Κατατέθηκε, χθες, Παρασκευή 19 Απριλίου, στη Βουλή χωρίς αλλαγές το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας.

Έτσι, το νομοσχέδιο θα πάει στις Επιτροπές χωρίς αλλαγές σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Ναύπακτο με μόνη διαφοροποίηση τη σύσταση οργανικών θέσεων Δικαστικών υπαλλήλων. Αυτό σημαίνει πως το Κεντρικό Πρωτοδικείο θα είναι στο Αγρίνιο, με παράλληλη έδρα το Μεσολόγγι και Περιφερειακή έδρα τη Ναύπακτο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το Σχέδιο Νόμου αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι και το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 6 για την χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων για την Αιτωλοακαρνανία αναφέρει τα εξής:

Αναδιάρθρωση πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού και καθορισμός της κατά τόπο αρμοδιότητάς τους

1. Οι έδρες και οι περιφέρειες των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού ορίζονται ως εξής:

α) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας (πρώην Νομός Αιτωλοακαρνανίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας, ως έδρα πρωτοδικείου και Εισαγγελία Πρωτοδικών Αιτωλοακαρνανίας, με έδρα το Αγρίνιο.

Στην κατά τόπον αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας (Αγρινίου) εμπίπτουν ο Δήμος Αμφιλοχίας, πλην της Δημοτικής Ενότητας Μενιδίου, ο Δήμος Θέρμου, οι Δημοτικές Ενότητες Αγρινίου, Θεστιέων, Νεάπολης, Παναιτωλικού, Παραβόλας, Παρακαμπυλίων και Στράτου του Δήμου Αγρινίου και η Δημοτική Ενότητα Μεδεώνος του Δήμου Ακτίου- Βόνιτσας. Τα Ειρηνοδικεία Μεσολογγίου, Αγρινίου, Βάλτου και Ναυπάκτου καταργούνται.

Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζεται το Μεσολόγγι, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου,  Ξηρομέρου, Ναυπακτίας και οι Δημοτικές Ενότητες Μακρυνείας, Αγγελοκάστρου και Αρακύνθου του Δήμου Αγρινίου.

Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζεται η Ναύπακτος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ναυπακτίας.

Οι οργανικές θέσεις Δικαστών και Εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζονται ως ακολούθως:

α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι έξι (26), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ανέρχονται σε πενήντα (50), της παράλληλης έδρας Μεσολογγίου σε τριάντα τέσσερις (34) και της περιφερειακής έδρας Ναυπάκτου σε δέκα.

Δείτε αναλυτικά εδώ.