνεργασία στον τομέα της Υγείας και των Ιατρικών Επιστημών. Οι ίδιες πηγές τονίζουν, εξάλλου, ότι θα ανακοινωθεί ακόμη η ίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, που υπενθυμίζεται ότι είχε συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Μετά το επίσημο δείπνο, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αναχωρήσει από την Άγκυρα.

14:55 Άφιξη κ. Πρωθυπουργού στην Άγκυρα 15:30 Yποδοχή κ. Πρωθυπουργού από τον Τούρκο Πρόεδρο στο Προεδρικό Μέγαρο 15:45-16:30 Συνάντηση περιορισμένης σύνθεσης κ. Πρωθυπουργού με Τούρκο Πρόεδρο (1+2) 16:30-17:15 Διευρυμένες συνομιλίες (1+10) 17:15-17:45 Δηλώσεις στον Τύπο 18:00-19:15 Επίσημο Δείπνο 19:45 Αναχώρηση κ. Πρωθυπουργού από Άγκυρα

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες παρών στο δείπνο θα είναι και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος έκανε δεκτή την πρόσκληση που του απηύθυνε o πρόεδρος Ερντογάν με το βλέμμα στραμμένο στις θρησκευτικές ελευθερίες. Συνολικά από ελληνικής πλευράς στο δείπνο θα είναι παρόντες Κυριάκος Μητσοτάκης, Γιώργος Γεραπετρίτης, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Κώστας Φραγκογιάννης, Άννα Μαρία Μπούρα, ο Έλληνας πρέσβης Θεόδωρος Μπιζάκης, Θεμιστοκλής Δεμίρης, Θάνος Ντόκος, Αριστοτελία Πελώνη, Κύρα Κάπη και ο εκτελών χρέη διερμηνέα πρέσβης Μύρων Νικολαϊδης.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αγκυρα πραγματοποιείται με αισιοδοξία για τη διατήρηση των «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο, ξεκάθαρες απαντήσεις στα ζητήματα που έχουν ανακύψει από τις τουρκικές προκλήσεις του τελευταίου μήνα και εγρήγορση ως προς τα ζητήματα που μπορεί να θέσει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Πέντε μήνες μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και την υπογραφή της Διακήρυξης Περί Φιλίας και Σχέσεων Καλής Γειτονίας, οι δύο ηγέτες θα προβούν σε επισκόπηση της προόδου που έχει γίνει στις διμερείς σχέσεις και τους τομείς συνεργασίας που έχουν συμφωνηθεί, ενώ θα επιβεβαιώσουν με τη συνάντησή τους ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν ανοιχτοί στο ανώτατο επίπεδο και υπάρχει η πρόθεση αυτό να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες. Στην Άγκυρα θα υπογραφούν νέες συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών που αφορούν τη δημιουργία του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, τη συνεργασία στην Πολιτική Προστασία και την Υγεία.

Ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα της Μονής της Χώρας και των Πάρκων στο Αιγαίο

Στη σημερινή συνάντηση υπάρχουν και «αγκάθια». Από τη μία η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος λίγες μέρες πριν από το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα χαρακτηρίστηκε από την ελληνική πλευρά ως μια αχρείαστη πρόκληση και το θέμα αναμένεται να θέσει προς τον κ. Ερντογάν ο πρωθυπουργός. Το δεύτερο ζήτημα που βρίσκεται στην ατζέντα δεν είναι άλλο από τα θαλάσσια πάρκα που ανακοίνωσε η Αθήνα στο Αιγαίο και η αντίδραση της Τουρκίας, η οποία αποτελεί παρέμβαση σε θέματα κυριαρχίας. «Η Ελλάδα, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο της Θάλασσας και με σταθερό έρεισμα στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, θα προχωρήσει στη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων επί τη βάσει περιβαλλοντικών κριτηρίων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της», είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει στον Τούρκο πρόεδρο ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με συνεργάτες του. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «οι διαφωνίες προφανώς παραμένουν», όμως χαρακτηρίζουν σημαντικό να μην οδηγούν τις δύο χώρες σε κρίσεις. «Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε και δεν γίνονται βήματα για την διαμόρφωση ενός καλύτερου κλίματος επενδύοντας στη θετική ατζέντα», όπως περιγράφουν τη στρατηγική της Ελλάδας.