Τι αναφέρεται στην απόφαση με την οποία τίθενται σε αργία για «λόγους δημοσίου συμφέροντος»
«Φυλάκιζαν τα νήπια, τα έδεναν σε πολυθρόνα, σε αποθήκη χωρίς αερισμό και φως»  

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες των καταγγελιών γονέων για τις δύο βρεφονηπιοκόμους του Δήμου Αλεξανδρούπολης, οι οποίες με απόφαση του Δημάρχου Γιάννη Ζαμπούκη και μετά από την προβλεπόμενη διαδικασία, τέθηκαν σε αργία.
Στην απόφαση, μέρος της οποίας δημοσιεύει σήμερα η ΓΝΩΜΗ, αναφέρονται με λεπτομερή τρόπο οι μέθοδοι που καταγγέλλεται ότι χρησιμοποιούσαν οι δύο βρεφονηπιοκόμοι στον παιδικό σταθμό του Δήμου.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, μεταξύ άλλων, «..από τις προαναφερόμενες καταγγελίες καθώς και τις προφορικές αναφορές- καταγγελίες γονέων νηπίων στον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, στον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αθλητισμού και Πολιτικής Προστασίας στην Προϊστάμενη Διεύθυνσης Παιδικής Φροντίδας και Παιδείας, προκύπτει ότι ενώ υπηρετούσαν στην Αλεξανδρούπολη κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 έως και την 31η Μαρτίου 2024 κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και ενώ ήταν υπεύθυνες και επιφορτισμένες για την φύλαξη, επίβλεψη και φροντίδα των νηπίων του τμήματός τους, χρησιμοποιούσαν κατ’ εξακολούθηση απαράδεκτες, αντιπαιδαγωγικές και άκρως επικίνδυνες μεθόδους και έτσι επέδειξαν αντιδεοντολογική, αναξιοπρεπή, ανάρμοστη και ανάξια κατά την υπηρεσία συμπεριφορά απτομένη ποινικών ευθυνών και πιο συγκεκριμένα:
α) σε ημερομηνίες μη δυνάμενες να προσδιοριστούν επακριβώς χρονικά αλλά πάντως εντός του χρονικού διαστήματος από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 έως και την 31η Μαρτίου 2024 χρησιμοποιούσαν μια πολυθρόνα η οποία βρισκόταν εντός της αίθουσας κοντά στο στερεοφωνικό υποχρεώνοντας τα νήπια να παραμείνουν σε αυτήν δένοντάς τα ώστε να μείνουν φρόνιμα
β) σε ημερομηνίες μη δυνάμενες να προσδιοριστούν επακριβώς χρονικά αλλά πάντως εντός του χρονικού διαστήματος από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 έως και την 31η Μαρτίου 2024 όποια νήπια έκριναν ως πιο άτακτα, τα απομόνωναν εντός αποθηκευτικού χώρου είτε μόνα τους είτε με άλλα νήπια χωρίς αερισμό και φυσικό ή τεχνητό φως, κλείνοντας τον διακόπτη του ηλεκτρικού ρεύματος και κλειδώνοντας την πόρτα με εξωτερικό σύρτη, φυλακίζοντας τα νήπια και εκθέτοντας αυτά σε κίνδυνο, προκαλώντας τους τρόμο και ανησυχία αποδεχόμενες ενδεχόμενο τραυματισμό τους, καθώς και οποιαδήποτε άλλη σωματική ή ψυχική βλάβη μπορούσε να προκύψει».

Γιατί τίθενται σε αργία
Στην απόφαση Ζαμπούκη σημειώνεται ακόμη πως «η συμπεριφορά αυτή συνιστά παραλλήλως πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα για το οποίο ήδη κινείται ποινική και πειθαρχική δίωξη», και προβάλλονται οι παρακάτω λόγοι για την παύση από τα καθήκοντά τους:
«Επειδή οι παραπάνω αποδιδόμενες και δη κατ’ εξακολούθηση ενέργειες πέρα από τυχόν ποινική ευθύνη, αποτελούν πραγματικά περιστατικά που συνθέτουν την αντικειμενική υπόσταση, των πειθαρχικών παραπτωμάτων, όπως προβλέπονται στις διατάξεις του αρ. 107 παρ. 1 περ. β, ε, Ν.3528/2007: «Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ», όπως ισχύει.
Επειδή από το περιεχόμενο των καταγγελιών αλλά και της ενώπιων του κ Εισαγγελέως αναφορά η οποία γνωστοποιήθηκε στην υπηρεσία μας πιθανολογείται βάσιμα ότι ως πειθαρχικά διωκόμενες, τέλεσαν με πρόθεση τις αποδιδόμενες σε αυτές πράξεις.
Επειδή η συνέχιση της ενασχολήσεως και απασχολήσεως τους στην συγκεκριμένη θέση και η συνεχιζόμενη επαφή με τα νήπια προς τα οποία έχει καταγγελθεί η εκ μέρους της ανωτέρω επιδειχθείσα συμπεριφορά εγκυμονεί κινδύνους, κατά ταύτα επιβάλλεται η κατά τον νόμο προβλεπόμενη άμεση απομάκρυνση τους, η οποία αποσκοπεί στην διασφάλιση της απρόσκοπτης διερεύνησης των συνθηκών διάπραξης του παραπτώματος της αλλά και της ομαλής λειτουργίας της υπηρεσίας και προς δε κατατείνει στην ενίσχυση και τη διαφύλαξη του κύρους της δημόσιας διοίκησης αφού συγκεκριμένοι υπηρεσιακοί δημοσίου συμφέροντος λόγοι, το επιβάλλουν εφ όσον μάλιστα εν προκειμένω υφίσταται και η συνδρομή των λοιπών προϋποθέσεων του νόμου, δηλαδή η εκκρεμής ποινική και πειθαρχική διαδικασία για αδίκημα που μπορεί να επισύρει έκπτωση από το λειτούργημά τους,
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
Επιβάλλουμε, κατ΄ άρθρο 108 του Ν.3584/2007, όπως ισχύει, λόγω του κατεπείγοντος και για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, στη μόνιμη υπάλληλο του Δήμου μας Δ. Β. του Χ. και Λ. Α. του Θ. το μέτρο της αναστολής της άσκησης των καθηκόντων τους για όλους τους παραπάνω αναφερόμενους στο σκεπτικό της παρούσας λόγους, προκειμένου να γνωμοδοτήσει το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ανατ.Μακ.-Θράκης για τη θέση τους σε αργία εντός 30 ημερών, στο οποίο τις παραπέμπουμε με την παρούσα απόφαση».