Σε διπλασιασμό οδεύουν τα έσοδα της Ρωσίας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο τον Απρίλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2023, σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου Reuters.

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το Reuters, τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο τον Απρίλιο σχεδόν θα διπλασιασθούν σε ετήσια βάση, στα 14 δισ. δολάρια.

Η αύξηση των εσόδων προκύπτει από την άνοδο των τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ωθήσει τα κράτη της Δύσης στην επιβολή πολλαπλών και σκληρών κυρώσεων έναντι της Ρωσίας, με στόχο τον περιορισμό των εσόδων από τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 1/3 του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της χώρας.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν περιορισμούς στις αγορές ρωσικού πετρελαίου, στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και στα πλοία, καθώς και ανώτατο όριο τιμών 60 δολαρίων το βαρέλι.

Το προβλεπόμενο «άλμα» του Απριλίου στα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο είναι μεγαλύτερο σε ποσοστιαίους όρους από την αύξηση κατά 30% που αναμένεται για ολόκληρο το 2024.

Reuters: 14 δισ. δολάρια τα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο τον Απρίλιο

Σύμφωνα με το Reuters, τα προβλεπόμενα έσοδα της Ρωσίας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο τον Απρίλιο ανέρχονται σε 1,292 τρισ. ρούβλια (14 δισ. δολάρια), από 648 δισ. ρούβλια τον Απρίλιο του 2023, ελαφρώς χαμηλότερα από τα 1,308 τρισ. ρούβλια του περασμένου μήνα.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας θα δημοσιεύσει τα στοιχεία του Απριλίου στις αρχές Μαΐου.

Οι υπολογισμοί του Reuters βασίζονται σε στοιχεία που προέρχονται από πηγές του κλάδου και επίσημα στατιστικά στοιχεία για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, τη διύλιση και τις προμήθειες στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρωσίας για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους μειώθηκε στα 607 δισεκατομμύρια ρούβλια ή στο 0,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), υποστηριζόμενο από την ανάκαμψη των εσόδων από την ενέργεια.

Για το σύνολο του 2024, η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει ότι θα έχει έσοδα σε ομοσπονδιακό επίπεδο ύψους 11,5 τρισ. ρουβλίων από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, αυξημένα κατά 30% σε σχέση με το 2023, αντιστρέφοντας την πτώση κατά 24% εκείνης της χρονιάς λόγω των μειωμένων τιμών του πετρελαίου και των εξαγωγών φυσικού αερίου, οι οποίες επλήγησαν από τις κυρώσεις.