Το βράδυ της Τρίτης 7 Μαΐου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε σε διάγγελμα του ότι η στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της διάλυσης της Χαμάς και την επιστροφή των αιχμαλώτων.

Δεν φαίνεται όμως να συμμερίζεται το ίδιο η πλειονότητα των Ισραηλινών πολιτών.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το Viterbi Center for Public Opinion του Ινστιτούτου Δημοκρατίας του Ισραήλ, η πλειονότητα των Εβραίων Ισραηλινών (56%) συμμερίζεται την άποψη ότι η απελευθέρωση των ομήρων θα πρέπει να θεωρείται η υψηλότερη προτεραιότητα του Ισραήλ.

Η έρευνα διεξήχθη διαδικτυακά από 1 Μαΐου 2024 έως 6 Μαΐου 2024, σε συνολικά 600 συμμετέχοντες που ερωτήθηκαν στα εβραϊκά και 150 στα αραβικά, αποτελώντας ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα ολόκληρου του ενήλικου πληθυσμού στο Ισραήλ.

Το 37% των Εβραίων Ισραηλινών δίνει προτεραιότητα στην στρατιωτική εισβολή, όχι στους αμάχους

Συγκεκριμένα, ενώ το 56% των Εβραίων Ισραηλινών είπε ότι οι όμηροι πρέπει να είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα, το 37% των ερωτηθέντων είπε ότι μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα είναι πρώτη προτεραιότητα όσον αφορά το εθνικό συμφέρον του Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή οι Άραβες Ισραηλινοί, επιδεικνύουν πολύ μεγαλύτερη συναίνεση από τους Εβραίους Ισραηλινούς.

Το 88,5% των δήλωσαν ότι η προτεραιότητα του Ισραήλ πρέπει να είναι η επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων.

Οι πολιτικές πεποιθήσεις των Εβραίων διαπιστώθηκε ότι επηρεάζουν έντονα τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα αντιλαμβάνονται τις προτεραιότητες του Ισραήλ.

Η μεγάλη πλειοψηφία των αριστερών (92,5%) και των κεντρώων (78%) Εβραίων Ισραηλινών πιστεύουν ότι μια συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων πρέπει να τεθεί ως η υψηλότερη προτεραιότητα για το εθνικό συμφέρον του Ισραήλ.

Ωστόσο, το 55% των Δεξιών Εβραίων Ισραηλινών πιστεύουν ότι μια επιχείρηση στη Ράφα είναι πιο σημαντική.

Ισραηλινοί στρατιώτες περπατούν δίπλα σε στρατιωτικά οχήματα κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας, στο νότιο Ισραήλ, 8 Μαΐου 2024. (REUTERS).

Εντύπωση προκαλεί η στάση των ψηφοφόρων -στις τελευταίες εκλογές- του κόμματος του Μπενιαμίν Νετανιάχου, Λικούντ.

Όπως φαίνεται είναι διχασμένοι καθώς το 48,5% δίνει προτεραιότητα στη στρατιωτική δράση και το 44% να έχει δηλώσει ότι δίνει προτεραιότητα σε μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.

Αντίθετα οι ψηφοφόροι των ακροδεξιών, εθνικιστικών και θρησκευτικών κομμάτων δίνουν προτεραιότητα στην στρατιωτική δράση και όχι στην απελευθέρωση των ομήρων. Ειδικότερα, οι υπερορθόδοξοι Χαρεντί -κόμμα Σας- λένε ναι στην εισβολή κατά 55%, εκείνοι του κόμματος Ιουδαϊσμός της Ενωμένης Τορά, κατά 61% και οι οπαδοί του Θρησκευτικού Σιωνισμού τάσσαονται υπέρ της σφαγής κατά 83%.

Σημειώνεται ότι οι Χαρεντί είναι οι υπερορθόδοξοι που αρνούνται να υπηρετήσουν οι ίδιοι στον στρατό.

Μεγάλες διαφορές παρατηρούνται και ανάλογα το φύλο.

Οι Εβραίες Ισραηλινές δίνουν προτεραιότητα στη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων, περισσότερο από τους άνδρες.

Έτσι, το 63,5% δηλώνει ότι θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα η συμφωνία σε σύγκριση με το 49% των Εβραίων Ισραηλινών ανδρών.

Ωστόσο, η πλειονότητα των ανδρών απάντησε ότι έδινε προτεραιότητα στην απελευθέρωση των ομήρων αντί της στρατιωτικής επιχείρησης.

Οι ηλικιωμένοι Ισραηλινοί ήταν πιο πιθανό να υποστηρίξουν μια συμφωνία ομήρων ως κορυφαία προτεραιότητα σε σύγκριση με τους νεότερους ομολόγους τους.

Αυτές οι ηλικίες 18-34 χωρίστηκαν μεταξύ 48,5% που προτιμούσε μια συμφωνία και 45,5% που προτιμούσε στρατιωτική δράση.

Ωστόσο, το 53% στην ηλικιακή ομάδα 35-54 και το 67% στους άνω των 55 προτιμάνε μια συμφωνία αντί της εισβολής στη Ράφα.

Με πληροφορίες από Jerusalem Post