Το συμπέρασμα μετά τα ματς των play offs της Κυριακής είναι πως σε ό,τι αφορά την ανάδειξη του πρωταθλητή της Σουπερλίγκας τα πράγματα απλοποιήθηκαν: αν η ΑΕΚ κερδίσει την Τετάρτη τον ΠΑΟ στην «Opap Arena» και την Κυριακή τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα είναι πρωταθλήτρια. Ελπίδες, λιγότερες ή περισσότερες, έχουν και οι υπόλοιποι τρεις διεκδικητές, δηλαδή ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός. Κανείς όμως δεν έχει ένα δεδομένο δρόμο όπως η ΑΕΚ. Η ερώτηση είναι αν η πρωταθλήτρια μπορεί να κάνει τις δυο νίκες αυτές. Που φυσικά δεν είναι καθόλου εύκολες.

Ο Παναθηναϊκός στη Λαμία έκανε επίδειξη δύναμης με ηγέτες τους δυο έλληνες παίκτες που τον κουβαλάνε στα play offs, δηλαδή τον Τάσο Μπακασέτα και κυρίως τον Φώτη Ιωαννίδη. Οι δυο πέτυχαν γκολ και στο Καραϊσκάκη στο πρόσφατο ντέρμπι στο οποίο ο ΠΑΟ κέρδισε τον Ολυμπιακό. Επανέλαβαν το κατόρθωμά τους στο ματς με την ΑΕΚ στη Λεωφόρο – σε ένα παιχνίδι που ο Παναθηναϊκός ήταν υποχρεωμένος να κερδίσει και κέρδισε. Ξανασκόραραν την Κυριακή για να δώσουν στον ΠΑΟ ηθικό πριν απ’ το καθοριστικό ραντεβού με την ΑΕΚ.

Η νίκη με τη Λαμία δεν είναι από μόνη της ένα εντυπωσιακό γεγονός: η Λαμία έχει δεχτεί 23 γκολ (!) στα play offs και η παρουσία της είναι τόσο κακή ώστε η Λίγκα σκέφτεται να αλλάξει το φορμάτ της διοργάνωσης. Αλλά η εμφάνιση (ειδικά του Ιωαννίδη) δείχνει πως ο φορ του ΠΑΟ είναι σε καταπληκτική κατάσταση. Και – θυμίζω – αυτός ήταν που τρελαίνοντας τον Μουκουντί στο πρόσφατο ΠΑΟ – ΑΕΚ έδωσε στον Παναθηναϊκό τη νίκη που τον κράτησε ζωντανό στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος.

Ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να επιτεθεί στην «Οpap Arena» την Τετάρτη παίζοντας με τον τρόπο του. Η ερώτηση είναι τι μπορεί να κάνει η ΑΕΚ. Αν ο Τερίμ δεν πρέπει να πάρει πολύ στα σοβαρά το ματς με τη Λαμία γιατί κινδυνεύει να βγάλει λάθος συμπεράσματα για τη φόρμα και την παραγωγικότητα της ομάδας του (που στα play offs κάνει καλύτερα ματς εκτός έδρας) κι ο Αλμέιδα λίγα έχει να κρατήσει από τη νίκη της ΑΕΚ στο «Κλ. Βικελίδης» πέρα φυσικά από τη σπουδαιότητα του αποτελέσματος που επέτρεψε στην Ενωση να βρίσκεται δυο νίκες από την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Η ΑΕΚ βρέθηκε πίσω στο σκορ στο πρώτο ημίχρονο στο ματς με τον Αρη χωρίς καλά καλά να καταλάβει πώς. Ισοφάρισε γρήγορα στο δεύτερο ημίχρονο (ο Σιντιμπέ βρήκε το γκολ της ισοφάρισης στο πρώτο δεκαπεντάλεπτο) αλλά στη συνέχεια η απόδοσή της έπεσε και ήταν η παθητικότητα του Αρη αυτή που στο τέλος έκρινε το ματς.

Οι παίκτες του Μάντζιου δεν επιχείρησαν ούτε καν δυο – τρία «γεμίσματα» προς την περιοχή του Αθανασιάδη (έστω στα τυφλά) στο τέλος του ματς: έμοιαζαν χωρίς δυνάμεις και χωρίς θέληση. Πριν απ’ το γκολ του Αμραμπατ, όλοι παρακολουθούν τους παίκτες της ΑΕΚ να κυκλοφορούν την μπάλα ανενόχλητοι ενώ ο Ρόουζ στη σέντρα που επιχειρεί ο Χατζισαφί τη «στρώνει» στον σκόρερ! Από τα περίεργα του ματς η απόφαση του προπονητή του Αρη να δώσει χρόνο συμμετοχής στον βετεράνο Δεληζήση για να αποχαιρετήσει τον κόσμο της ομάδας ενώ υπάρχουν ακόμα τέσσερα ματς μέχρι τη λήξη της σεζόν. Ποιον κόσμο βέβαια.

