Ενας από τους παριστάμενους στην εκδήλωση – αφιέρωμα της Βουλής στον κορυφαίο συνταγματολόγο Δημήτρη Τσάτσο το απόγευμα της Τρίτης ήταν ο συνάδελφός του, Ευάγγελος Βενιζέλος. Λογικό, θα πει κανείς. Εξίσου λογικό, αν και όχι απόλυτα δεδομένο, είναι τι έκανε μετά: η εκδήλωση για τον Τσάτσο έγινε στην αίθουσα της Γερουσίας στον πρώτο όροφο της Βουλής. Φεύγοντας, ο Βενιζέλος έστριψε αριστερά, στο τέλος του διαδρόμου, και χτύπησε την πόρτα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. Τι ειπώθηκε δεν ξέρω, οσμίζομαι όμως ότι αφορούσε και το διακύβευμα των ευρωεκλογών για το ΠΑΣΟΚ.

Λιγο αργότερα, πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στο Παγκράτι –όπου έκανε την πρώτη του προεκλογική εκδήλωση ο νεότερος σε ηλικία υποψήφιος του κόμματος στις ευρωεκλογές, ο γραμματέας νεολαίας Γιώργος Τσούμας. Ο συμβολισμός ήταν ισχυρός και γι’ αυτό εκτός από τον Ανδρουλάκη, μαζεύτηκε εκεί και το μεγαλύτερο μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, καθώς και στελέχη της Αττικής. Υπήρχαν, όμως, και άλλοι καημοί, λιγότερο πολιτικοί και περισσότερο μπασκετικοί, που συζητιούνταν στην ομήγυρη. Ο Ανδρουλάκης μάλιστα ξέκλεψε λίγο χρόνο για να παρακολουθήσει στο τάμπλετ τον αγώνα του ΠΑΟ με τη Μακάμπι.

O εμφύλιος πόλεμος είναι πληγή που τρώει τα σωθικά, έχει γράψει ο Βίκτωρ Ουγκώ – και είναι ακόμα χειρότερος όταν ο πρώην σύντροφος όχι μόνο αποσκιρτά από τις κοινές τάξεις, αλλά αναγνωρίζει πρώτος τις αδυναμίες και τις χρησιμοποιεί εναντίον σου. Το τρίτο σερί χτύπημα της Νέας Αριστεράς στον Στέφανο Κασσελάκη αφορούσε τη δέσμευσή του για 5% του ΑΕΠ στη δημόσια υγεία, με το κόμμα να επισημαίνει πως «το 2021 η δημόσια δαπάνη για την υγεία έφτασε στο 5,7%, ενώ τις επόμενες χρονιές κινήθηκε στα ίδια αναιμικά επίπεδα» –η υπόσχεση, δε, του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά μιλούσε για το 7,7%.

Φυσικό και επόμενο να απαντήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Εννοούσα 5% παραπάνω», είπε, και περιέγραψε τους πρώην συντρόφους του ως «άσπονδους φίλους» της ΝΔ.

Σπανίως πια ο Απόστολος Κακλαμάνης παρεμβαίνει στη δημόσια ζωή. Το έκανε όμως τώρα, με αφορμή τη μη κατάθεση υπομνήματος από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμμετοχή των «Σπαρτιατών» στις ευρωεκλογές – και ήταν μάλιστα ιδιαίτερα σκληρός: «Μήπως ο κ. Κασσελάκης προσβλέπει στις ψήφους των «Σπαρτιατών», όπως  έκανε και ο προκάτοχός του κ. Τσίπρας για τις ψήφους της Χ.Α, όταν μετά τη διάλυσή της ως εγκληματικής οργάνωσης, δεν συμμετείχε στις εκλογές του Ιουλίου 2019;», αναρωτήθηκε.

«Μπορεί όμως κανείς να αξιολογήσει και τη δήλωση του αρχηγού των «Σπαρτιατών» κ. Στίγκα, που επαινεί για τη στάση του αυτή τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας στη Βουλή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αξιοπρεπές κόμμα. Δίνει γραμμή;».