Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε μπαράζ τηλεφωνικών συνομιλιών με επικεφαλής κυβερνήσεων, εν μέσω της καταμέτρησης των ψήφων των δημοτικών εκλογών, όπου το κυβερνών κόμμα του, υφίσταται σοβαρό πολιτικό πλήγμα.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ιράν, Ιμπραχίμ Ρεϊσί, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και τον πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν Σεβκέτ Μιρζιγιόγεφ, μετέδωσε το CNNturk, ενώ το γραφείο της τουρκικής προεδρίας προχώρησε σε σχετικές αναρτήσεις στο X.

Η διπλωματική… έξαρση του Τούρκου προέδρου, ενώ η καταμέτρηση των ψήφων για τις δημοτικές εκλογές δείχνουν ήττα του AKP με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους δήμους της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας και της Σμύρνης, όπου η αντιπολίτευση οδεύει σε θρίαμβο.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ολλανδό πρωθυπουργό για το ΝΑΤΟ

Ο Ερντογάν είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας toyw συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ολλανδίας και η διαδικασία σχετικά με τον διορισμό του νέου Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε επίσης τις προσδοκίες της Τουρκίας από έναν νέο Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας στον Ρούτε, ο οποίος είναι υποψήφιος για τη θέση.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι ο νέος Γενικός Γραμματέας θα πρέπει να υπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο την ασφάλεια και τα συμφέροντα των μελών στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και άλλων προκλήσεων, να ενισχύσει την ενότητα της Συμμαχίας και να δώσει προτεραιότητα στον πρωταρχικό ρόλο του ΝΑΤΟ, να αναλάβει πειστικές δεσμεύσεις για τις βασικές αξίες και τις καθιερωμένες πρακτικές της Συμμαχίας και να λάβει υπόψη τις ευαισθησίες των συμμάχων εκτός ΕΕ.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ιράν, Ιμπραχίμ Ρεϊσί. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ιράν, οι ισραηλινές επιθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη και η ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα το συντομότερο δυνατό και ότι η Φατάχ και η Χαμάς θα πρέπει να ενεργήσουν ενωμένες σε αυτή τη διαδικασία.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι υπό το πρίσμα αυτών των αρχών, η Τουρκία θα λάβει την απόφασή της για το θέμα αυτό στο πλαίσιο της στρατηγικής σοφίας και της δικαιοσύνης.

Ο Ερντογάν είχεεπίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν Σαβκάτ Μιρζιγιόγεφ. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ουζμπεκιστάν, παγκόσμια και περιφερειακά θέματα.

Ο Ερντογάν, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ευχαρίστησε τον Μιρζιγιόγεφ για τα συγχαρητήριά του για τις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Τουρκία με δημοκρατική ωριμότητα.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε, τέλος, και τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Κιργιζίας Σαντίρ Τζαπάροφ.