Τα 8 κρυφά σημάδια που δείχνουν ότι ο σύντροφός σας έχει αμφιβολίες για τη σχέση σας

Η ανασφάλεια για τα αισθήματα του συντρόφου μας, είναι μία από τις πιο επώδυνες συναισθηματικές εμπειρίες. Μπορεί ένα ζευγάρι να μοιάζει ευτυχισμένο, όλα να φαίνονται φυσιολογικά και όμως, κάτω από την επιφάνεια, η σχέση να διαβρώνεται από την αμφιβολία και τις υποψίες.

Σε αυτές τις καταστάσεις, οι άνθρωποι νιώθουν ότι κάτι δεν πάει καλά αλλά τις περισσότερες φορές, δεν μπορούν να το προσδιορίσουν ακριβώς. Οι αμφιβολίες στη σχέση δεν εκφράζονται πάντα ανοιχτά και ξεκάθαρα. Κάποιες φορές, την αμφισβήτηση υποδηλώνουν κάποια μικρά, ανεπαίσθητα σημάδια ή αλλαγές στη συμπεριφορά που αλλάζουν τη δυναμική της σχέσης.

Τα 8 χαρακτηριστικά σημάδια που δείχνουν ότι ο σύντροφός σας δεν είναι βέβαιος για τη σχέση σας, ακόμη και αν υποκρίνεται ότι όλα είναι μία χαρά

Οι ζωές όλων μας είναι πολυάσχολες, απαιτητικές. Αν όμως ο σύντροφος της ζωής σας είναι διαρκώς απασχολημένος και δεν έχει ποτέ χρόνο για εσάς, αυτό είναι ένα σημάδι που δεν πρέπει να παραμεληθεί.

Δεν είναι ανάγκη οι σύντροφοι να είναι μαζί όλη μέρα, ούτε να σας έχουν προτεραιότητα σε κάθε τους σχέδιο, όμως δεν πρέπει να παραμελούν τις μικρές, ουσιαστικές στιγμές που δίνουν νόημα σε μία σχέση: ένας καφές παρέα, μία συζήτηση πριν να κοιμηθείτε, μία έξοδος όπως παλιά.

Όταν χάνεται και το στοιχείο αυτό, η σχέση αρχίζει να μοιάζει άχαρη, τυπική.

Μπορεί να ξεκινήσει από την ακύρωση των σχεδίων ή τη σταδιακή τους απομάκρυνση. Μπορεί πλέον να έχουν σταματήσει να επιδιώκουν την επικοινωνία ή την κουβέντα.

Αυτά από μόνα τους δεν είναι σημάδια που υποδεικνύουν ένα πρόβλημα, αλλά, αν το μοτίβο αυτό διαιωνιστεί, τότε είναι καιρός για μία ανοιχτή και ειλικρινή κουβέντα για το μέλλον της σχέσης σας.

Να θυμάστε πάντα τη σημασία της επικοινωνίας στη σχέση, προτού βιαστείτε να σχηματίσετε συμπεράσματα.

Οι βαθιές, ουσιαστικές συζητήσεις είναι αυτές που δίνουν νόημα στις σχέσεις. Οι σύντροφοι που βλέπουν το μέλλον τους μαζί συζητούν ως αργά, για τα όνειρα, τις σκέψεις, τα συναισθήματά τους, πράγματα που είναι σημαντικά στη ζωή.

Μπορεί βέβαια, να μιλάτε, αλλά να έχει αλλάξει η ποιότητα των συζητήσεων. Αν οι σύντροφοι περιορίζονται στις κουβέντες για τον καιρό, το φαγητό και το πρόγραμμα της τηλεόρασης, τα πράγματα δεν είναι πολύ αισιόδοξα.  Είναι βασικό οι σύντροφοι να εκφράζουν και να συζητούν τα συναισθήματά τους. Μπορεί να μην το κάνουν επίτηδες, αλλά οι επιφανειακές συζητήσεις είναι μία συνέπεια του ότι πλέον δεν βλέπουν τον λόγο να συζητούν σοβαρά.

Ενδεχομένως, ακόμη και όταν μιλάτε, να μην είναι εκεί, παρόντες, να είναι αφηρημένοι ή ν’ αλλάζουν θέμα, λες και τους απασχολεί κάτι άλλο.

Αυτού του είδους η αλλαγή, μπορεί να είναι σταδιακή και ανεπαίσθητη στην αρχή. Οι σύντροφοι συνήθως την αντιλαμβάνονται εκ των υστέρων. Σκεφτείτε τι είδους συζητήσεις κάνετε με τον σύντροφό σας τελευταία.

Φανταστείτε να ανυπομονείτε να πείτε κάποια ευχάριστα νέα στον σύντροφός σας και εκείνος, στο άκουσμά τους, να μένει απαθής. Όσο μικρό και αν είναι το επίτευγμα, η αδιαφορία του για τον ενθουσιασμό σας δεν θα περάσει απαρατήρητη.

