Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης (Ανσάρ Αλλάχ/Χούθι) κατέρριψαν ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ9 Reaper, το οποίο φέρεται να εκτελούσε εχθρικές αποστολές πάνω από τη Sa’adah.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Masirah της Υεμένης μετέδωσε το Σάββατο ότι δόθηκε στη δημοσιότητα υλικό από την κατάρριψη αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους MQ9 από τις ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης.

Το αεροσκάφος φέρεται να εκτελούσε εχθρικές αποστολές στον ουρανό της Sa’adah όταν έγινε αντιληπτό από την αεράμυνα και καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος του στρατού της Υεμένης. Το βίντεο δείχνει την στόχευση και το επόμενο πρωί την εύρεση του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροπλάνου.

Γιατί έχουν εμπλακεί σε αψιμαχίες Υεμένη, ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία

Τους τελευταίους μήνες, οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία επιτίθενται σε διάφορες περιοχές της Υεμένης, κυρίως στην επαρχία Αλ Χοντέιντα και το ομώνυμο διεθνές αεροδρόμιο της Χοντέιντα. Οι χώρες της δύσης έχουν πραγματοποιήσει σειρά κοινών επιθέσεων στην Υεμένη, ισχυριζόμενοι πως προστατεύουν το θαλάσσιο εμπόριο στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ με την σειρά της η Ανσάρ Αλλάχ, ντε φάκτο κυρίαρχη της Υεμένης, ισχυρίζεται πως διεξάγει πλήγματα έως ότου τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα.

Η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο είναι οργισμένες με την Υεμένη για τις επιχειρήσεις της εναντίον ισραηλινών ή πλοίων που κατευθύνονται προς το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι Χούθι διατείνονται πως στοχεύουν κάθε ισραηλινό πλοίο ή πλοίο που κατευθύνεται στο Ισραήλ, βρετανικό και αμερικανικό πολεμικό πλοίο που βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα. Πρόκειται για περιφερειακή «εξαγωγή» του πολέμου από τη Γάζα στην ευρύτερη περιοχή με τους Χούθι να λαμβάνουν στρατιωτική βοήθεια από το Ιράν.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης έχουν δηλώσει ότι δεν θα σταματήσουν τις επιθέσεις τους μέχρι να τερματιστούν οι «αδυσώπητες ισραηλινές χερσαίες και εναέριες επιθέσεις στη Γάζα».