* του Παναγιώτη Αβραμόπουλου

Μια πρώτη ανάγνωση των ευρημάτων της έρευνας της opinion poll** για την αξιολόγηση των πρώτων 100 ημερών της νέας Δημοτικής Αρχής στον Δήμο Θεσσαλονίκης (ανάλογη έρευνα έγινε συγχρόνως και για τον Δήμο Αθηναίων) που δημοσιεύτηκε στο iefimerida.gr, αποτελεί προφανή επιβεβαίωση της επίμονης προσήλωσης στο στόχο που έχει επιδείξει έως τώρα ο Στέλιος Αγγελούδης, προκειμένου να κερδίσει η πόλη τον χαμένο χρόνο. Σε αυτήν τη φάση, μιλάμε πρακτικά για τον επαναπροσδιορισμό των αυτονόητων και, το σημαντικότερο, για την αποτελεσματική διαχείρισή τους.

Οι πρώτοι τρεις μήνες μιας διοίκησης είναι εκ των πραγμάτων μετέωροι αλλά, παρόλα αυτά, κρίσιμοι και σίγουρα πολύ ενδεικτικοί.

Τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα την τετραετή θητεία Ζέρβα, η Θεσσαλονίκη αφέθηκε κυριολεκτικά στην τύχη της -θύμα μίας ανάξιας και διαχειριστικά ανίκανης ηγεσίας, η οποία έμεινε άπρακτη απέναντι σε βασικά προβλήματα της πόλης και των ανθρώπων της. Ο Κ. Ζέρβας διοίκησε χωρίς όραμα και, δυστυχώς, χωρίς στοιχειώδες ενδιαφέρον ακόμα και για αυτά που στην ατζέντα μίας πόλης κατατάσσονται στην κατηγορία των αυτονόητων μεν, αλλά θεμελιωδών.

Έτσι, στα πρωταρχικής σημασίας ζητήματα όπως η καθαριότητα ή το κυκλοφοριακό και η στάθμευση, καταγράφεται στην έρευνα έντονη η δυσαρέσκεια των Θεσσαλονικέων. Τα ιεραρχούν στις δύο πρώτες θέσεις στη λίστα των προβλημάτων με ποσοστά αισθητά υψηλότερα από τα αντίστοιχα που ισχύουν για τον δήμο της Αθήνας: 61% έναντι 51% για την καθαριότητα και 48% έναντι 34% κυκλοφοριακό.

Στον αντίποδα, μόλις τρεις μήνες μετά την εγκατάσταση της νέας δημοτικής αρχής, σχεδόν πέντε στους δέκα πολίτες (48%) δηλώνουν στην έρευνα ικανοποίηση από τις επιδόσεις της στον πολύπαθο τομέα της καθαριότητας -αυτήν τη ντροπή που πλήγωνε την πόλη.

Εξίσου υψηλό και ευοίωνο (41%) είναι το ποσοστό ικανοποίησης που αφορά παρεμβάσεις στους κοινόχρηστους χώρους -ένα ακόμη πεδίο αυθαιρεσίας και υποβάθμισης την οποία, όχι απλώς επέτρεψε αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, υπέθαλψε η διοίκηση Ζέρβα.

Ίσως τα πράγματα να μην εμφανίζονται το ίδιο θετικά για τη νέα διοίκηση στο θέμα του κυκλοφοριακού, όμως αυτό είναι ένα γεγονός εν πολλοίς αναμενόμενο αν λάβουμε υπόψιν μας τον προβληματισμό που διατυπώνουν οι Θεσσαλονικείς για την κατασκευή του Flyover (κατατάσσεται έβδομο μεταξύ των προβλημάτων), αλλά και την πολυπαραγοντική του φύση.

Παρόλα αυτά, καταγράφεται ένα αξιοσημείωτο αντίβαρο, καθώς σχεδόν επτά στους δέκα (69%) αντιμετωπίζουν θετικά τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες του δημάρχου για να ανακουφιστούν οι πολίτες από τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν οι εργασίες για το Flyover στη ζωή και την καθημερινότητά τους.

Από το συνολικό έργο του δημάρχου Στέλιου Αγγελούδη ικανοποίηση δηλώνει το 52% των πολιτών. Συγχρόνως διατυπώνεται μία στιβαρή άποψη (75%) ότι, από τα πρώτα δείγματα γραφής του, δείχνει πως θα τα πάει καλύτερα από τον προκάτοχό του Κ. Ζέρβα.

Στον Αγγελούδη πιστώνονται με εμφατικό τρόπο χαρακτηριστικά όπως η αποτελεσματικότητα (55%), η γνώση των προβλημάτων της πόλης (72%) και η συγκροτημένη άποψη για τις ανάγκες της (65%), η αποφασιστικότητα (65%), η μεθοδικότητα (58%) και οι διεκδικητικές του πρακτικές (52%).

Ακόμα και η αυτονόητη για το αξίωμα του δημάρχου (αλλά καθόλου δεδομένη στην περίπτωση του Κ. Ζέρβα) φιλική και προσιτή διάθεση του Στέλιου Αγγελούδη απέναντι στους πολίτες, γίνεται δεκτή με ικανοποίηση από το 65% των ανθρώπων.

Μια κακόπιστη προσέγγιση θα απέδιδε τα εξαιρετικά θετικά αυτά ευρήματα στην υλοποίηση των …αυτονόητων, υποβαθμίζοντας όμως σκοπίμως το γεγονός ότι αυτά παρέμεναν επί χρόνια ανεκπλήρωτα, κρατώντας την πόλη καθηλωμένη στην παρακμή.

Ο Αγγελούδης, λοιπόν, επαναπροσδιορίζοντας τα αυτονόητα, προέταξε στις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του τα θεμελιώδη για τους πολίτες προβλήματα που έχασκαν σαν ανοιχτές πληγές στο σώμα της πόλης, δίνοντας, με αμεσότητα και αποφασιστικότητα, λύσεις και διεξόδους.
Προφανώς, η συνέπεια και η συνέχεια στους τομείς αυτούς είναι τα μεγάλα στοιχήματα της νέας διοίκησης.

Όταν η κατάσταση ομαλοποιηθεί και τα πράγματα μπουν στις ράγες, το κρίσιμο πεδίο στο οποίο εντέλει θα κριθεί ο Σ. Αγγελούδης και η ομάδα του είναι η αναμέτρηση με τις σύγχρονες προκλήσεις και τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της Θεσσαλονίκης.

Είναι η διατύπωση μίας εφικτής αλλά συγχρόνως οραματικής στρατηγικής πρότασης για την πόλη, για την αφομοίωση αλλαγών και επιρροών, για τη δημιουργία ευκαιριών, για τη θωράκιση και τη δυναμική εξέλιξή της.

*Ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος – πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δήμο της Θεσσαλονίκης

**Έρευνα της opinion poll iefimerida.gr που δημοσιεύτηκε στις 25.04.2024 – Αξιολόγηση των πρώτων 100 ημερών των νέων δημοτικών αρχών στους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης