«Στόχος μας είναι να διασφαλιστεί στέγη για κάθε στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων» 

«Ξεκινάμε σήμερα, με αφορμή τη θεμελίωση ενός νέου συγκροτήματος 13 διαμερισμάτων στην Ορεστιάδα, και ανακοινώνουμε από ‘δω ένα μεγαλόπνοο οικιστικό πρόγραμμα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το ότι ξεκινά από ‘δω, συνιστά συμβολισμό…», ανέφερε από την Ορεστιάδα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, εγκαινιάζοντας τη θεμελίωση του συγκροτήματος κατοικιών που θα κατασκευαστούν στον χώρο των ΣΟΑ Σταθάτου.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην «Ατζέντα 2030», που στοχεύει σε μία συνολική μεταρρύθμιση στις Ένοπλες Δυνάμεις, όμως, όπως είπε, «θα ήταν κενή περιεχομένου αν ο ένας πυλώνας της δεν αφορούσε τον κύριο πολλαπλασιαστή ισχύος μας: το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων». Χαρακτήρισε «ύψιστη προτεραιότητα» τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στελεχών, τονίζοντας πως «αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας να υποστηρίζει όσους η ίδια μετακινεί ανά την επικράτεια, για την εκτέλεση των καθηκόντων τους». Πρόσθεσε επίσης πως «στόχος είναι να διασφαλιστεί στέγη σε κάθε στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων που μετακινείται υπηρεσιακά από τον χώρο της βασικής κατοικίας του», και σημείωσε ότι παρότι η επίτευξη του στόχου αυτού θα απαιτήσει πολύ χρόνο, «όλα από κάπου πρέπει να αρχίσουν».

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε επίσης πως η στέγη «αποτελεί ουσιαστική παροχή, που αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα και βελτιώνει το επίπεδο ζωής των στελεχών και των οικογενειών τους», και για τον λόγο αυτό, όπως σημείωσε, το υπουργείο επιδιώκει να πετύχει στην κατασκευή χιλιάδων κατοικιών, σε βάθος χρόνου που υπερβαίνει τη δεκαετία. «Σήμερα εγκαινιάζουμε την πρώτη φάση του προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου θα γίνουν 702 διαμερίσματα σε 54 συγκροτήματα, προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων». Η συγκεκριμένη, πρώτη φάση περιλαμβάνει πέντε πόλεις της Θράκης και 13 νησιά του Αιγαίου, «περιοχές εθνικά ευαίσθητες, κάποιες-ειδικά τα νησιά- και με περιορισμένη διαθεσιμότητα οικιών αλλά και πολύ υψηλό κόστος», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ιδιαίτερα στάθηκε επίσης στο «ευρύτερο κοινωνικό αποτύπωμα που θα έχουν οι κατοικίες αυτές», καθώς το 15% θα διατίθεται σε εκπαιδευτικούς και γιατρούς που επίσης διορίζονται στις συγκεκριμένες περιοχές. Το υπόλοιπο 85% θα είναι για τις Ένοπλες Δυνάμεις, «κυρίως για τα χαμηλόβαθμα στελέχη μας», διευκρίνισε ο κ. Δένδιας.

Ολοκληρώνοντας, τόνισε πως με το τρέχον, εξασφαλισμένο οικιστικό πρόγραμμα, το ποσοστό κάλυψης των αιτημάτων θα αυξηθεί κατά 35%, εξήγησε ότι η πρώτη φάση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2027, με τον μεγαλύτερο αριθμό κατοικιών να παραδίδεται το καλοκαίρι του 2026. «Μέχρι τότε, θα εργαζόμαστε για την εξασφάλιση χρηματοδότησης της δεύτερης φάσης, για άλλες 715 κατοικίες, στην Κρήτη και στην κεντρική χώρα», όπως προανήγγειλε.

Τέλος, υπογράμμισε πως το οικιστικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «θα βοηθήσει και τις τοπικές οικονομίες, θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος, αφού οι νέες κατασκευές θα γίνουν με προηγμένη τεχνολογία που θα ελαττώνει το ενεργειακό αποτύπωμα». Αμέσως μετά τα εγκαίνια, παρατέθηκε δεξίωση προς τιμήν του υπουργού Εθνικής Άμυνας στον χώρο της θερινής ΛΑΦ που λειτουργεί στα ΣΟΑ Σταθάτου.

ΕΡΤ Ορεστιάδας