Ένα ανεπαίσθητο σημάδι που μαρτυρά ότι ο σύντροφός σας έχει αμφιβολίες για τη σχέση σας, είναι όταν παύει να δείχνει ενδιαφέρον για την καθημερινότητά σας ή όταν δεν χαίρεται με τις επιτυχίες σας. Μπορεί αυτό να μην έχει να κάνει με κάτι προφανές, όπως το να ξεχάσει τα γενέθλια ή την επέτειό σας, αφού οι σχέσεις βασίζονται στο καθημερινό ενδιαφέρον.  Αν πλέον ο σύντροφός σας δεν είναι παρών, είναι πολύ πιθανόν να μην είναι βέβαιος για το αν θέλει να είναι στη σχέση αυτή.

Η γλώσσα του σώματος μαρτυρά πολλά σχετικά με την ποιότητα των σχέσεών μας. Το 55% της επικοινωνίας μας βασίζεται σε μη λεκτικούς κώδικες, αποκαλύπτουν οι ειδικοί.

Σε κάθε σχέση, οι σύντροφοι αναπτύσσουν τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας, μαθαίνουν ν’ αποκρυπτογραφούν τον ρυθμό και τον ιδιαίτερο τρόπο έκφρασης του συντρόφου τους, διαβάζοντας και τα ανεπαίσθητα σημάδια της γλώσσας του σώματος. Για τον λόγο αυτό, κάθε σύντροφος μπορεί να διαισθάνεται και τις μικρότερες αλλαγές στη συμπεριφορά ή τα συναισθήματα του άλλου. Βέβαια, η μη γλωσσική επικοινωνία αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου, καθώς μαθαίνουμε άλλους κώδικες, διαχειριζόμαστε αποτελεσματικότητα τα αρνητικά συναισθήματα ή βελτιώνουμε την επικοινωνία μας.

Αν βλέπετε όμως, ότι ο σύντροφός σας απομακρύνεται σωματικά-σας κρατάει λιγότερα από το χέρι, σας αγκαλιάζει λιγότερο, ή αποφεύγει την οπτική επαφή, μην το αμελήσετε. Συνήθως, αυτό μαρτυρά μία εσωτερική αναταραχή που περνά ο σύντροφος και αφορά τη σχέση. Όσο και αν είναι δύσκολο να το αναγνωρίσετε, μπορεί να διαισθανθείτε τις ανεπαίσθητες αλλαγές της γλώσσας του σώματος που αντανακλούν τις σκέψεις του.

Ο σύντροφος της ζωής είναι ο πρώτος άνθρωπος στον οποίον προστρέχουμε είτε για να μοιραστούμε τα ευχάριστα, είτε να πούμε τα δυσάρεστα, ή να μιλήσουμε για κάθε τι που μας απασχολεί. Ο σύντροφος ή η σύντροφος είναι ο έμπιστός μας.

Αν τελευταία παρατηρείτε ότι ο σύντροφός σας μοιράζεται περισσότερα πράγματα  με άλλους παρά μαζί σας, να το προσέξετε.  Αυτό δεν σημαίνει ότι ο σύντροφος δεν θα έχει άλλα έμπιστα άτομα στη ζωή του.

Αν κάτι τέτοιο γίνεται συγκυριακά ή λίγες φορές, μπορεί να αποδίδεται σε κάποιον περισπασμό ή αφηρημάδα.

Αν η συμπεριφορά αυτή γίνει σταθερό μοτίβο, τότε αποτελεί σημάδι ότι ο σύντροφός σας απομακρύνεται συναισθηματικά και ότι έχει αμφιβολίες για τη σχέση σας.

Σε μία υγιή σχέση, οι σύντροφοι νιώθουν άνετα να εκφράζουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους. Όταν η δυναμική αυτή αλλάζει, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Μπορεί να μην είναι το πιο ευχάριστο κομμάτι των σχέσεων, όμως η εποικοδομητική κριτική, βοηθά τους συντρόφους και τις σχέσεις να βελτιωθούν. Έτσι, μπορούμε να βελτιωθούμε και να εξελιχθούμε. Όταν όμως τα εποικοδομητικά σχόλια γίνονται αχρείαστη κριτική, αυτό είναι κάτι διαφορετικά και χρειάζεται προσοχή.

Όταν ένα άτομο έχει αμφιβολίες για τον σύντροφό του, εστιάζει διαρκώς στ’ αρνητικά. Έτσι, γίνονται υπερβολικά επικριτικοί και αρχίζουν να τονίζουν τα ελαττώματα, τα οποία έως τότε δεν τους ενοχλούσαν.

Μπορεί να του φταίνε μικρά πράγματα, όπως το ντύσιμό σας ή το μαγείρεμα. Σύντομα, η κριτική θα επεκταθεί και στην προσωπικότητα ή τις συνήθειές σας.

