Το κοινό επιλέγει πλέον περισσότερα ηλεκτρικά (αμιγώς και Plug-in hybrid) παρά diesel, ενώ τα υβριδικά με τη σειρά τους… απειλούν ξεκάθαρα τα οχήματα που καίνε μόνο βενζίνη.

Αυτό που οι περισσότεροι πριν από μερικά χρόνια δεν θα μπορούσαν να φανταστούν έγινε πράξη, αναφορικά με τις ταξινομήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και συγκριτικά με αυτά που εφοδιάζονται με κινητήρες diesel.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Σ.Ε.Α.Α. (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων), το μήνα Μάρτιο οι πωλήσεις των οχημάτων που μπαίνουν στην πρίζα, είτε αμιγώς ηλεκτρικά είτε Plug-in hybrid ξεπέρασαν σε πωλήσεις τα πετρελαιοκίνητα.

Το ποσοστό επί του συνόλου για τα ηλεκτρικά άγγιξαν το 9,9%, ενώ αντίστοιχα για τα diesel το ποσοστό ήταν 8,1%.

Είναι και θέμα αριθμού επιλογών

Σε αυτό έχουν παίξει ρόλο και οι επιλογές που έχουν όσοι θέλουν να αποκτήσουν νέο αυτοκίνητο καθώς υπάρχουν δεκάδες ηλεκτρικά μοντέλα προς πώληση σε αντίθεση με τα diesel όπου οι προτάσεις είναι λίγες και συνεχώς μειώνονται. Στο σύνολο του τριμήνου (Ιανουαρίου – Μαρτίου), τα diesel άγγιξαν το 10,6%, ενώ τα ηλεκτρικά το 9,8%.

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο έχει να κάνει και με το μερίδιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου τον Φεβρουάριο (μέχρι τότε υπάρχουν επίσημα στοιχεία), τα ηλεκτρικά είχαν μερίδιο 19,3% έναντι 12,9% των diesel.

Βενζίνη vs υβριδικά

Στο σύνολο της ελληνικής αγοράς, τα υβριδικά πλέον απειλούν τα αμιγώς βενζινοκίνητα και είναι θέμα χρόνου να περάσουν στην πρώτη θέση προτίμησης του αγοραστικού κοινού. Για τον Μάρτιο, τα υβριδικά είχαν ποσοστό 37,4%, ενώ τα βενζινοκίνητα 41,7%.

Συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα τα υβριδικά είχαν άνοδο 8,6%, ενώ όσα χρησιμοποιούν μόνο βενζίνη παρουσίασαν πτώση -2,7%.