Το «Βικελίδης» ήταν άδειο και ο κόσμος του Αρη έμεινε σπίτι αφού στη Θεσσαλονίκη προεξοφλούσαν ότι ο Αρης δεν μπορεί να σταματήσει την Ενωση. Τι να πάει να δει ο κόσμος;

Ο Αλμέιδα έχασε παραμονή του ματς τους Γκατσίνοβιτς και Μάνταλο και δεν έχει καιρό τώρα τους Πιζάρο, Στάνκοβιτς και Λιβάι Γκαρσία. Αλλά αν η ΑΕΚ κερδίσει τον ΠΑΟ, δεν αποκλείεται την Κυριακή να είναι πρωταθλήτρια. Διότι ο ΠΑΟΚ, εναντίον του οποίου θα αγωνιστεί στην Τούμπα μετά το ματς με τους Πράσινους ψάχνοντας μια νίκη τίτλου, μοιάζει να είναι η πιο ντεφορμέ ομάδα των play offs. Υπήρξαν αρκετοί έπαινοι στον κόουτς Μεντιλίμπαρ για την εμφάνιση, την απόδοση και τη νίκη του Ολυμπιακού στο ματς με τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη – και πολύ σωστά διότι ο Βάσκος πήρε το ρίσκο να αντιμετωπίσει την ομάδα του Λουτσέσκου με τους αναπληρωματικούς και η ενδεκάδα που παράταξε ήταν μαχητικότατη, γρήγορη και σοβαρή όσο ποτέ φέτος ο Ολυμπιακός σε ντέρμπι ειδικά στην έδρα του.

Αλλά η καλή εικόνα του Ολυμπιακού είχε να κάνει με την κάκιστη εικόνα του ΠΑΟΚ που στο Καραϊσκάκη ήταν όσο κακός ήταν και στα ματς με την Κλαμπ Μπριζ που προηγήθηκαν.

Η απόδοση του ΠΑΟΚ είναι φθίνουσα: ήταν κακός στο Μπριζ, χειρότερος στην Τούμπα κόντρα στους Βέλγους και εντελώς άδειος από ενέργεια στο Καραϊσκάκη. Υπάρχει ένα αλλά αναπάντητο ερώτημα. Αν η εμφάνιση του ΠΑΟΚ οφείλεται στον ευρωπαϊκό του αποκλεισμό (είναι δηλαδή αποτέλεσμα απογοήτευσης) στο ματς – κλειδί με την ΑΕΚ θα είναι προφανώς πιο ανταγωνιστικός. Αν όμως το ντεφορμάρισμα έχει να κάνει με έλλειψη ενέργειας εξαιτίας των πολλών ματς τότε την Κυριακή ο ΠΑΟΚ δεν αποκλείεται να είναι ακόμα χειρότερος!

Οι δηλώσεις του Λουτσέσκου κατά των πορτογάλων διαιτητών στο ματς με τον Ολυμπιακό με κάνουν να πιστεύω πως ο Ρουμάνος πιστεύει πως η ομάδα του έχει ακόμα πολλά να κάνει: ο ίδιος έμοιαζε να γκρινιάζει για τα ματς που ακολουθούν – ας μην ξεχνάμε πως ο ΠΑΟΚ φιλοξενεί στην έδρα του εκτός από την ΑΕΚ και τον ΠΑΟ και τον Ολυμπιακό. Από την άλλη θυμίζω πως και πέρυσι στα play offs ο ΠΑΟΚ κατέρρευσε.

Οπως και να ‘χει το ματς στη Λαμία την Τετάρτη θα είναι ενδεικτικό των δυνάμεων. Αυτές είναι που στο Καραϊσκάκη του έλειψαν. Ακόμα και το θολωμένο μυαλό κάποιων παικτών του με την κούραση έχει να κάνει. Ο Κουλιεράκης σπρώχνει τον Ναβάρο στη φάση του πέναλτι με το οποίο ο Ολυμπιακός προηγήθηκε σαν να μην υπάρχει διαιτητής στο γήπεδο. Ο Ραχμάν Μπάμπα νομίζεις πως παίζει για να αποβληθεί: τα συνεχόμενα φάουλ του μετά το 2-0 δεν είχαν νόημα. Το πιο ανησυχητικό ήταν ο έξαλλος πανηγυρισμός του Μάρκος Αντόνιο όταν μείωσε σε 2-1. Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτός είναι ο πιο ξεκούραστος…