Μοιάζει λες και ψάχνουν να βρουν λόγους να πουν ότι η σχέση δεν πηγαίνει καλά και να αιτιολογήσουν τη διάλυσή της.

Ποια είναι η λύση; Η ειλικρινής και, πάνω απ’ όλα ήρεμη και με σεβασμό συζήτηση. Εξηγήστε στον σύντροφό σας ότι βλέπετε τη δυσαρέσκειά του, και εκφράστε του ότι νιώθετε αδικία με τη διαρκή κριτική.

Η ανοιχτή συζήτηση μπορεί να δώσει και στους δύο την ευκαιρία να επαναξιολογήστε και να βελτιώσετε τη σχέση σας, εκτιμώντας ο ένας τον άλλον-ή να εγκαταλείψετε τη σχέση, αναζητώντας κάποιον που να σας εκτιμά.

Η διαφάνεια είναι θεμελιακό στοιχείο κάθε υγιούς σχέσης. Η μυστικοπάθεια είναι προειδοποιητικό σημάδι και, μπορεί να ξεκινά από τα μικρά και, φαινομενικά ασήμαντα. Μπορεί να παρατηρείτε ότι απομακρύνονται όταν μιλούν στο τηλέφωνο. Ίσως να έχουν αλλάξει κωδικό στο τηλέφωνο ή στον υπολογιστή, ή ενδεχομένως να μιλούν αόριστα για τα σχέδιά τους.

Ασφαλώς, η ιδιωτικότητα είναι αναγκαία, αν όμως η συμπεριφορά τους γίνεται αφύσικη, μπορεί να χρειάζεται προσοχή.

Μυστικοπάθεια δεν σημαίνει ότι είναι άπιστοι ότι κρύβουν κάτι. Ενδεχομένως να τους απασχολούν αμφιβολίες σχετικά με τη σχέση σας, και υποσυνείδητα να προσπαθούν να αποκτήσουν περισσότερο χώρο και μεγαλύτερη ανεξαρτησία. Μην βιάζεστε να σχηματίσετε συμπεράσματα βασισμένα σε αποσπασματικά σημάδια, όμως να είστε σε επαγρύπνηση για τυχόν άλλες ενδείξεις που μπορεί να προκύψουν.

Όταν κάποιος είναι σίγουρος ότι θα το μέλλον του θα είναι μαζί σας, είναι φυσιολογικό να το συζητάει μαζί σας. Οι κουβέντες που αφορούν το μέλλον είναι ισχυρό δείγμα ότι ο σύντροφός σας είναι βέβαιος ότι θα είστε μαζί, είτε αφορά τα οικονομικά, τα περιουσιακά, ή τη δημιουργία οικογένειας. Πέρα από τα πρακτικά, ο σχεδιασμός του μέλλοντος μπορεί να αφορά τα όνειρα που θέλετε να μοιραστείτε, τους στόχους που θέλετε να κατακτήσετε, την επιθυμία σας να γεράσετε μαζί.

Αν ο σύντροφός σας έχει πάψει να συζητά το μέλλον του μαζί σας, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ότι δεν είναι βέβαιος ότι θέλει να το περάσει μαζί σας.

Σε κάθε περίπτωση, μία ειλικρινής συζήτηση είναι πάντα προτιμότερη από το «θάψιμο» τω ζητημάτων, αφού  μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για τη σχέση.

Tip: Αν αναγνωρίζετε τα σημάδια αυτά στη σχέση σας, μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα. Κάθε σχέση έχει σκαμπανεβάσματα και είναι φυσιολογικό κατά καιρούς, καθένας από τους συντρόφους να έχει αμφιβολίες.  Δεν υπάρχουν τέλειες σχέσεις. Όταν όμως τα σημάδια αυτά γίνονται μοτίβο της σχέσης, μπορεί να ήρθε ο καιρός να κάνετε μία ειλικρινή κουβέντα με τον σύντροφό σας. Η ουσιαστική και ειλικρινής επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας στη σχέση.

Σκοπός δεν είναι η απόδοση κατηγοριών, αλλά η κατανόηση των αιτιών της συμπεριφοράς του συντρόφου. Είναι μία μεταβατική φάση, μία κρίση, ή κάτι βαθύτερο;

Αποδεχτείτε το γεγονός ότι ο σύντροφός σας μπορεί να έχει αμφιβολίες για τη σχέση σας, όσο σκληρό και αν είναι αυτό. Η παραδοχή αυτή μπορεί να γίνει το εφαλτήρια για θετική αλλαγή και βελτίωση της σχέσης και τον συντρόφων ξεχωριστά.

Αξιοποιήστε την ευκαιρία να πάρετε μία απόσταση, να αναλογιστείτε και να επαναξιολογήσετε. Μπορεί τα σημάδια αυτά να γίνουν ο καταλύτης που θα βελτιώσει τη σχέση σας, προάγοντας τη βαθύτερη επικοινωνία, μετατρέποντάς την σε έναν ακλόνητο δεσμό.