Έκλεισαν οι κάλπες για τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία και εν αναμονή των πρώτων αποτελεσμάτων της κρίσιμης αναμέτρησης από την οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του, επιδιώκουν να κατοχυρώσουν ακόμα μία νίκη -επιβεβαίωση κυριαρχίας του «Σουλτάνου»- συντρίβοντας την αντιπολίτευση.

Δείτε – Ψήφισε ο Ερντογάν: Οι εκλογές να συμβάλουν στην έναρξη μίας νέας εποχής στη χώρα (video)

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Κωνσταντινούπολη, την πόλη, η οποία αντιπροσωπεύει το 18% του πληθυσμού της Τουρκίας με 16 εκατομμύρια κατοίκους και το 1/3 της οικονομίας της και θα αποτελεί το «έπαθλο» του Ερντογάν αν το κόμμα του αποφύγει μία ακόμη ήττα στο προπύργιο της αντιπολίτευσης. Εκεί αναμετρώνται ο νυν δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου και ο εκλεκτός του προέδρου Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ.

Στις κάλπες προσήλθαν από το πρωί εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι για να εκλέξουν 1.393 δημάρχους και χιλιάδες μέλη δημοτικών συμβουλίων καθώς και τοπικούς άρχοντες δημοτικών διαμερισμάτων και χωριών. Οι κάλπες άνοιξαν στις ανατολικές επαρχίες στις 7:00 πμ και έκλεισαν στις 16:00, ενώ στις δυτικές επαρχίες η ψηφοφορία διήρκεσε από τις 8:00 το πρωί έως τις 17:00.

Στην Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν για τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ερντογάν πρόκειται να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα από την Κωνσταντινούπολη και να πραγματοποιήσει ομιλία εκεί, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Αnadolu.

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «αυτές οι εκλογές σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας εποχής στη χώρα μας και ευχήθηκε οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης να συμβάλουν καθοριστικά στην έναρξη ενός νέου αιώνα για την Τουρκία».

Ο Ερντογάν εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι εκλογές θα δώσουν «ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα» για τη χώρα και το έθνος.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει αναλάβει προσωπικά το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας οργανώνοντας έξι προεκλογικές συγκεντρώσεις, μόνο το τελευταίο 48ωρο, όλες στην Κωνσταντινούπολη. Το ίδιο έκαναν και οι υπουργοί του που «όργωσαν» την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές.

Ο Ιμάμογλου ψήφισε στην περιοχή Μπεϊλίκτνουζου, όπου ήταν δήμαρχος προτού εκλεγεί το 2019 επικεφαλής του δήμου της Κωνσταντινούπολης.

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο Ιμάμογλου δήλωσε: «Σήμερα είναι μια συναισθηματική ημέρα για μένα, διότι είναι η στιγμή του αποχαιρετισμού και συμφιλίωσης για τα πέντε χρόνια εργασίας. Ελπίζω ότι ο λαός μας θα μου χαρίσει αυτό το συναίσθημα της συμφιλίωσης. Θα ήθελα να πω ότι ενεργώ χωρίς να διαχωρίζω καμία περιφέρεια από την άλλη και χωρίς να βάζω τον κομματισμό στο προσκήνιο. Αν έχω πληγώσει την καρδιά κάποιου, ζητώ συγγνώμη και του ζητώ να με συγχωρήσει. Πιστεύουμε ότι κάναμε ό, τι καλύτερο μπορούσαμε».

Νωρίτερα, είχε ψηφίσει ο αντίπαλός του, Μουράτ Κουρούμ ο οποίος χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ως ημέρα γιορτής για όλους του πολίτες της Κωνσταντινούπολης και ευχαρίστησε τον πρόεδρο Ερντογάν για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του.

Κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση στην Τουρκία

Το αποτέλεσμα των σημερινών δημοτικών εκλογών μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τον έλεγχο του προέδρου Ερντογάν στο πολιτικό σύστημα και να ανοίξει τον δρόμο για την συνταγματική αναθεώρηση που θα ενισχύσει τις εξουσίες του, μετέδωσε το Politico.

Σε περίπτωση όμως που δεν καταφέρει να πάρει πίσω τον δήμο Κωνσταντινούπολης, αλλάζει το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία και ανοίγει ο δρόμος για τον νυν δήμαρχο Εκρέμ Ιμάμογλου να γίνει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, αν το επιτρέψουν οι εσωτερικές έριδες στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), στο οποίο ανήκει.