Η απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές αναμένεται να επηρεάσει τις ισορροπίες στα άκρα δεξιά του πολιτικού φάσματος.

Οι Σπαρτιάτες δεν θα μετέχουν στις ευρωεκλογές με απόφαση του Αρείου Πάγου και τα κόμματα της άκρας δεξιάς ερίζουν για τους ψηφοφόρους, ενώ η ΝΔ επιτίθεται στο ΣΥΡΙΖΑ. Τον Ιούνιο η απόφαση του εκλογοδικείου για τις έδρες

Μία απόφαση βέβαια εν πολλοίς αναμενόμενη, καθώς ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι ο καταδικασμένος για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή Ηλίας Κασιδιάρης ήταν ο πραγματικός ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος.

Και η οποία ήρθε την ημέρα που ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος έχει εκλεγεί με τους Σπαρτιάτες, γρονθοκόπησε μέσα στη Βουλή το βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένο.

Η αφορμή του ξυλοδαρμού ήταν βέβαια… προσωπική, όμως το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου προφανώς και διεκδικεί τους “ορφανούς” ψηφοφόρους των Σπαρτιατών. Εκτιμάται όμως ότι μεγάλο ποσοστό εξ αυτών θα οδηγηθεί στο κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου, την οποία εγκωμιάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γνωστά ακροδεξιά στοιχεία. Θεωρείται επομένως ότι μπορεί ενδεχομένως να εκλέξει ευρωβουλευτή.

Στη Νέα Δημοκρατία δεν θεωρούν ότι μπορούν να πάρουν ψηφοφόρους από το συγκεκριμένο εκλογικό κοινό. Και αυτό όχι γιατί δεν θα ήθελαν, αλλά καθώς οι ψηφοφόροι των Σπαρτιατών στην πλειοψηφία τους θεωρούν τη ΝΔ πολύ… λάιτ. Ένα μερίδιο των ψηφοφόρων των Σπαρτιατών άλλωστε θεωρείται πιθανότερο να επιλέξουν κάποιο μικρό κόμμα ως διαμαρτυρία ή και να απέχουν.

Το κυριότερο πολιτικό όφελος που επιδιώκει η ΝΔ μετά το “μπλόκο” στους Σπαρτιάτες είναι να εδραιώσει τη δική της κυριαρχία στο χώρο από τη δεξιά έως το κέντρο.

Η ΝΔ επιχειρεί ειδικότερα να παρουσιάσει εαυτόν ως τη μόνη επιλογή σταθερότητας. Το γεγονός δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε τελικά υπόμνημα κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές, όπως έπραξαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά, δίνει στην κυβέρνηση την αφορμή να επιτεθεί στο Στέφανο Κασσελάκη.

Μάλιστα,  τα “εγκώμια” του Βασίλη Στίγκα στο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διέρρηξε τα ιμάτια του ότι δεν θέλει τους ψηφοφόρους των Σπαρτιατών, προκάλεσαν το ειρωνικό σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη.

“Πολλοί αναρωτιούνταν γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επί 4,5 χρόνια δεν έβρισκε δικαστική αίθουσα για να εκδικαστεί η υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Γιατί δεν ψήφισε την επίμαχη τροπολογία που καταθέσαμε το 2023. Γιατί δεν υπέβαλε υπόμνημα στις βουλευτικές εκλογές. Γιατί κατέθεσε «κείμενο-δήλωση» για τη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές, αφού είχε παρέλθει η σχετική προθεσμία”, ανέφερε ειδικότερα ο κ. Μαρινάκης και υποστήριξε:

“Σήμερα, ο πρόεδρος των Σπαρτιατών κ. Στίγκας, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη, «έχει αξιοπρέπεια που δεν κατέθεσε υπόμνημα» και έπεισε και τους πλέον δύσπιστους. Κάποιοι, δυστυχώς, προτιμούν να «ψαρεύουν» ψήφους σε θολά νερά από το να υπερασπίζονται τη Δημοκρατία μας με πράξεις.”

Ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ παρενέβη μετά τις δηλώσεις Στίγκα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος, Δημήτρης Μάντζος.

“Πώς αισθάνεστε που ήρθε σήμερα ο επικεφαλής του μορφώματος και σας συγχαίρει; Συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ πώς αισθάνεστε; Αισθάνεστε αξιοπρέπεια; Και σήμερα σας κάνει και κομπλιμέντα ο Στίγκας. Να τα χαίρεστε!”, είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ.Μάντζος και πρόσθεσε σκωπτικά:

“Θα κάνει και βίντεο στο TikTok ο αρχηγός σας; Ας σταματήσει ξανά στη Μακρόνησο, να μας πει αυτή τη φορά γιατί δεν υπέβαλε υπόμνημα. Όπως κάνατε και τον Μάιο και τον Ιούνιο, πριν τις εθνικές εκλογές. Θα βρείτε μια δικαιολογία; Χάσατε την προθεσμία; Αισθάνεστε αξιοπρέπεια; Ότι τιμάτε την αριστερά και τους αγώνες της;”

Υπενθυμίζεται δε ότι εκκρεμεί και η απόφαση του εκλογοδικείου για τις έδρες των Σπαρτιατών, η οποία αναμένεται να εκδοθεί τον Ιούνιο, πιθανόν και πριν τις ευρωεκλογές.

Μετά το χθεσινό “μπλόκο” του Αρείου Πάγου φαίνεται μάλιστα όλο και πιθανότερο το ενδεχόμενο να ακυρωθεί η συμμετοχή τους στις εθνικές εκλογές του 2023. Η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει σε αυτή την περίπτωση και πως θα πληρωθούν οι 12 αυτές έδρες στη Βουλή.

Τα σενάρια είναι δύο: Το πρώτο σενάριο είναι να προκηρυχθούν εκλογές μόνο για τις συγκεκριμένες έδρες. Ενδεχόμενο όμως που δημιουργεί προβλήματα, καθώς σημαίνει ότι θα διεξαχθούν εκλογές μόνο σε 12 περιφέρειες ως μονοεδρικές με διαφορετικό εκλογικό σύστημα από των εθνικών εκλογών (πλειοψηφικό).

Το δεύτερο σενάριο είναι να γίνει αναλογική ανακατανομή των εδρών στα υπόλοιπα κόμματα με βάση την εκλογική τους δύναμη στις τελευταίες εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια η ΝΔ θα πάρει τις περισσότερες έδρες με βάση το 41%.