Θα χρειαστούν περισσότερες από 40 μέρες για να ψηφίσουν οι περίπου 970 εκατομμύρια πολίτες που αποτελούν το εκλογικό σώμα της Ινδίας, σε μια μακρά διαδικασία η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή, θα ολοκληρωθεί την 1η Ιουνίου και κρύβει μέσα της «κινηματογραφική δυναμική»: ομάδες εκλογικών επιτροπών σε πεζοπορίες χιλιομέτρων, τρόμος μπροστά σε βίαιες συγκρούσεις, απρόσμενες συναντήσεις με άγρια ζώα στις παρυφές της ζούγκλας. Το τεράστιο μέγεθος της πιο πυκνοκατοικημένης χώρας του κόσμου, και το εντυπωσιακό επίπεδο υλικοτεχνικής υποστήριξης που απαιτείται για να διασφαλιστεί ότι κάθε εγγεγραμμένος ψηφοφόρος μπορεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα είναι οι βασικοί λόγοι της γιγαντιαίας κινητοποίησης που απαιτείται για τις γενικές εκλογές.

Οι εκλογικοί αξιωματούχοι θα χρειαστεί να ανέβουν σε βουνά, να μεταβούν ή και να διασχίσουν περιοχές όπου βρίσκονται σε εξέλιξη βίαιες συγκρούσεις, να διαπλεύσουν ποτάμια και να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να φθάσουν στα εκατομμύρια ψηφοφόρων σε όλη την ινδική επικράτεια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι θα εξασφαλίσει μια ιστορική τρίτη θητεία απέναντι σε μια εξασθενημένη αντιπολίτευση. Ομως ο Μόντι έχει ήδη στρέψει το βλέμμα του στην επικείμενη επίσκεψη του Ιλον Μασκ την επόμενη εβδομάδα, κι όπως έγραψαν οι «Times» ετοιμάζεται να στρώσει το κόκκινο χαλί.

Ο Μασκ αναμένεται να ανακοινώσει ότι ένα εργοστάσιο της Tesla θα λειτουργήσει στην Ινδία, ως έμπρακτη απόδειξη του αμοιβαίου βαθύτερου σεβασμού που τον συνδέει με τον Μόντι. «Είμαι μεγάλος θαυμαστής του Μόντι», δήλωσε ο Μασκ, τον περασμένο Ιούνιο, μετά από συνάντηση που είχε με τον ινδό πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη. Δεν ήταν όμως εκείνη πρώτη φορά που συναντήθηκαν. Το 2015, ο Μόντι ξεναγήθηκε στο εργοστάσιο της Tesla στην Καλιφόρνια και ενεός δήλωνε πως κατάλαβε το όραμα του Μασκ, εκφράζοντας τον αμέριστο θαυμασμό του.

Τα οικονομικά μεγέθη πάντως είναι αμείλικτα. Η Tesla λέγεται ότι βρισκόταν σε συνομιλίες με την Ινδία για αρκετό καιρό χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία. Οι τεράστιοι δασμοί που επιβάλλονται στα εισαγόμενα αυτοκίνητα από την Ινδία –και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 70 τοις εκατό– θα έκαναν την κατοχή ενός Tesla απαγορευτικά ακριβή, ακόμη και για τους πλούσιους. Λέγεται ότι μια αρχική συμφωνία αφορά στη μείωση των δασμών στο 15%, κάτι που θα επέτρεπε την πώληση των Tesla στους Ινδούς σε πιο προσιτές τιμές.

Ο Μόντι βλέπει τη συγκυρία ιδανική, ακυρώνει προεκλογικές συγκεντρώσεις για να προετοιμαστεί και με το βλέμμα πίσω από την επίσκεψη Μασκ, αναλύει την προοπτική δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και ένα ανανεωμένο αφήγημα για την πάταξη της μάστιγας της ανεργίας.

Σήμερα ξεκινά η πρώτη από τις επτά διαδοχικές φάσεις της εκλογικής διαδικασίας. Συνολικά θα οργανωθούν περισσότερα από ένα εκατομμύριο εκλογικά τμήματα και θα επιστρατευθούν 15 εκατομμύρια αξιωματούχοι και προσωπικό ασφαλείας. Δεκαοκτώ εκατομμύρια ψηφίζουν για πρώτη φορά. Θα εκλεγούν 543 βουλευτές από 28 κρατίδια και 8 ομόσπονδες περιφέρειες.