Κάτω από «Δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκαν από τα κρατητήρια της ΓΑΔΑ στην Εισαγγελία με την ογκοδέστατη σχηματισθείσα δικογραφία σε βάρος τους, οι 67 έως τώρα συλληφθέντες από την Αθλητική Βία της Ασφάλειας Αττικής. Το βράδυ πραγματοποιήθηκαν ακόμη τρεις συλλήψεις.

Συνολικά 67 έως τώρα οι συλλήψεις για τον φόνο αστυνομικού στο Ρέντη. Ένας από αυτούς συνελήφθη για βεγγαλικά και τρεις για ναρκωτικά, οι οποίοι δεν κατηγορούνται για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση, όπως οι υπόλοιποι 63 συλληφθέντες που οδηγήθηκαν το πρωί ενώπιον του εισαγγελέα.

Από το σύνολο των συλληφθέντων, τέσσερις δεν αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση (ένας για βεγγαλικά και τρεις για ναρκωτικά), όπως οι υπόλοιποι 63 που είναι αντιμέτωποι με αυτή την κατηγορία και τις επιμέρους κατηγορίες που προκύπτουν από τον ρόλο ενός εκάστου.

Περίπου 20 εξ αυτών θεωρούνται ως οι βασικοί κατηγορούμενοι ως υποκινητές, οργανωτές και «ομαδάρχες» των χούλιγκανς και όχι μόνο για την συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά για τουλάχιστον 10 ακόμη περιπτώσεις σοβαρών επεισοδίων σε γήπεδα όπως στον Βόλο, ακόμη και σε συμπλοκές με οπαδούς άλλων ομάδων.

Ανάμεσα σε αυτόν τον σκληρό πυρήνα βρίσκονται και τα άτομα που έδωσαν την εντολή και καθοδήγησαν και τους υπόλοιπους για την επίθεση στους αστυνομικούς των ΜΑΤ στις 7 Δεκεμβρίου 2023 έξω από το κλειστό γυμναστήριο του Ρέντη, που είχε σαν αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού των ΜΑΤ Γιώργου Λυγγερρίδη.

Η δικογραφία που έχει σχηματισθεί, περιλαμβάνει 158 κατηγορούμενους, οι οποίοι τουλάχιστον από το 2019, τελούσαν κακουργηματικές και πλημμεληματικές αξιόποινες πράξεις και δρούσαν κυρίως σε Αττική, Βόλο και Ιωάννινα.

Η δικογραφία που συντάχθηκε περιελάμβανε μαρτυρίες, βίντεο και άλλα ευρήματα που κατέδειξαν την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης πίσω από την επίθεση, ενώ επιβεβαίωναν συσχέτιση της αθλητικής βίας με το οργανωμένο έγκλημα.

Από τις κατ’ οίκον έρευνες και τις έρευνες σε οχήματα έχει κατασχεθεί πλήθος πειστηρίων όπως πιστόλια, ξύλινα ρόπαλα, μαχαίρια, ναρκωτικά, ρουχισμός, ψηφιακά μέσα και άλλα.

Είναι όλοι οργανωμένοι, προέρχονται όλοι από Θύρα φανατικών οπαδών της συγκεκριμένης ομάδας και έχουν «καεί» όλοι τους από το πλήθος των στοιχείων που κατάφερε η πολύμηνη έρευνα να συγκεντρώσει, από καταθέσεις, αποτελέσματα Εγκληματολογικών Εργαστηρίων από τα ευρήματα των πειστηρίων και ανάλυση βιντεοληπτικών υλικών από το κλειστό γυμναστήριο, στα οποία καταγράφονται πρόσωπα και κινήσεις, όπως ανταλλαγή αντικειμένων κλπ.

Μάλιστα, ανάμεσά τους είναι υψηλό στέλεχος της θύρας των συγκεκριμένων οπαδών που διαδέχτηκε ουσιαστικά τον «Ράμπο» που δολοφονήθηκε από μαφιόζικη οργάνωση. Ανάμεσα στους «ομαδάρχες» και δύο ακόμη ηγετικά της στελέχη της Θύρας, όπως και ο μάνατζερ του τράπερ που είχε τα κλειδιά της αποθήκης του συνδέσμου και άρα πρόσβαση για την μεταφορά των «πολεμοφοδίων».

Το υψηλό στέλεχος των οργανωμένων ήταν εκείνη τη νύχτα στο γήπεδο του Ρέντη, είχε καθοριστικό ρόλο για όσα ακολούθησαν και μάλιστα ήταν ένας εξ αυτών που κατάφεραν να διαφύγουν πριν σφραγίσει τον χώρο η Αστυνομία. Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο για εκείνον, είναι ποιοι τον βοήθησαν να διαφύγει εγκαίρως.

Ένα ακόμη σοβαρό ερώτημα για το υψηλό στέλεχος της θύρας, είναι ότι εντοπίστηκε στα Ιωάννινα στην προσπάθειά του να διαφύγει και παρότι άνεργος είχε πάνω του 5.000 ευρώ. Κανείς άλλος από τους συλληφθέντες δεν είχε αντιληφθεί το παραμικρό για την επιχείρηση της Αστυνομίας, εκτός από αυτόν που φαίνεται κάποιος να του είπε κάτι για να προσπαθήσει έστω και ανεπιτυχώς να διαφύγει. Ενδεικτικό του ότι κάποιοι αιφνιδιάστηκαν εντελώς και δεν είχαν αντιληφθεί ότι ήταν αστυνομικοί αυτοί που εισέβαλαν στα σπίτια τους, ήταν ότι τους έπιασαν να μιλάνε στα τηλέφωνα μεταξύ τους και να λένε στους φίλους τους «φύγετε μας την πέφτουν οι “Βάζελοι”».

Στον ογκοδέστατη δικογραφία που σχηματίστηκε από την Αθλητική Βία περιλαμβάνονται και τα αποτελέσματα των τηλεφωνικών επισυνδέσεων. Οι αστυνομικοί της Αθλητικής Βίας από την επόμενη ημέρα κιόλας των αιματηρών επεισοδίων στου Ρέντη ξεκίνησαν τις διαδικασίες για την τηλεφωνική παρακολούθηση των πρωταγωνιστών που είναι πολύ γνωστά πρόσωπα στις Αρχές και από άλλες οπαδικές συγκρούσεις.

Η σιγουριά τους ότι είναι ασφαλείς μαζί με το θράσος τους, τους πρόδωσαν αφού καταγράφηκαν συνομιλίες με οδηγίες μεταξύ τους, ενώ έφτασαν στο σημείο ακόμα και να αλληλοσυγχαίρονται που «είχαν πετύχει μπάτσο».

Η έρευνα είναι σίγουρο ότι δεν σταματάει εδώ. Οι Ανακριτικές Αρχές μεταξύ άλλων θα κληθούν ενδεχομένως να αναζητήσουν και την προέλευση της βοήθειας και πληροφόρησης που έλαβαν ηγετικά στελέχη των χούλιγκαν για να παραμείνουν ασφαλείς, μέχρι που άντρες της Αθλητικής Βίας τους ταυτοποίησαν, τους εντόπισαν και τους πέρασαν χειροπέδες.